andrzey83 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witam. Kolega kupił nowy komputer: MSI K9NU-V NVIDIA M1697 S. AM2 SEMPRON 64 3000+ MANILA DDR2 1GB 667MHZ GIGABYTE 7600GS 256MB 128BIT PCI-E DDR2 HUNTKEY BS300PP 300W SATA ULTRA CICHY PFC, a że w sklepie wołają 50 zł za skręcenie, to poprosił mnie o to. Wszystko ładnie podłączyłem i podczas instalacji Windows-a w momencie jak kończą się ładować pliki ( sam początek instalacji ) wyskakuje niebieski ekran. A moje pytanie brzmi czym to może być spowodowane? Do głowy przychodzi mi pewien szczegół. Zasilacz ma wyjście na 20 pin, natomiast na płycie głównej jest na 24 pin. Wiedziałem o tym wcześniej jednak sprzedawca zapewniał mnie, że kupno adaptera jest niepotrzebne. Czy musi być adapter z 20pin na 24 pin, czy może to być uszkodzona pamięć lub płyta główna? Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę zanosić w poniedziałek z kolegą całego komputera w kawałkach. Z góry dziękuję każdemu za rady. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Chyba jednak powinien byc adapter do zasilania, zobacz jeszcze kosci ram na innym kompie zrob memtesta moze cos znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Sprawdź ram memtestem albo goldmemory. Jeżeli są dwie kości próbuj pojedynczo. Sprawdź napięcia miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzey83 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 No właśnie problem w tym, że ja mam u siebie mam DDR, ten nowe to DDR2, dlatego "diagnozę" muszę postawić na tzw. "czuja" :) Chyba zaniosę jutro RAM i kupię ten adapter. 15 zł to nie majątek, a wydaje mi się, że jakoś pewniej to będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Sugeruję zrobić pełny format wszystkich partycji. JA miałem ostatnio podobny przypadek, winowajcą był ustawiony zbyt duży klaster (64 KB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 nie kupuj tej przejsciowki!!! strata kasy, jak podlaczasz 20pin to komputer musi chodzic jakby to byla wina zasilania to raczej komp by walil restarta a nie blue screena jezeli dysk byl juz wczesniej uzywany to proponuje go wyzerowac wd clearem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 To napewno nie wina wtyczki 20pinowej. Sprawdz tak jak juz pisali koledzy ramy programem goldmemory i memtest a wczesniejprzywroc domyslne ustawienia auto i upewnij sie ze dla pamieci sa ustawione zalecane timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 jaki konkretnie bsod? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzey83 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 jaki konkretnie bsod?A co to jest bsod? Komputer jest nowiutki, każda część ma kilka dni. Dysku nawet na partycje nie podzieliłem, bo nie doszedłem do tego momentu. Time-ingów też nie zmieniałem. Wszystko jest na standardowych ustawieniach. Jutro zanoszę RAM i zobaczymy co powiedzą. A płyta główna chyba jest OK, skoro wykrywa procesor, dysk i napędy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 blue screen of death.... ;) jaka informacje wyswietla 'niebieski ekran' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...