Skocz do zawartości
case

zasilacz FSP prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak regulowałem napiecia na podstawie odczytu z płyty :? 

Czy to zle?

Z tego co wiem to płyty główne mają to do siebie że nie zawsze dobrze odczytują te napięcia... ale czy jest aż tak wielka różnica pomiędzy płytą a miernikiem??
Na biosie możesz polegać. Inne śmieszne programiki mogą już przekłamywać i często to robią.

A co pomiaru voltomierzem - trzeba wiedzieć gdzie mierzyć, bo to bardzo istotne!!! - na przykład bios mierzy napięcia już po złączce wytkowej do mobo a tam jest już zupełnie inne napięcie niż na wtykach AMP czy MOLEX.

Szczerze?? Nic nie zrozumialem.... Ciemny jestem w tym :-(
Naprawdę nic nie zajarzyłeś :?: :?: :?: - szkoda, bo napisłem dość prosto.
Nie zczajiłem ostatniego zdania...
Chodzi o to, że przy prądach rzędu 10A i więcej spadki napięć na przewodach, rezystancji zestyków gniazdo-wtyka nie są do pominięcia.

Voltomierzem możesz zmierzyć napięcie tu i tam - a wynik będzie różny ( nawet o 0,2V) - choć ten sam obwód napięciowy. :!: :!: :!:

Spoko juz lepiej!!! THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki powiedzcie, zrobilo sie goraco ze tak powiem ostatnio i zaowazylem ze Fortron chodzi caly czas na wysokich obrotach, jak otworze bude to zwalnia. Tez tak macie na polnocy ?? Duchota straszna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia na początku były bardzo niske:

3.3->3.18

5--->4.70

12-->11.73

i dostroiłem Fortona troche lepiej teraz mam:

3.3->3.33

5--->4.90

12-->12.20

Fakt trafil ci sie jakis leniwy

ja teraz mam:

5--->4.87

12-->12.04

i na początku bardzo sie bałem, ale jak widac z podpisu jakos idzie. Pewnie byłby jakis problem z radeonem dodatkowym dyskiem itp. bajerami, ale nie jest az tak źle. Wentyl wchodzi mi na wysokie obroty przy 48C, a miał ponoc przy 50. Minie ten miech gwarancji, i jak sie nie pogorszy to nie odesle, a jak bedzie jak jest to rozkrecam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawily sie u Haszyda 300W zasilki, ale goscia <font color="#FF0000">[ciach!]</font> do reszty bo chhce za ni po 80-100zl :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:

Ja kupilem za 80zł razem z wysylka i dodatkowym wentylkiem 80mm :)

Uwazam ze sie oplacalo, kupilem sprawdzona, lekko przerobiona zasilke i dziala miodzio :) Nie kupowalem na Allegro :) Fortron FSP300-60BT@GTP, chodzi ultra cicho i daje dobre napiecia :) Na zachodzie te zasilki kosztuja 100 Euro :!: Jednak chyba nie kupilbym za 80zł od Haszyda :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pyanie do wszystkich którzy kupowali zasilacze od LEWANDOWSKIEJ!!! Po ilu dniach od czasu wpłaty na konto dostaliście paczki?? Bo wpłaciłem kase w czwartek i pisałem do Niej kiedy wysle itp... no i żadnej odpowiedzi, czy wysłała czy nie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki powiedzcie, zrobilo sie goraco ze tak powiem ostatnio i zaowazylem ze Fortron chodzi caly czas na wysokich obrotach, jak otworze bude to zwalnia. Tez tak macie na polnocy ?? Duchota straszna.

Pinki napisał - on jest z południa, że ma cały czas ultra cicho :!: choć w Krakowie też niezła duchota.

Ale faktem jest, że zasilacze w tym Fortrony chłodzą się powietrzem zasysanym z obudowy kompa - jak tam duchota - to i zasiłka ma obroty większe :!: :!: :!:

Otwierać budy - będzie chłodniej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pyanie do wszystkich którzy kupowali zasilacze od LEWANDOWSKIEJ!!! Po ilu dniach od czasu wpłaty na konto dostaliście paczki?? Bo wpłaciłem kase w czwartek i pisałem do Niej kiedy wysle itp... no i żadnej odpowiedzi, czy wysłała czy nie??

Ja kuplem 2 zaialki od tej milej pani i czekales w obu przypadkach ok 24 h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wyslalem forse i potwierdzenie wplaty w piatek i nie dostalem jeszcze od tamtej pory zadnego maila

No to podobna sytuacja do mojej... bo ja dostalem maila z numerem konta... i to wszystko!! Zaczynam sie martwić :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie zaraz wqurwie na ten zasilacz. Ustawiam jednym pokrętłem napięcie jakie chce uzyskać. Po ustawieniu odpowiedniej wartości (włączam kompa co chwila żeby sprawdzić jakie uzyskałem) Komp chodzi minutke i sie wyłącza. W zasilaczu są trszy potencjometry ale nie wiem do czego służą tamte dwa. Jak kręce jednym z nich to czasami sie komp włącza sam, a czasami wogóle sie nie włącza.

HELP ME!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłem tymi peerkami chyba z godzine no i wykręciłem. 5v=4,97-5,11 12v=12,40-12,47.

Zauważyłem, że jak się zasilacz wyłącza (tak jak mi) to najpierw trzeba pokręcić tym takim pod zwojem kabli i skończyć kręcić jak się napięcie zmieni, a potem dopiero kalibrować napięcie tym drugim potencjometrem. Tego co jest na środku zasilacza (pionowo) to można nie ruszać bo nic nie daje.

Tak więc naprawiłem (na początku nie działał) sobie zasilacza metodą prób i błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem dzisiaj zasilke, pokowanie bylo takie sobie, bo zasilacz byl wcisniety w karton i okrecony tasma klejaca. Jest zarombiscie ciezki i ma duzo wtyczek. po skreceniu wiatraka z procka slychac tylko buczenie maxtorka. Martwia mnie jednak napiecia, sprzet z podpisu i wygladaja tak:

3.3V - 3.23V

5V - 4.84V

12V - 11.92V

-12V - +1.95V !!!!!!!!

-5V - +0.13V !!!!

Nap AGP 1.6V nie podnosilem.

Napiecia mierzone SpeedFanem i AIDA po dwugodzinnym obciarzeniu UD, sa to wartosci najnizsze, a wachania nie przekraczaja 0.05V. Dziwia mnie napiecia ujemne i napiecie AGP bo w BIOSie jest ustawione na 1.5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój fortonik ma humory, wyreguluje go i mam dwa dni dobre napięcie, a w trzeci dzień napięcie spada. Jak podniose napiecie na zasilaczu to dziala fajnie jeden dzien a drugiego dnia sa zas za wysokie. Ma ktoś jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam!! Włączyłem kompa, wszystko ok... tylko prosze Was o opinie czy te napięcia są ok:

3.3V => 3,248

5v => 4,919

12v => 11,551(11,612) ???

-12v => -12,45

-5v => -4,89 (4,94) ???

5VSB => 4,912

Battery => 1,456

PROSZĘ WAS O OPINIE>>.

NAPIĘCIA ODCZYTANE Z SOLTEK HM (w BIOSIE takie same)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam!! Włączyłem kompa, wszystko ok... tylko prosze Was o opinie czy te napięcia są ok:

3.3V => 3,248

5v => 4,919

12v => 11,551(11,612) ???

-12v => -12,45

-5v => -4,89 (4,94) ???

5VSB => 4,912

Battery => 1,456

PROSZĘ WAS O OPINIE>>.

NAPIĘCIA ODCZYTANE Z SOLTEK HM (w BIOSIE takie same)

Wiesz co, to nie wyglada ciekawie :roll: Sprobuj wyregulowac :roll: U siebie mam :arrow:

3.3V - 3.33

5V - 5.05

12V - 12.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wyregulowac te napiecia?? Czemu napiecia ujemne sa u mnie dodatnie?? to juz trzeci zasilacz na ktorym mam takie napiecia. to samo jest z napieciem dla AGP, mimo iz w biosie jest ustawione na 1.5V to plyta daje 1.6V. Czy te dziwne napiecia to wina plyty, reklamowac ja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi