Skocz do zawartości
case

zasilacz FSP prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

tak wlasnie patrze i mysle ze jutro wezmiemy sie do roboty. Tylko takie male pytanko. Napiecia chcemy regulowac nie na zywca czyli na pewno nie od razu na wszyskich podzespolach komputera. Jakos uruchomimy zasilacz experymentujac na zarowce (jakis drut mode czy cos :P). Tylko jedno mnie zastanawia. Regulujac napiecia widze ze mamy tez do dysozycji +3.3V. Chcialbym wiedziec co to za napiecie. Nie mam tego ani w aidzie, ani w sandrze ani w tym programiku do EPOXa ani w biosie. Wiec jak bedziemy juz "regulowac" napiecia mierzac te na kablach zasilajach podzespoly PCta, to powiedzcie gdzie moge sie podpiac pod napiecie 3.3V ... a przee wszytkim jak moge spradzic czy naiecie +3.3V jest zachwiane, bo od tego 3ba jedak zaczac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mialem jeszcze fortrona to napiecia regulowalem na zasilaczu podlaczonym do calego mojego sprzetu...wystarczy miernik podlaczyc pod molexa i delikatnie krecic.jak pewnie wiesz nieobciazony zasilacz bedzie mial calkiem inne napiecia wiec pozniej mozesz sie zdziwic podlaczajac. a co do 3,3V to sa to pomaranczowe kable idace do plyty. w epoxie to napiecie glownie slucy do zasilania pamieci i w usdm'ie wyswietla sie jako vdimm i ma ono nizsza wartosc ale to normalne bo to jest wartosc napiecia zasilajacego pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale powiem tyle ze stare zasilacze mialy sprawnosc na poziomie 60-65% mocy, a te z Activ PFC maja nawet 80% sprawnosci (moze wiecej ale nie mam czasu zeby szukac) - czyli wniosek z tego taki ze te lekko liczac 15% roznicy przy typowym (nie Codegen i inne dziadostwo FEEL, L&C,...) zasilaczu 300W mamy do zadysponowania ~45W wiecej -> czyli kupujemy 300W a mamy odpowiednika "zwyklej" 350W 8)

To niezły jesteś :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A wiesz co to sprawnośc zasialcza a z reszta co to jest wogóle sprawność ??

Sprawnośc przetwarzania energi..............im wyższa tym mniejsze straty na cieple. A nie dodatkowa moc wyj. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mamy do zadysponowania 45 W wiecej hehe wlasnie że nie te 45W nie bedzie pobrane z sieci (ciepło wydzielane przez zasilacz) a moc na wyjsciu bedzie dalej 300W.

Jak zasilacz miałby sprawność teoretyczna 100 % to nie musiał by mieć wiatraków (chłodzenie reszty kompa pomijam).

Dodam że post jest na pierwszej stronie jak juz ktoś go tez poprawił to trudno.Nie miałem czasu by przeczytać wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z braku czasu nie mialem jak w łkined bawic sie tym potencjomentrem. Za to zaobserwowalem dziwna rzecz i to dosc niepokojaca. Napiecie nie spadlo na stale do +11.4 i +4.5V. Ono ciagle sie zmienia. Dzis rano wyniki pomiarow wykazaly nawet +10.9V :o

Chcialbym tylko sie zapytac czy:

- w takich okolicznosciach, nadal bawic sie ta regulacja napiecia? Boje sie ze ustawie stabilne +12V gdy pomiar wczesniejszy byl np. 10.9 a tu napiecie skoczy na 12.6 albo kto wie czy nie wyzej :/

- czy raczej dac sobie spokoj bo z zasilki jest kaplica?

PS. Procz e.w kupna nowego zasilacza zostaje jeszcze mozliwosc skontaktowania sie z haszydem, jednak zgubilem namiary na niego. Ma ktos jakiegos aktualnego maila czy cuś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Z braku czasu nie mialem jak w łkined bawic sie tym potencjomentrem"

yh NIE rozkrecalem jeszcze w ogole zasilacza, nie kopie go, nie spie na nim, nie jem ...

Wszystkie spostrzezenia w poprzednim poscie nie sa efektem grzebania w nim :/

Prosilbym wiec nadal o odpowiedzi na pytania z mojego poprzedniego postu. A BTW potencjometra BENITO, jezeli to jego wina, to jest mozliwosc wymienienia go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że można. Tylko trzeba dobrać tę samą rzystancję.

Było już o tym na tym forum ( sam to pisałem)

Potencjometr ma rezystancję 1000 ohm.

Do Haszyda tel. to 0601-77-53-28

Lepiej jednak reklamuj zasilacz, bo to może nie być wina potencjometru, zresztą nawet gdyby była - to sam przecież nie będziesz chyba wymieniał tego peerka. ???

Wejdź na Allegro do działu zasilacze, tam łatwo go namierzysz.

Zobacz przykładowo na tą aukcję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz nie mialem wiecej cierpliwosci. Nie ingeruje w to czy haszyda nie ma czy jest (mail sprawdzony ktory okazal sie dobrym nie zostal potwierszony przed kaszyda). No pobawilem sie tym potenjomentrem sam .. tracac przy tym gwarancje haszyda oderwawszy naklejke |:o

i musze przyznac cholertwo bardzo czule, skok ~0.2V to lekkie drganie reki

Poki co napiecia 3maja sie miedzy +12V a +12.3V. Wiem ze to nie ideal jednak juz wole miec te skoki mieszczace sie w toleracji 5% (mam nadzieje ze takie zostana : o )

Poki co obchodze sie z zasilka nadwyraz ostroznie. Sprawdzam czy sie nie grzeje, nie stykam nim (chociaz potencjmetr zalalem klejem)

Jezeli skoki napiec stana sie niebezpieczne (rozumiem ze >12.6V to juz przesada tak?) to przyjdzie czas na nowa zasilke

Dzieki jeszze raz za pomoc

/pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjdzie czas na wymianę potencjometru.

Zastanów się !!! - czy ten potencjometr sam się rozregulował ??? - przecież był fabrycznie zabezpieczony lakierem !!!.

(Ty założyłeś , że on się sam rozregulował i skorygowałeś to)

Nie !!! - albo się uszkodził ( brak dobrego styku suwak- ścieżka oporowa)

albo uszkodzenie leży w innym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego widzialem to mimo ze jest on b. czuly ... gdy zostawilem zasilacz otwarty wszystko bylo ok. Komp chodzil jakies 30min -> napiecie ok +12.09V

Treaz mam 12.4 po jakis 6h dzialania z zamknietym zasilaczem (obudowa otwarta) dziwne jest ze napiecie 5+ pozostaje takie same ... no moze odchyly max 0.1V .... a to przeciez ten sam regulator napiecia co w +12V

wiec juz sam nie wiem czy to wina grzejacego sie zasilacza <zieeef>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego widzialem to mimo ze jest on b. czuly ... gdy zostawilem zasilacz otwarty wszystko bylo ok. Komp chodzil jakies 30min -> napiecie ok +12.09V

Treaz mam 12.4 po jakis 6h dzialania z zamknietym zasilaczem (obudowa otwarta) dziwne jest ze napiecie 5+ pozostaje takie same ... no moze odchyly max 0.1V .... a to przeciez ten sam regulator napiecia co w +12V

wiec juz sam nie wiem czy to wina grzejacego sie zasilacza <zieeef>

No właśnie, to jest ten sam peerek od lini 5 i 12V

Dołączona grafika

Takie małe g......... wymontowane właśnie z Fortrona 300BT właśnie z powodu PŁYWANIA NAPIĘĆ.

Nie jest to najlepsze zdjęcie ale ten regulatorek jest naprawdę bardzo mały.

Został wymieniony, choć wizualnie nic mu nie dolegało a działać prawidłowo nie chciał (...)

Być może masz to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłącze sie do tematu

mam fortona 300bt

po paru dniach sprzet niewstał

dostałem joby od żony że co kupie to problem z kompem

na codegenie system wstał

na fortonie wentyle sie kręcą tylko hdd + cedeki nie ruszają

a procek na 5v to pewnie 12v sie rozsypało wiec lece do sąsiada po

miernik podłączam fortona na sucho bez niczego a 12v ma 11,1

podregulowałem 12v majac podłączoną żarówkę 12v ustawiłem na 11,96 ale jak żarówkę wyłańczam to się robi 11,64 czy to w porządku niechce go podłaczać na ryzyko no cóż brak kasy na nowy sprzęt co wy na to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłącze sie do tematu

mam fortona 300bt

po paru dniach sprzet niewstał 

dostałem joby od żony że co kupie to problem z kompem 

na codegenie system wstał

na fortonie wentyle sie kręcą tylko hdd + cedeki nie ruszają

a procek na 5v to pewnie 12v sie rozsypało wiec lece do sąsiada po

miernik podłączam fortona na sucho bez niczego a 12v ma 11,1

podregulowałem 12v majac podłączoną żarówkę 12v  ustawiłem na 11,96      ale jak żarówkę wyłańczam to się robi 11,64 czy to w porządku  niechce go podłaczać na ryzyko  no cóż brak kasy na nowy sprzęt co wy na to

Wszystko jet OK

Tak się zachowuje Fortron, bez obciążenia daje takie napięcia tj. zamiast 12 V jest 11V z kawłkiem.

Włącz żarówkę w obwód 5V i wtedy sprawdz 12V - będzie nawet więcej.

Gwoli ścisłości - Fortrony mają wewnątrz rezystory obciążające napięcia wyjściowe - więc dają się włączać "bez obciążenia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączyłem do kompa fortona pokazuje przy starcie 12,10 do 12,15 jak system już pracuje i odpale na raz kilka programów w tym aide to skacze na chwile12,19 do 12,20 a póżniej wraca do 12,11 czy to ok jeśli tak to super bo bo przyszedł walniety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forton obciążony defragmetayor + odtwarzanie filmów+ internet

napiecie skacze dopiero druga liczba po przecinku np. 12,10 -12,11

chyba go ustawiłem dzieki panowie was czytając to geniuszem można zostać , a kumpel elektronik nie chciał dać miernika bo mówił że sie nie da może dlatego że nie mówiłem jaki to zasilacz

jego słowa to wyrzuć go kup nowy ....za 40 zł [dzieki postoje]

Forton górą

a hdd w serwisie w sklepie dali na podmiankę segeate i nie piszczy

może dlatego że stary model ata 66(ale wolny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek pragnął bym podziękować wszystkim za ich opinie i poradzy na temat PSU. Dzięki wam wszystkim. Gdzy by nie to że przeczytałem ten wątek o zasilaczach miał bym właśnie Tracera 350 W karmiącego mój sprzęt ciach!ianym prądem. A tak kupiłem Fortrona od Haszyda i jestem zadowolony .

A teraz krótka recenzja Fortona FSP250-60ATV:

- bardzo cichy

- ciężki(ponad 2 kg)

- napięcia trzyma na następujących poziomach : 5V - 4.92, 12V - 10,69 do 10,82 (to mnie martwi może mam za "silny config" ? Ale według mych obliczeń opierających się na Tom's Hrdware wyszło miż mój komp nie powinien nadwyrężać zasiłki ~ 230 W mi wyszło max) -12V - 12.70, -5V - 5.32, 3.3V - 3.26, 2.5V - 2.46. Pomiary dokonuję za pomocą programu Everest( wiem wiem programem to do du.. jest ale nie mam jak inaczej sprawdzić ). Pomimo tego 12V zasilacz pracuje stabilnie tak mnie się wydaje. Mam go dopiero niecałe 2 tygodnie. Jak go przetestuje kiedyś Prime 95 czy jakimś maratonem w grę po 8 h to się wypowiem.

Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam wszystkich na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie te 10,69 - 10,82V zamiast 12 V to chyba jakaś przewała.

Everest nie jest całkiem do d.... - zawsze jednak możesz sprawdzić w biosie lub innymi programami np. AIDA 32 lub SiSoft Sandra.

Jak komp Ci działa - to chyba te napięcie jest wyższe niż 10,69V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mi powiedziec co jest przyczyna piszczenia Barracud na zasilaczach Fortron?

Piszczy moja oraz kumpla b4 60gb.

Zasilacz FSP300-60BT(PF)

Jestem też za przyklejeniem tego wątku, mogę także odpowiedzieć na jedne z pierwszych pytań zadane w tym wątku - co jest przyczyna piszczenia Barracud współpracujących z Fortronami i jak to piszczenie usunąć, tylko nie wiem czy po tak długim czasie jeszcze kogoś to interesuje ???.

slucham...

Zacytuję teść maila jaki dostałem na skrzynkę prowadząc wewnętrzną korespondencję w/w temacie:.

a więc zrobiłem tak jak mówiłem podłączyłem kondensator 2200uF/25V(taki tylko miałem w domu) do wtyczki umieszczonej na tym samym przewodzie co moja baracuda pod napięcie 5V(na 12 nic nie dawało) i cisza przestało piszczeć , co dziwne gdy podłanczałem na innym przewodzie pod to samo napięcie 5V (przewód podpiety pod CD ) piszczenie nie znikało czyżby te napięcia 5V wychodziły z różnych źródeł na różnych przewodach - chyba nie, czy może na długich przewodach zmienia się skuteczność filtrowania.

Pozdrawiam Konrad

to znaczy ze przed molexem na lini 5v trzeba wpiac kondensator :D i piszczenie ucichnie. wyjasnij dokładnie co i jak :?: :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Troche odgrzebię ten temat.

1. Co sądzicie o tym aby lepiej wygładzić napięcie zasilacza (zmniejszyć tętnienia) przez dodanie dodatkowych kondensatorów elektrolitycznych?

2. Napewno taki zabieg na zasilaniu procesora na płycie poprawia stabilność ale wymaga to wielu elektrolitów? Jest to warte zachodu czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam planuje zakup zasilacza. Na allegro jeden pan oferuje Fortron FSP FSP350-60THN-P NAJLEPSZY DO OC a oto link

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38829774 .Niestety nie znalazlem zadnych jego testow. Jego specyfikacje przedstawia strona http://www.fsp-group.com.tw/english/02_pro...TX%2012V%202.0# Z tym ze jest tu model bez tego koncowego oznaczenia (P). Sprzedajacy powiedzial ze ma te zasilacze na wlyacznosc w Polsce. Napisal rowniez ze sa ona lepsze i cichsze od Chieftec 350 GPS by Delta, oraz od Chieftec 360-302-DF by Sirtec co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi