raki Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Tak regulowałem napiecia na podstawie odczytu z płyty :? Czy to zle? Z tego co wiem to płyty główne mają to do siebie że nie zawsze dobrze odczytują te napięcia... ale czy jest aż tak wielka różnica pomiędzy płytą a miernikiem??Na biosie możesz polegać. Inne śmieszne programiki mogą już przekłamywać i często to robią. A co pomiaru voltomierzem - trzeba wiedzieć gdzie mierzyć, bo to bardzo istotne!!! - na przykład bios mierzy napięcia już po złączce wytkowej do mobo a tam jest już zupełnie inne napięcie niż na wtykach AMP czy MOLEX. Szczerze?? Nic nie zrozumialem.... Ciemny jestem w tym :-(Naprawdę nic nie zajarzyłeś :?: :?: :?: - szkoda, bo napisłem dość prosto.Nie zczajiłem ostatniego zdania...Chodzi o to, że przy prądach rzędu 10A i więcej spadki napięć na przewodach, rezystancji zestyków gniazdo-wtyka nie są do pominięcia. Voltomierzem możesz zmierzyć napięcie tu i tam - a wynik będzie różny ( nawet o 0,2V) - choć ten sam obwód napięciowy. :!: :!: :!: Spoko juz lepiej!!! THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Pojawily sie u Haszyda 300W zasilki, ale goscia pojebalo do reszty bo chhce za ni po 80-100zl :!: :!: :!: :!: :!: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Z Haszyda sie cwaniak zrobił, bo wie że mu zasiłki schodzą nawet po wyższych cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Chlopaki powiedzcie, zrobilo sie goraco ze tak powiem ostatnio i zaowazylem ze Fortron chodzi caly czas na wysokich obrotach, jak otworze bude to zwalnia. Tez tak macie na polnocy ?? Duchota straszna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Napięcia na początku były bardzo niske: 3.3->3.18 5--->4.70 12-->11.73 i dostroiłem Fortona troche lepiej teraz mam: 3.3->3.33 5--->4.90 12-->12.20 Fakt trafil ci sie jakis leniwy ja teraz mam: 5--->4.87 12-->12.04 i na początku bardzo sie bałem, ale jak widac z podpisu jakos idzie. Pewnie byłby jakis problem z radeonem dodatkowym dyskiem itp. bajerami, ale nie jest az tak źle. Wentyl wchodzi mi na wysokie obroty przy 48C, a miał ponoc przy 50. Minie ten miech gwarancji, i jak sie nie pogorszy to nie odesle, a jak bedzie jak jest to rozkrecam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Pojawily sie u Haszyda 300W zasilki, ale goscia <font color="#FF0000">[ciach!]</font> do reszty bo chhce za ni po 80-100zl :!: :!: :!: :!: :!: :!: Ja kupilem za 80zł razem z wysylka i dodatkowym wentylkiem 80mm :) Uwazam ze sie oplacalo, kupilem sprawdzona, lekko przerobiona zasilke i dziala miodzio :) Nie kupowalem na Allegro :) Fortron FSP300-60BT@GTP, chodzi ultra cicho i daje dobre napiecia :) Na zachodzie te zasilki kosztuja 100 Euro :!: Jednak chyba nie kupilbym za 80zł od Haszyda :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 ja sie ciesze, ze nie czekalem jak sie u Haszyda pojawia i kupilem u Lewandowskiej za 50 zl + wysylka za nowke zasilacz. to jest juz drobna roznica w prownaniu do 80-100 za napeawiany u Haszyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 A mam pyanie do wszystkich którzy kupowali zasilacze od LEWANDOWSKIEJ!!! Po ilu dniach od czasu wpłaty na konto dostaliście paczki?? Bo wpłaciłem kase w czwartek i pisałem do Niej kiedy wysle itp... no i żadnej odpowiedzi, czy wysłała czy nie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Chlopaki powiedzcie, zrobilo sie goraco ze tak powiem ostatnio i zaowazylem ze Fortron chodzi caly czas na wysokich obrotach, jak otworze bude to zwalnia. Tez tak macie na polnocy ?? Duchota straszna.Pinki napisał - on jest z południa, że ma cały czas ultra cicho :!: choć w Krakowie też niezła duchota. Ale faktem jest, że zasilacze w tym Fortrony chłodzą się powietrzem zasysanym z obudowy kompa - jak tam duchota - to i zasiłka ma obroty większe :!: :!: :!: Otwierać budy - będzie chłodniej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 A mam pyanie do wszystkich którzy kupowali zasilacze od LEWANDOWSKIEJ!!! Po ilu dniach od czasu wpłaty na konto dostaliście paczki?? Bo wpłaciłem kase w czwartek i pisałem do Niej kiedy wysle itp... no i żadnej odpowiedzi, czy wysłała czy nie??Ja kuplem 2 zaialki od tej milej pani i czekales w obu przypadkach ok 24 h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 ja wyslalem forse i potwierdzenie wplaty w piatek i nie dostalem jeszcze od tamtej pory zadnego maila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 ja wyslalem forse i potwierdzenie wplaty w piatek i nie dostalem jeszcze od tamtej pory zadnego mailaNo to podobna sytuacja do mojej... bo ja dostalem maila z numerem konta... i to wszystko!! Zaczynam sie martwić :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Niemiec ==> właśnie gadałem z lewandowską i dzisiaj mi wyśle... :-)) Tylko muszę przesłac potwierdzenie bo kasa jeszcze nie doszła :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 mi juz przyslala maila, ze forsa doszla i ze dzisiaj wysle. czekam z niecierpliwoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 wczoraj coś mnie zainsteresowało - postanowiłem porównać zasiłke FSP300-60ATV(PF) testowaną przez Toma z FSP300-60PN(PF) - wygląda że to te same (z minimalnymi różnicami) zasiłki - co o tym powiecie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 No i dostałem: 12v=10,88 5v=4,51 No i co ja mam teraz zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 No i dostałem: 12v=10,88 5v=4,51 No i co ja mam teraz zrobić? reklamowac/wyregulowac/sprawdzic na innym kompie* *prosze wybrac wlasciwa odpowiedz Masz pecha, mam nadzieje, ze moj bedzie lepszy, bo jak nie to.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Żeby wyregulować musze go otworzyć, a tam jest nalepka gwarancyjna. A tak poza tym jak go trzeba wyregulować? (żeby nie spi******ć niczego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Od kogo kupiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Od Guzdy. Zaraz nie wytrzymam i go rozkręce :twisted: update: zasilacz rozkręcony ale powie mi ktoś który potencjometr do którego napięcia i w którą stronę je mam kręcić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Sie zaraz wqurwie na ten zasilacz. Ustawiam jednym pokrętłem napięcie jakie chce uzyskać. Po ustawieniu odpowiedniej wartości (włączam kompa co chwila żeby sprawdzić jakie uzyskałem) Komp chodzi minutke i sie wyłącza. W zasilaczu są trszy potencjometry ale nie wiem do czego służą tamte dwa. Jak kręce jednym z nich to czasami sie komp włącza sam, a czasami wogóle sie nie włącza. HELP ME!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 gdzies w tym topicu bylo opis ktory poencjometr jest od czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Kręciłem tymi peerkami chyba z godzine no i wykręciłem. 5v=4,97-5,11 12v=12,40-12,47. Zauważyłem, że jak się zasilacz wyłącza (tak jak mi) to najpierw trzeba pokręcić tym takim pod zwojem kabli i skończyć kręcić jak się napięcie zmieni, a potem dopiero kalibrować napięcie tym drugim potencjometrem. Tego co jest na środku zasilacza (pionowo) to można nie ruszać bo nic nie daje. Tak więc naprawiłem (na początku nie działał) sobie zasilacza metodą prób i błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 dostalem dzisiaj zasilke, pokowanie bylo takie sobie, bo zasilacz byl wcisniety w karton i okrecony tasma klejaca. Jest zarombiscie ciezki i ma duzo wtyczek. po skreceniu wiatraka z procka slychac tylko buczenie maxtorka. Martwia mnie jednak napiecia, sprzet z podpisu i wygladaja tak: 3.3V - 3.23V 5V - 4.84V 12V - 11.92V -12V - +1.95V !!!!!!!! -5V - +0.13V !!!! Nap AGP 1.6V nie podnosilem. Napiecia mierzone SpeedFanem i AIDA po dwugodzinnym obciarzeniu UD, sa to wartosci najnizsze, a wachania nie przekraczaja 0.05V. Dziwia mnie napiecia ujemne i napiecie AGP bo w BIOSie jest ustawione na 1.5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Dlatego ja kupilem tuningowanego Fortrona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 A mój fortonik ma humory, wyreguluje go i mam dwa dni dobre napięcie, a w trzeci dzień napięcie spada. Jak podniose napiecie na zasilaczu to dziala fajnie jeden dzien a drugiego dnia sa zas za wysokie. Ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 nO PRZYSZEDŁ ZASILACZ... ZARAZ ZABIORE SIE ZA TESTY... ZOBACZYMY JAK SIE SPRAWUJE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 No i mam!! Włączyłem kompa, wszystko ok... tylko prosze Was o opinie czy te napięcia są ok: 3.3V => 3,248 5v => 4,919 12v => 11,551(11,612) ??? -12v => -12,45 -5v => -4,89 (4,94) ??? 5VSB => 4,912 Battery => 1,456 PROSZĘ WAS O OPINIE>>. NAPIĘCIA ODCZYTANE Z SOLTEK HM (w BIOSIE takie same) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 No i mam!! Włączyłem kompa, wszystko ok... tylko prosze Was o opinie czy te napięcia są ok: 3.3V => 3,248 5v => 4,919 12v => 11,551(11,612) ??? -12v => -12,45 -5v => -4,89 (4,94) ??? 5VSB => 4,912 Battery => 1,456 PROSZĘ WAS O OPINIE>>. NAPIĘCIA ODCZYTANE Z SOLTEK HM (w BIOSIE takie same) Wiesz co, to nie wyglada ciekawie :roll: Sprobuj wyregulowac :roll: U siebie mam :arrow: 3.3V - 3.33 5V - 5.05 12V - 12.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a jak wyregulowac te napiecia?? Czemu napiecia ujemne sa u mnie dodatnie?? to juz trzeci zasilacz na ktorym mam takie napiecia. to samo jest z napieciem dla AGP, mimo iz w biosie jest ustawione na 1.5V to plyta daje 1.6V. Czy te dziwne napiecia to wina plyty, reklamowac ja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...