yamaykee Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Szukam programu, który mógłbym uruchomić u siebie na komputerze aby powiadamiał mnie o nowej poczcie przez sms. Wiem, że kiedyś coś takiego widziałem/miałem ale to było dawno temu i nie mam pojęcia co to był za program (zresza dziś by nie działał - zmieniły się bramki sms) wiem, że mogę założyć sobie konto e-mail z taką opcją, ale po pierwsze wolałbym program (lepsze możliwości konfiguracji) a po drugie takie konta są płatne dodam, że telefon mam w plusie ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Mozesz sobie cos takiego zrobic samemu, wystarczy dostep do jakiegos konta ssh i program sms. To wszystko spina sie za pomoca procmail+fetchmail i ladnie powiadamia o mailach :) i ew jakis filtr spamowy. Dla zainteresowanych moge podeslac ewentualne skrypty. Koszty konta shellowego sa relatywnie male (o ile ktos nie posiada wlasnego serwera) i mozesz pod to podpiac praktycznie nieskonczenie wiele skrzynek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wirus_ek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a da sie zrobic cos takiego jak z jednego maila wysylanie na kilka komorek?? na jakich bramkach to dziala na darmowych czy mozna ustawic na jakie sie chce?? jak mozesz to daj linka do skryptow... pozdrowienia!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) As u wish ;) Opisze jak to u mnie jest zorganizowanie Wszystko opiera sie na: - sms w ver 2.1.0 -> www - fetchmail 6.3.4 (z obsluga ssl co by ktos chcial z gmaila poczte sciagac) - procmail 3.22 Wersje ww. programow raczej dowolne u mnie na tych konkretnie smiga - sciagamy kompilujemy program 'sms' - dodatkowo w pliku .smsrc mam dopisane ##<<--tnij-->>## miastoplusa_user=mojloginzmiastaplusa miastoplusa_pass=mojehaslozmiastaplusa ##<<--tnij-->>## - zawartosc pliku .procmailrc ##<<--tnij-->>## :0 * $ ^To:.*twoj\.mail\@\domena\.com NEW_SUBJECT=`formail -xSubject` SMS_MAILADDR=`formail -xReturn-Path` NEW_BODY=`formail -c | /home/ch4os/mimecut | head -c 50` SIZE=`wc -c` | /home/ch4os/sms -p 1 -g plus -n 700123456 -m "ROZMIAR: $SIZE bajtow, TEMAT: $NEW_SUBJECT" ##<<--tnij-->>## Przydalaby sie odrobina komentarza do powyzszego, prosze pamietac o poprawnych sciezkach i prawach do binarki sms i skryptu mimecut (odpowiada on za wycinanie smieci htmlowych i takich tam, dostepny jest razem z 'sms'), nie zapomnijcie tez o popawnym wpisaniu swojego numeru :), adres email musi byc poprawnie zapisany wraz ze backslashami ('\') - plik .fetchmailrc (przykladowa konfiguracja) ##<<--tnij-->>## set postmaster "ch4os" poll adres.serwera.pop3.pl with proto POP3 auth password user "login" there with passw ord "pass" is ch4os here keep options warnings 3600 mda "/usr/bin/procmail -d %T " poll pop.gmail.com with proto POP3 user 'twoj.gmail.login@gmail.com' there with password 'pass' is ch4os here options keep ssl sslfingerprint '59:51:61 :89:CD:DD:B2:35:94:BB:44:97:A0:39:D5:B4' sslcertck sslcertpath /usr/share/ssl/ce rts mda "/usr/bin/procmail -d %T" ##<<--tnij-->>## Po dokladniejsza konfiguracje fetchmaila z gmailem odsylam tutaj -> link, z racji tego ze trzeba spreparowac odpowiednie certyfikaty. W konfiguracji .fetchmailrc nalezy zmienic wszystkie wpisy 'ch4os' swoim loginem z konta ssh/prywatnej maszyny linuksowej :), oraz nalezy wstawic w odpowiednie miejsca loginy i hasla do skrzynek. - na koniec wpis do cron'a (aby dostac sie do crona nalezy wklepac 'crontab -u login -e') ##<<--tnij-->>## */30 * * * * fetchmail -s ##<<--tnij-->>## Poczta bedzie sprawdzana co 30 minut. - wszystko dziala nieprzerwanie juz od pol roku, nie wiem jak wyglada sprawa z obsluga innych bramek (era, idea, niezalezne). Wszystkie pliki .smsrc, .fetchmailrc, .procmailrc powinny znajdowac sie w folderze home danego usera. Notka na koniec, nie jestem autorem powyzszych rozwiazan, wiekszosc z nich zostala zaczerpnieta z ogolno pojetych zrodel w internecie i polaczona w jedno sprawnie dzialajace;) Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez sajmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...