Escaper Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Mam jedno takie pytanko letko OT - co sądziscie o pomyśle łączenia zasilaczy równolegle..? Próbował ktoś może? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Mam jedno takie pytanko letko OT - co sądziscie o pomyśle łączenia zasilaczy równolegle..? Próbował ktoś może? Jest o tym na forum trochę. Sam się przymierzałem, ale w końcu kupiłem fortronika i już nie trzeba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bat Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Ja mam FSP300BT i napiecia drgaja ok. 0.02V. Np: +5V: 4.63 - 4.65, core 1.60 - 1.58, i/o 3.25 - 3.26. I mam pytanie czy to normalne czy cos jest nie tak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Ja mam FSP300BT i napiecia drgaja ok. 0.02V. Np: +5V: 4.63 - 4.65, core 1.60 - 1.58, i/o 3.25 - 3.26. I mam pytanie czy to normalne czy cos jest nie tak?? Nienormalny jest poziom napięcia +5V :!: Piszesz, że masz 4,63 - 4,65 V :?: - coś chyba jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Mam jedno takie pytanko letko OT - co sądziscie o pomyśle łączenia zasilaczy równolegle..? Próbował ktoś może? Jest o tym na forum trochę. Sam się przymierzałem, ale w końcu kupiłem fortronika i już nie trzeba :D Tiaaa, ja tez bym kupił 300W Fortrona ale boję się że może być troszku za słaby jak na takiego kompa: AXP @ ~2.4GHz, 512MB 433, NFS7, GF4 4200, 2 albo i 3 dyski, 4 napędy, ~ 5 wentyli, 2 katody... Na jakiegoś Chifteca 360 mnie nie stać :/ W tej chwili Enlighta 250W można kupić za siakies 40-50zł, jakbym kupił takie dwa i połączył to TEORETYCZNIE mam zasilacz o mocy 500W :) Ale jak taki kombajn się sprawdza w praktyce? Czy taki dual enlight byłby lepszy od powiedzmy FSP300W? A moze nawet i od Chiefteca 360? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Fortron 300W wytrzymuje cos kolo 400W :) Nie lepiej kupic 2xFortron i miec 800W? :D Fortroniki sa na Allegro po 50zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Fortron 300W wytrzymuje cos kolo 400W :) Nie lepiej kupic 2xFortron i miec 800W? :D Fortroniki sa na Allegro po 50zł :) Tylko że ja jakoś niemam do końca zaufania do tych tańszych naprawianych fortronów :/ Coraz częściej czytam że komuś te PN czy tam PNA kiepskie napięcia dają :/ GTP może bym wziął, ale nie za tyle. W sumie to nawet miałem kupić, ale o 11 był koniec aukcji i oczywiście zaspałem :lol: Sam niewiem- teraz zobaczyłem że są 250W GTA po 40zł... Może takie dwa kupić i połączyć... Poradźcie cuś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Ja za 80zł kupuje sprawdzonego zmodowanego Fortrona 300-60BT od elektronika :) Moim zdaniem sie oplaca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 A jak się objawia to zmodowanie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Hmm, zeby to ja pamietal :) Napisze to co sobie przypominam :) 1. Wymiana sterownika wentylatorka tak aby pracowal ciszej :) 2. Usuniecie dlawika PFC :) 3. Podmiana jakis tam diod czy czegos :) 4. Dostrojenie napiec :) Trzeba bylo troche poczekac ale w poniedzialek zasilka zostanie do mnie wyslana :) I mam pewnosc ze bedzie dzialac idealnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Ma ktoś zasilacz od GUZDA? Jak tak to jakie napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Tez bede kupowal ta zasilke od GUZDA i mam nadzieje ze sie jakas trefna mi nie trafi - ale ciagle czekam na pelna aktywacje konta - wyslali mi jush niby lista tydzien temu ale dalej nie dotarl - wkoncu mi sie aukcja skonczy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 jak juz wspominałem allegrowicze lewandowska i GUZDA bd sie znają wiec jak moj PNA dzis przyjdzie ( no juz czas bo kase dostała w czwartek ) to podam swoje napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 To czekamy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 To ja też zamówie, jak mówicie, że się znają. update: świetny zasilacz ATX 300W z dużym wentylatorem, który nie robi wcale hałasu!!! nowoczesna technologia NOISE - KILLER output 250W waga ok 2 kg model: FSP300-60PNA Coś mi tu nie pasuje na aukcji GUZDY, najpierw 300W, potem 250W. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13129746 Aukcja Lewandowskiej, zasilacz mam jakiś noname, pisze na nim że ma PFC, ale niestety napięcia procka to on nie trzyma. Gdy zapu ściłem AXP na 1,85 to zwis bnył prawie natychmiastowy. Czy taki zasilacz jak ten z linka da radę??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Moze poprostu mu sie popierniczylo Ten jego zasilacz to jest FPS 300-60PNA wiec to jest raczej 300W :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 ej co jest nie tak :( http://zaborze.trzepak.pl/~sebaed/widmo.jpg podkreciłem i cos nie wykrywa procka wcpuid jakie powinny byc na tej zasiłce pomiary? - mam go reklamowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 No ja nie wiem, mi się te napięcia nie podobają... +3,3v: 2,69 - hmm.. nie wiem co o tym myśleć +5v: 4,89 - do tego w sumie nie mam zastrzeżeń, ale może to nie wina zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Bo te +3,3V to jest napiecie dla pamieci W innym temacie gdzies na forum ktos pisal, zmien sensor i po klopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 A to spoko. Już mi wszystko pasuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 heh :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 no to jak? bo sie boje o te zasiłke czy puscic proca na 2800+ bo jak sfajcze go to [gluteus maximus] bedzie :( i nei wiem czy czasem podmiany jakiejs nie dostałem od Lewandowska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petes Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Dostalem dzis zasilke FSP300-60PNA(PF) od lewandowska zasilka ciezka jak piorum na poczcie wazylem rowno 2,5 kg. Jak wzialem ja do reki i starego codeshita, to tak jakby codeshit(300W) to tylko obudowa by byla bez niczego w srodku. Napiecia 3V - 3,36, 5V - 4,91, 12 - 12,07. Zasilka jest nowa nie na zadnych sladow uzytkowania. jak narazie za 58 zl jestem zadowolony. Jeszcze ten wiatrak 12cm i cisza. Jedyny minus to ze jest dluzsza o jakies 2 cm i ciasno sie robi ale nie przeszkadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 ja starą zasiłke wazyłem to miała 1kg a ta ma 2.5 :D wentyl fajny fakt faktem, wczesniej miałem miejsce midzy zasiłką a cdrw na wentyl na górze budy a teraz zonk bo zasłania go zasiłka :D trzeba przewierta zrobic obok :D tylko musze cos z chipsetem zrobic bo gotuje sie bidok :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 mam pytanie co kozysta w kompie z -12volt bo kumpelia ma zamiast -12 ma -7,5 do -8,3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 zlac to czy bardzo zle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 mam pytanie co kozysta w kompie z -12volt bo kumpelia ma zamiast -12 ma -7,5 do -8,3 Może trochę przydługa odpowiedź, ale o napięciach ujemnych w zasiłkach było bardzo mało - więc napiszę parę słów: W komputerze występuja dwa napięcia ujemne względem przewodu GND sa to: -5V i -12V. Napięcia te są stabilizowane wewnętrznie w zasilaczu poprzez specjalizowane obwody stabilizatorów 7912 i 7905 choć bywaja także inne rozwiazania. Kolorystyka kabelków tych napięć jest następująca; -5V === >>> kabelek biały -12V ===>>> kabelek niebieski Oba napięcia maja mały amperaż - w zależności od zasilacza max. pobór prądu nie przekracza 1A. Napięcia te wykorzystywane są jako pomocnicze do zasilania układów analogowych i wzmacniaczy operacyjnych na płycie głównej i na kartach rozszerzeń. Napięcie -5V było kiedyś także używane przez pamięci dynamiczne RAM. Napięcie -12V wraz z +12V wykorzystywane jest do zasilania wyjściowego stopnia poru szeregowego RS232. Jednak oba musza być, aby nasz komputer sprawnie działał. Ps1. Być może jeszcze są do "czegoś" innego - ale tego to już nie wiem. Ps2. Jak Ci komp śmiga i zero problemów to olej te -12V. W sumie to nie wiadomio, czy te napięcie jest rzeczywiście zaniżone, czy jest to błąd programu do odczytu napięć (częto się zdarza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 ja tez sie pochwale :) w sobote pierdyknal mi codegen 300w i z braku kasy wyciagnelem zasilke staruszkowi z kompa. jest to zasilacz z starusienkiego adaxa o mocy 235W!!!! Dokladniejszy opis jest TUTAJ. Od siebie dodam, ze zasilacz zostal zmodyfikowany kiedys przez zdjecie dolnego wentylatora 92mm i zamocowanie na tylnej sciance wentyla 80mm chodzacego na 5V. Na sprzecie z podpisu i calodziennym katowaniu przez UD chodzi wpelni stabilnie (odchyly to 0.05V) i daje lepsze napiecia niz codegen. Podskoczylo mi napiecie dla AGP, mimo iz w biosie jest nie podniesione jakos te ujemne napiecia sa zastanawiajace. Na codegenie300w, megabajcie350w i feel300w tez byly takie dziwne. Mam takie pytanko, ktorego fortrona teraz brac bo juz zglupialem do reszty, bo tyle jest tych modeli. zastanawialem sie nad tym: http://allegro.pl/show_item.php?item=13129746 ale Haszyd wspominal, ze w tygodniu beda 300gtp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Wlasnie podlaczylem Fortrona FSP300-60BT@GTP cel800@900, 256MB, MSI i815EP, HDD 20GB, DVD, FDD, Herc 9100, SB Live, sieciowka. Czy te napiecia sa ok? Help :) http://members.lycos.co.uk/pinkixp/luuz.JPG http://members.lycos.co.uk/pinkixp/stres.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...