Skocz do zawartości
case

zasilacz FSP prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

tak na marginesie, teraz mi nawet wentyl na procu szybciej sie kreci :lol: przedtem na "235W" by pronox tech 8) mial 2300 obr/min, a teraz na Fortronie ma 2600 obr/min 8). Wywalajac dlawik odlaczamy pfc? Czyli jesli to "nie zaszkodzi, a moze nawet pomoc" to jaki jest w ogole sens zasilek z pfc?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na marginesie, teraz mi nawet wentyl na procu szybciej sie kreci  :lol:  przedtem na "235W" by pronox tech  8)  mial 2300 obr/min, a teraz na Fortronie ma 2600 obr/min  8). Wywalajac dlawik odlaczamy pfc? Czyli jesli to "nie zaszkodzi, a moze nawet pomoc" to jaki jest w ogole sens zasilek z pfc??  :?

sens jest na papierze :( po odlaczeniu nie zobaczysz zadnych skutkow ubocznych a nie bedzie juz buczenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sa tylko dwie z boku, dosc duze sruby, trzymajace ten stransformator w srodku, jak jest standby to pichutko pobzykuje, a po wcisnieciu power`a jest bzzzzzzz juz duzo glosniej :x Nie wiem czy jak odkrece to nie wpadnie to do srodka, a mam haszydplombe na obudowie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

voo. to buczenie to pewnie przez baracude masz. ja tez mam baracude 40GB i jak wlacze kompa bez niej to fortron nie buczy ;). tez bym chetnie zdemontowal ten dlawik ale specem w tej dziedzinie to nie jestem i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sa tylko dwie z boku, dosc duze sruby, trzymajace ten stransformator w srodku, jak jest standby to pichutko pobzykuje, a po wcisnieciu power`a jest bzzzzzzz juz duzo glosniej  :x Nie wiem czy jak odkrece to nie wpadnie to do srodka, a mam haszydplombe na obudowie :wink:

jest trzecia po stronie gdzie są wloty powietrza nad procem, na środku ścianki. Jak je odkręcisz, transformator na pewno odpadnie :P, więc musisz rozebrać zasilać. Poza tym gumki i tak musisz dać nie pod śruby, tylko pomiędzy dławik a blachę obudowy.

Poczekaj, aż minie gwarancja Haszyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego ten zasilacz jest przeznaczony do P4? Przeciez moze pracowac z Antkiem!

Ja trochę na gorąco, jak czegos nie skumałem, to sorki :)

...bo P4 potrafią miec ponad 80W! (Żaden normalny tzn. niekręcony Antek tyle nie ma) i zasiłka go pociagnie poza tym na mobo od P4 jest dodatkowe gniazdo zasilania... Dlatego czasem się pisze: "Zasilacz do P4"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanko. Sprzet taki jak w podpisie i puszczam mojego antka na 3000+ i laduje sie system i w pewnym momecie pada twardy. tak jakby zasilanie mu odlaczylo na chwile. Mam marny zasilacz codegen 300W. Czy napewno to jest wina zasilacza czy inny problem.

Tak chodzi stabilnie

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie to, że masz nForce powiedziałbym, że PCI za wysokie...a tak pozostaje faktycznie zasilacz...jak ze stabilnością 5V? Ustaw antka na jakieś 2600XP i zapodaj mu CPU burn z optymalizają dla K7 i patrz, co się dzieje z napięciem 5V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puscilem procek na 2600+ (12,5x166) i takie rezultaty przy wlaczonym CPU Stability Test

+5v 4.813-4.867

+12v 12.220-12.281

-5v -5.250 - -5.300

-12v -12.116 - -12.198

a normalnie np. przy 2000+ (12,5x133)

+5v 4.894-4.921

+12v 12.099-12.038

-5v -5.149 - -5.200

-12v -11.952 - -12.036

Czyli nic tylko wymienic ten zasilacz!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, jak ustawiasz antka na 3000XP to 5V masz pewnie 4.7xV, mój dysk przy takim napięciu na starej zasiłce zaliczał bady.

Ale zanim kupisz, postarałbym się sprawdzić na jakiej pożyczonej zasiłce, czy będzie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, jak ustawiasz antka na 3000XP to 5V masz pewnie 4.7xV, mój dysk przy takim napięciu na starej zasiłce zaliczał bady. 

Ale zanim kupisz, postarałbym się sprawdzić na jakiej pożyczonej zasiłce, czy będzie lepiej...

Zależy jak Vcore będzie ustawiał. Jeśli procek nie śmiga na bardzo zawyżonym Vcore, to zasiłka nie jest zbytnio dociążana.

Ale mimo wszytko Codegen 300 Wat na config, króry podał riffo to nieporozumienie. Zasiłka jest po porostu za słaba.

Ja musiałem przy 12x200 =2400Mhz :arrow: XP3000 ustawić Vcore 1,65V. ( DLT3C 0310 XPMW) i moj 300 Watowy Fortron "przysiadł" z 5,03V na 4,99V.

Ps. Chciałbym taką tapetę od riffo , da się zrobić :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sadzicie o zasialczu fsp 60pna-pf (ten z 12cm wiatrakiem)

dziwi mnie troche niskie v 3,3 - 15A/28

v5 - 30/21,5

tzn ze gdy na 3,3 bedzie wieksze obciazenie to troche zmniejszy sie max na 5v :?:

max obciazenia dla 3,3 i 5 v ma 200W tak ja inne fsp

ps. riffo jesli to mozliwe to tez prosze o ta pania :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak Vcore będzie ustawiał. Jeśli procek nie śmiga na bardzo zawyżonym Vcore, to zasiłka nie jest zbytnio dociążana.

Ale mimo wszytko Codegen 300 Wat  na config, króry podał riffo to nieporozumienie. Zasiłka jest po porostu za słaba.

Ja musiałem przy 12x200 =2400Mhz  :arrow: XP3000 ustawić Vcore 1,65V. ( DLT3C 0310 XPMW) i moj 300 Watowy Fortron "przysiadł" z 5,03V na 4,99V.

Ps. Chciałbym taką tapetę od riffo , da się zrobić :?:

Masz obsolutną rację, zapomniałem powiedzieć o ustawinu minimalnego stabilnego Vcore; godziło mi o to, żeby zasiłka Riffo nie zaczeła kolorowych dymów puszczać przy CPU burn. Na moim configu przy CPU burn stary zasilacz (chyba L&C) opuszczał 5V do 4.52V i buszał tak, że cała buda wibrowała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sadzicie o zasialczu fsp 60pna-pf (ten z 12cm wiatrakiem)

dziwi mnie troche niskie v 3,3 - 15A/28

v5    - 30/21,5

tzn ze gdy na 3,3 bedzie wieksze obciazenie to troche zmniejszy sie max na 5v :?:  

max obciazenia dla 3,3 i 5 v ma 200W tak ja inne fsp

ps. riffo jesli to mozliwe to tez prosze o ta pania :wink:

tymi obciazeniami mozesz sie nie przejmowac , wszystkie zasilki tak maja (oprocz naprawde topowych modeli ponad 450W ) tylko inne firmy zapominaja o tym napisac na naklejce ;)

tez chyba taki kupie do kompa dziewczyny , bo juz wszystko jej wyciszylem tylko zasilacz halasuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prosbe do posiadaczy FSP250 GTA o podanie napieci

moja wygladaj nastepujaco

odczyt ze speedfana przy obcizeniu primem95

1,6Vcore=1,62

+3,3=3,36

+5=5,03

+12=12,16

-12=-12,77

-5=-5,4

+5vsb=5,59

Dobre ??? troche -12 mnie zastanawia i +5V tez bo albo mam odczyt zrabany albo ten fortron faktycznie jest niezly.

DOdam ze na krzaku 300W mialem +5=4,83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prosbe do posiadaczy FSP250 GTA o podanie napieci 

moja wygladaj nastepujaco 

odczyt ze speedfana przy obcizeniu primem95

1,6Vcore=1,62

+3,3=3,36

+5=5,03

+12=12,16

-12=-12,77

-5=-5,4

+5vsb=5,59

Dobre ???  troche -12 mnie zastanawia i +5V tez bo albo mam odczyt zrabany albo ten fortron faktycznie jest niezly.

DOdam ze na krzaku 300W mialem +5=4,83

Napięcia masz spox... :D

O napięciu -12V nawet nie myśl - to jest tylko pomocnicze napięcie do gniazd rozszerzeń - wartość bez znaczenia.

A te 5,4V - to napięcie układu do "Stand -By" - może być i nie przeszkadza. :D

Najważniejsze napięcia +3,3V, +5V i +12V - masz supper - OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi