Skocz do zawartości
yamaykee

Powiadamianie O Poczcie Przez Sms

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam programu, który mógłbym uruchomić u siebie na komputerze aby powiadamiał mnie o nowej poczcie przez sms. Wiem, że kiedyś coś takiego widziałem/miałem ale to było dawno temu i nie mam pojęcia co to był za program (zresza dziś by nie działał - zmieniły się bramki sms)

wiem, że mogę założyć sobie konto e-mail z taką opcją, ale po pierwsze wolałbym program (lepsze możliwości konfiguracji) a po drugie takie konta są płatne

dodam, że telefon mam w plusie

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz sobie cos takiego zrobic samemu, wystarczy dostep do jakiegos konta ssh i program sms. To wszystko spina sie za pomoca procmail+fetchmail i ladnie powiadamia o mailach :) i ew jakis filtr spamowy. Dla zainteresowanych moge podeslac ewentualne skrypty. Koszty konta shellowego sa relatywnie male (o ile ktos nie posiada wlasnego serwera) i mozesz pod to podpiac praktycznie nieskonczenie wiele skrzynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

As u wish ;)

Opisze jak to u mnie jest zorganizowanie

Wszystko opiera sie na:

- sms w ver 2.1.0 -> www

- fetchmail 6.3.4 (z obsluga ssl co by ktos chcial z gmaila poczte sciagac)

- procmail 3.22

Wersje ww. programow raczej dowolne u mnie na tych konkretnie smiga

- sciagamy kompilujemy program 'sms'

- dodatkowo w pliku .smsrc mam dopisane

##<<--tnij-->>##

miastoplusa_user=mojloginzmiastaplusa

miastoplusa_pass=mojehaslozmiastaplusa

##<<--tnij-->>##

- zawartosc pliku .procmailrc

##<<--tnij-->>##

:0

* $ ^To:.*twoj\.mail\@\domena\.com

NEW_SUBJECT=`formail -xSubject`

SMS_MAILADDR=`formail -xReturn-Path`

NEW_BODY=`formail -c | /home/ch4os/mimecut | head -c 50`

SIZE=`wc -c`

| /home/ch4os/sms -p 1 -g plus -n 700123456 -m "ROZMIAR: $SIZE bajtow, TEMAT: $NEW_SUBJECT"

##<<--tnij-->>##

Przydalaby sie odrobina komentarza do powyzszego, prosze pamietac o poprawnych sciezkach i prawach do binarki sms i skryptu mimecut (odpowiada on za wycinanie smieci htmlowych i takich tam, dostepny jest razem z 'sms'), nie zapomnijcie tez o popawnym wpisaniu swojego numeru :), adres email musi byc poprawnie zapisany wraz ze backslashami ('\')

- plik .fetchmailrc (przykladowa konfiguracja)

##<<--tnij-->>##

set postmaster "ch4os"

poll adres.serwera.pop3.pl with proto POP3 auth password user "login" there with passw

ord "pass" is ch4os here keep options warnings 3600 mda "/usr/bin/procmail -d %T

"

poll pop.gmail.com with proto POP3 user 'twoj.gmail.login@gmail.com' there with

password 'pass' is ch4os here options keep ssl sslfingerprint '59:51:61

:89:CD:DD:B2:35:94:BB:44:97:A0:39:D5:B4' sslcertck sslcertpath /usr/share/ssl/ce

rts mda "/usr/bin/procmail -d %T"

##<<--tnij-->>##

Po dokladniejsza konfiguracje fetchmaila z gmailem odsylam tutaj -> link, z racji tego ze trzeba spreparowac odpowiednie certyfikaty. W konfiguracji .fetchmailrc nalezy zmienic wszystkie wpisy 'ch4os' swoim loginem z konta ssh/prywatnej maszyny linuksowej :), oraz nalezy wstawic w odpowiednie miejsca loginy i hasla do skrzynek.

- na koniec wpis do cron'a (aby dostac sie do crona nalezy wklepac 'crontab -u login -e')

##<<--tnij-->>##

*/30 * * * * fetchmail -s

##<<--tnij-->>##

Poczta bedzie sprawdzana co 30 minut.

- wszystko dziala nieprzerwanie juz od pol roku, nie wiem jak wyglada sprawa z obsluga innych bramek (era, idea, niezalezne). Wszystkie pliki .smsrc, .fetchmailrc, .procmailrc powinny znajdowac sie w folderze home danego usera.

Notka na koniec, nie jestem autorem powyzszych rozwiazan, wiekszosc z nich zostala zaczerpnieta z ogolno pojetych zrodel w internecie i polaczona w jedno sprawnie dzialajace;)

Edytowane przez sajmon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi