Skocz do zawartości
case

zasilacz FSP prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego czasu szukam w całej warszawie takich koszulek jakie montują producenci markowych zasilaczy na kable ATX.

Szukałem chyba we wszystkich marketach, sklepach motoryzacyjnych i nigdzie nie mieli pojęcia gdzie moge takie dostać.

Może ktoś z was gdzieś widział takie koszulki. (może być w promieniu 15km od centrum).

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zauwazylem, ze jak wejde do BIOSU to nie slychac tego dzwieku. Juz nic nie rozumiem.  :?

Nie wiem czy to cos pomoze, bo nie mam zasilki FSP tylko Huntkeya, ale moj zasilacz cicho popiskiwal gdy uruchomione bylo cpuidle. Po wylaczeniu cpuidle piski ustaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zasilacz piszczy gdy mam podpiety pod gniazdo dodatkowe monitor. gdy odlacze wsjo ok. tez smieszne nie:)? serio jesli nie dlawik (pfc) to trafo moze miec rdzen ktory oscyluje. cos sie z tym robi bodajze zywica epoksydowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wentyl kreci sie na minimalnych obrotach, tak ze zasilkki nie slycjac a zasilacz jest zimny.

ja do swojego wstawiłem wentylator sunona 120x120 i dałem go na sztywno 7V - bo orginalny jak sie włączał to zagłuszał swiftech mc462 - ale kwestia co jest podpiete pod zasiłke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wentyl kreci sie na minimalnych obrotach, tak ze zasilkki nie slycjac a zasilacz jest zimny.

ja do swojego wstawiłem wentylator sunona 120x120 i dałem go na sztywno 7V - bo orginalny jak sie włączał to zagłuszał swiftech mc462 - ale kwestia co jest podpiete pod zasiłke :)

pod zasilke jest podpiete to co w podpisie i wentyl mam 12cm w zasilce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przez to, ze ja mam bardziej pradozerny komp to mi sie tak nagrzewa, ale jak go dotkne to naprawde bardzo cieply jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przez to, ze ja mam bardziej pradozerny komp to mi sie tak nagrzewa, ale jak go dotkne to naprawde bardzo cieply jest.

byc moze ;) moja zasilka ma taka temperature jak obudowa, a komp chodzi pod pelnym obciazeniem non stop (United Device).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie kotos moze co to za zielona substancja zabezpiecza małe potencjometry do regulacji 5V i 12V ? Zdjełem plombe (leży w całości obok) z zasiłki bo mam jeszcze rok gwarancji. Rozchodzi mi sie zeby uzyć tego zielonego gluta aby nie bylo sladu przeróbki. Moze wiecie jak sie nazywa ta substancja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wywalilem gnoja (noisekillera). Ten wentylator na najwiekszych obrotach wcale nie jest az taki glosny. Po wywaleniu tej plytki zorientowalem sie ze wczesniej wentyl nigdy nie pracowal na +12v i to wlasnie moze dlatego mi sie komp wylaczal. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez posiadam FSP-300W-60PNA(PF) i mam pewien problem z nim. Co jakis czas "popiskuje" on sobie nie jest to jakis glosny dzwiek, ale wieczorami jest nie do zniesienia. Zatrzymywalem wentyl ale niestety to nie on wydaje taki dzwiek, odlaczylem rozniez PFC i tez nie przynioslo to zadnego efektu. Probowalem zlokalizowac skad pochodzi ten dziwek, ale nie jestem w stanie tego zrobic. Jesli ktos spotkal sie z tego typu "usterka" i wie jak sobie z nia poradzic bylbym wdzieczny za jakies sugestie.

P.S. Przejrzalem pobieznie ten topic, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie, a dokladne przeczytanie jest ponad moje sily (sesja)

Te popiskiwanie to zjawisko magnetostrykcji - czylki zmiany wymiarów rdzeni ferrytowych pod wpływem pola magnetycznego.

Rdzeń ferrytowy transformatora sklejony jest z dwóch części i to właśnie te dwie połówki rdzenia drgają i stykając się ze sobą emitują dźwięki o częstotliowości kilkunastu Khz.

Pole pobudzające drgania jest proporcjonalne do przenoszonej mocy przez transformator czyli jest proporcjonalne do mocy oddawanej do otoczenia - stąd wynika, że w pewnych zakresach mocy ten pisk może przycichać czy wręcz ustawać, ale nie jest to reguła.

Jest to usterka, której niestety praktycznie nie da sie usunąć inaczej niż poprzez wymiananę piszczącego transformatora na sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej niemiec wcześniej skarżyłeś się na dodatnie napięcia w zasiłce (tam gdzie powinny być ujemne) jak naprawiłeś już ten problem

nie naprawilem :) po konsultacjach z innymi posuadaczami EPoXow 8K9A doszlismy do wniosku, ze ta plyta tak ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebojow z FSP 300-60PNA (PF) ciag dalszy. Godzine temu odebralem od Lewandowskiej drugi zasilacz (lub ten sam). Wentylator kreci sie jakby szybciej - ale coz z tego skoro w dalszym ciagu zasilacz jest bardzo cieply.

Musze wiec skonfrontowac sie z uzytkownikami takich zasilaczy i zapytac Was czy sa one cieple, czy tez nie? Prosze o sprawdzenie czy np. sruba ktora jest zamocowany do obudowy radiator (przeciwna strona zasilacza do tej z gniazdem zasilania) jest naprawde goraca. W moim zasilaczu jej temperatura okolo 65 stopni C. Od niej rozchodzi sie cieplo na obudowe zasilacza. Troche mnie to wkurza gdyz rosnie mi temperatura w budzie. Moze jestem przewrazliwiony, ale z moim starym HunKeyem zjawisko nie wystepuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj tez sie grzal strasznie dlatego usunalem noisekillera.

Pytanie do zgk5:

Czy tego noise killera da sie tak przerobic zeby deflautowo po przekroczeniu 35*C dawal wentyle na max obroty (a nie po 70 czy ilus tam *C) Chcialbym go zastosowac do dwoch sunonow chlodzacych chlodnicea termistor dac na WB no ale przerobka byla by wrecz konieczna.

z gory thx za any help :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebojow z FSP 300-60PNA (PF) ciag dalszy. Godzine temu odebralem od Lewandowskiej drugi zasilacz (lub ten sam). Wentylator kreci sie jakby szybciej - ale coz z tego skoro w dalszym ciagu zasilacz jest bardzo cieply.

Musze wiec skonfrontowac sie z uzytkownikami takich zasilaczy i zapytac Was czy sa one cieple, czy tez nie? Prosze o sprawdzenie czy np. sruba ktora jest zamocowany do obudowy radiator (przeciwna strona zasilacza do tej z gniazdem zasilania) jest naprawde goraca. W moim zasilaczu jej temperatura okolo 65 stopni C. Od niej rozchodzi sie cieplo na obudowe zasilacza. Troche mnie to wkurza gdyz rosnie mi temperatura w budzie. Moze jestem przewrazliwiony, ale z moim starym HunKeyem zjawisko nie wystepuje.

Faktycznie grzeje się strasznie - jeszcze trochę i na górze obudowy bedę smażyć jajka :wink: . Zamierzam zrobić tak jak RaVeN155 i tobie też to radzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlsnie odebralem 2 juz zasilacz od haszyda - wymienil mi ten w ktorym wentyl chodzil non stop na 12V - niestety tutaj wentyl chodzi z regulacja ale co z tego jak tylko zapuszcze cokolwiek na kompie -chociaz total commandera to mi komp sie restartuje :( i znowu 7zl za przeslanie tego back :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie kotos moze co to za zielona substancja zabezpiecza małe potencjometry do regulacji 5V i 12V ? Zdjełem plombe (leży w całości obok) z zasiłki bo mam jeszcze rok gwarancji. Rozchodzi mi sie zeby  uzyć tego zielonego gluta  aby nie bylo sladu przeróbki. Moze wiecie jak sie nazywa ta substancja?

zgk5 moze wiesz cos na ten temat :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj jest zimnmy, ma taka temp jak obudowa kompa, a wiatrak sie kreci tak, ze go nie slychac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pocztek prosty regulator sterowany ręcznie. 

żadnej automatyki, żadnych czujników temperatury itp. 

Układ jest jednak dobry, gdyż wentylator posiada zakres regulacji od około 4V do prawie 12V i zapewnia na moment startu podbicie napięcia wentylatora co ułatwia jego start. 

Oto schemacik; 

Dołączona grafika 

i tranzystorek wykonawczy.

Dołączona grafika

Układzik nie jest trudny ani zbyt oryginalny.

Można podłączyć kilka wentylatorów równolegle, ale wtedy trzeba tranzystorek wyposażyć w niewielki radiator.

Potencjometr 5khom powinien mieć ch-kę A - liniowa.

Rezystorek 5k6 należy dobrać pod kątem minimalnego napięcia podawanego na wentylator ( około 4-4,5V)

podobne schemaciki można znaleźć nahttp://www.moded-kompz.net/

ciekawe czy to jest 470u czy 47ou bo jednostka ou jest mi nie znana (od razu zaznacze ze wiem z to nie jest literka "u") obstawiam 470 ale nie chce zeby sie facet zdziwil w elektronicznym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy to jest 470u czy 47ou bo jednostka ou jest mi nie znana (od razu zaznacze ze wiem z to nie jest literka "u") obstawiam 470 ale nie chce zeby sie facet zdziwil w elektronicznym :D

kondensator o ustalonej polaryzacji, tam gdzie ciemniejsza kreseczka to jest minus, a to "u" to pewnie mikro czyli 470uF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez posiadam FSP-300W-60PNA(PF) i mam pewien problem z nim. Co jakis czas "popiskuje" on sobie nie jest to jakis glosny dzwiek, ale wieczorami jest nie do zniesienia. Zatrzymywalem wentyl ale niestety to nie on wydaje taki dzwiek, odlaczylem rozniez PFC i tez nie przynioslo to zadnego efektu. Probowalem zlokalizowac skad pochodzi ten dziwek, ale nie jestem w stanie tego zrobic. Jesli ktos spotkal sie z tego typu "usterka" i wie jak sobie z nia poradzic bylbym wdzieczny za jakies sugestie.

P.S. Przejrzalem pobieznie ten topic, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie, a dokladne przeczytanie jest ponad moje sily (sesja)

Te popiskiwanie to zjawisko magnetostrykcji - czylki zmiany wymiarów rdzeni ferrytowych pod wpływem pola magnetycznego.

Rdzeń ferrytowy transformatora sklejony jest z dwóch części i to właśnie te dwie połówki rdzenia drgają i stykając się ze sobą emitują dźwięki o częstotliowości kilkunastu Khz.

Pole pobudzające drgania jest proporcjonalne do przenoszonej mocy przez transformator czyli jest proporcjonalne do mocy oddawanej do otoczenia - stąd wynika, że w pewnych zakresach mocy ten pisk może przycichać czy wręcz ustawać, ale nie jest to reguła.

Jest to usterka, której niestety praktycznie nie da sie usunąć inaczej niż poprzez wymiananę piszczącego transformatora na sprawny.

Dziekuje za fachowa odpowiedz, jutro skocze do sklepu i mi wymienia na sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi