sir_sinclair Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Witam, Mam pytanie do użytkowników takiej bądź podobnej karty. Otóż oglądając ją dokładnie z boku widzę wyraźnie, że płaszczyzna oryginalnego radiatora wypada powyżej "shima" otaczającego GPU (nv41). Czym jest to spowodowane? Czyżby producent "umieścił" na karcie TAKIEGO gluta stanowiącego interfejs termiczny GPU/cooler że aż uniósł się cały radiator, czy może radiator nie jest płaski od spodu i jego środek dotyka rdzeń nie opierając sie na "shimie"? Druga sprawa - po wypięciu kołków mocujących radiator wciąż mocno trzyma się karty. Wygląda na to że jest przyklejony do GPU - w jaki sposób można go usunąć? Chciałbym poprawić kontakt radiatora z GPU za pomocą Ceramique, ponieważ obecnie GPU dochodzi z temperatura do 76* pod obciążeniem a sam radiator jest najwyżej lekko letni. Dzięki z góry za wszelkie sugestie. Pozdr., Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pewnie pasta termoprzewodzaca tak mocno trzyma radiator. Proponuje mocno rozgrzac karte (np. 3DMark'iem) i nastepnie szybko ja wymontowac i sprobowac wypiac radatiator. Jak to nie pomoze to mozna nagrzac suszarka do wlosow przestrzen obok rdzenia karty i wtedy sprobowac odpiac radiator ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_sinclair Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pewnie pasta termoprzewodzaca tak mocno trzyma radiator. Proponuje mocno rozgrzac karte (np. 3DMark'iem) i nastepnie szybko ja wymontowac i sprobowac wypiac radatiator. Jak to nie pomoze to mozna nagrzac suszarka do wlosow przestrzen obok rdzenia karty i wtedy sprobowac odpiac radiator ;). A czy to jest normalne, że podstawa radiatora nie opiera się na shim-ie? Jeżeli z jakiegoś powodu rdzeń wystaje ponad shim-a istnieje ryzyko ukruszenia przy tej operacji; chyba że jest tak jak napisałem - gruba warstwa kitu "termoprzewodzącego" unosi tak radiator. Pozdr., Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...