Skocz do zawartości
Raptor

ABIT NF7 vs 8RDA i kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - uprzedzam że przeszukałem forum ale nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi - może ze względu na wcześniejsze malowanie farbami w sprayu :wink:.

Z tego co wyczytałem 8RDA nie ma zintegrowanej sieciówki - bardzo mi na niej zależało więc zastawnawiam się na ABITem NF7 (z tego co wiem zawiera LAN i SoundStorm) ale nie wiem jak z podkręcaniem na tej płytcie - a do tego celu głównie mają służyć.

Jeszcze jedno 8RDA+ odpada ze względu na to że aktualnie nie można jej dostać w PCProjekt/Kraków - a tam muszę to kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten abit, który jest w PCProjekcie za 500 zł, z tego co mi wiadomo nie ma soundstorma, ale podkręcalność podobno niezla.

Z tym że V dla procka ograniczone od 1.850 bodajże :?

Za to można podnieść V dla chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 2 sztuki NF7-S rev 1.0, były beznadziejne. Nie odpalały się przy FSB 190MHz. NF7,NF7-S,NF7-M są na MCP2-T więc mają SoundStorma.

Najtańsza wersja NF7 nie ma po prostu serial ata, ale również jest na MCP2-T. Czekam na rev 2.0, bo abit chwali się, że będzie mocno poprawiona. jest jeszcze rev 1.1 ale z tą rewizją nie miałem jeszcze przyjemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 2 sztuki NF7-S rev 1.0, były beznadziejne. Nie odpalały się przy FSB 190MHz. NF7,NF7-S,NF7-M są na MCP2-T więc mają SoundStorma.

Najtańsza wersja NF7 nie ma po prostu serial ata, ale również jest na MCP2-T. Czekam na rev 2.0, bo abit chwali się,  że będzie mocno poprawiona. jest jeszcze rev 1.1 ale z tą rewizją nie miałem jeszcze przyjemności.

poprawka zwyklaa NF7 nei ma sound storma !!!!!!!!!!!!!

a u nas rda+ predno nie bedzie bo cala polska jej nei ma niestety

co do abita niestety jakos nie polecam

srednio chodza na nich karty z 128 MB RAM

a co do epoxa, to predko go nei bedzie

moze nawet w przyszlym tygodniu

jak nie poźniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsza wersja NF7 nie ma po prostu serial ata, ale również jest na MCP2-T. Czekam na rev 2.0, bo abit chwali się,  że będzie mocno poprawiona. jest jeszcze rev 1.1 ale z tą rewizją nie miałem jeszcze przyjemności.

jak nie poźniej

jest juz w Polsce 8RDA+, w Sirusie wczoraj juz mieli wczoraj w magazynach, w Pronox'ie tez juz chyba jest(99.9 na TAK)

Dzisiaj zamówilem sobie ta płytke jak dostane potwierdzenie to puszcze tutaj :) bo jak nie bedzie to sie zdenerwuje w sobote sprzedaje akualnego kompa , nie chce byc nawet dzień bez kompa 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest juz w Polsce 8RDA+, w Sirusie wczoraj juz mieli wczoraj w magazynach, w Pronox'ie tez juz chyba jest(99.9 na TAK)

Dzisiaj zamówilem sobie ta płytke jak dostane potwierdzenie to puszcze tutaj :) bo jak nie bedzie to sie zdenerwuje w sobote sprzedaje akualnego kompa , nie chce byc nawet dzień bez kompa 8)

w pronoxie była przez 2 godziny-nie ma ani jedej sztuki 8O

uff-jak dobrze ze sie załapałem :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit jest dobry,ale pewniak dla mnie to KD7(podobno idzie na fsb200 stabilnie), a NF7 to jaka by nie byla to bios nowy wyjdzie i bedzie git.Moj KT7 na nowym athle 0,13 obsluguje tylko,ze na fsb 100,ale odpala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie poźniej

Wystarczy przeczytać http://www.abit-poland.com/info_show_pr.php?pr=47 , po co siać dezinformację?

Z resztą żeby się upewnić sprawdziłem na własne oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie poźniej

Wystarczy przeczytać http://www.abit-poland.com/info_show_pr.php?pr=47 , po co siać dezinformację?

kurde no to albo ja jestem ślepy albo indcom przyslal jakies inne wersje tych plyt

jescze dzisiaj sprawdze, ale jestem pewien ze mamy mcp (bez t)

mowie oczywiscie o wersje bez sata

bo z sata ma mcp-t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, moj znajomy (SuChyY) tez dostal dzisiaj ta plyte, zamowil w zeslym tygodniu i jest... Serio juz w Pronoxie nie ma ?

niestety nei

gdyby byly to bysmy je mieli

ciezka sprawa z nimi jest

ale moze w przyszlym tygodniu beda, ale ciezko jest powiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor olej Pcprojekt oni zdzierają jak nie wiem przejedź się do Apollo na Czarnowiejskiej oni mają te Epoxy zarówno z plusem jak i bez i do tego mają całkiem niezłe ceny www.apollo.net.pl

no coz trcvoeh nie wiem po co to powiedziales, bo jak tak przegladam to poza epoxem rda ktory jest tanszy o 5 zeta a rda+ o 10 i inne pl;ytay sa dropzsze nawet o 50 zeta to nie wiem czy ten sklep to wszystko ma

bo tam pisza nawet ze maja gigabyte 7vr ktory jest w cenie naszego 7vax !!!!!

z dyskami twardymi to samo

jakos watpie zeby to wszsytko meili na stanie

my powiedzmy z tego co jest na stronie mamy na stanie jakies 95%

chyba ze cos ma dojechac wieczorem zalozmy to wtedy tez jest na stronie

nie rozumeim po co sciemniac ze mam gigabyte 7vrx skoro on jest juz nierodukowany

a pozatym 400 za 7va to juz jest totalna pomylka

sory ale zeby na samej plycuie zarabiac 40 zeta

to chyba lekka przesada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówię że w apollo jest najtaniej ale ta płyta tam jest wystarczy się zalogować i odrazu można zobaczyć co jest a czego nie ma. Przy 7vr została cena ale go nie ma w tym sklepie od pół roku :) P.S dobrze że dodałeś "powiedzmy" 95% :) Nie wiem czemu ale mam takie nieszczęście że jak chcę coś kupić u was za wszelką cenę to zawsze akurat tego nie ma i muszę iść kupić gdzie indziej ale to pewnie wina tego że poprostu w życiu mam ciągłego pecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówię że w apollo jest najtaniej ale ta płyta tam jest wystarczy się zalogować i odrazu można zobaczyć co jest a czego nie ma. Przy 7vr została cena ale go nie ma w tym sklepie od pół roku :) P.S dobrze że dodałeś "powiedzmy" 95% :) Nie wiem czemu ale mam takie nieszczęście że jak chcę coś kupić u was za wszelką cenę to zawsze akurat tego nie ma i muszę iść kupić gdzie indziej ale to pewnie wina tego że poprostu w życiu mam ciągłego pecha.

nie wiem calkiem mozliwe ze masz takiego pecha

tyl;ol dziwi mnie bardazo skad oni go mają

bo ani promox

ani action, ani ab, czy abcdata

nikt nikt go nie ma

wiec czyzby mieli tak słabą sprzedaż że jescze im zostaly

czy zrobili takie zapasy jak my z gigabytem (100 plyt)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie poźniej

a widzisz !!!!!!!!!!!!!

mialem racje

oczywiscie ze NF7 nie ma sound storma

wczoraj popatrzylem jescze raz i faktycznie ma mostek poludnio wy oznaczony tak:

MCP

i nic wiecej

zadnego t tam nie ma

twierdzisz ze przelutowytujemy mostki ???? :)

chyba nie

wiec chyba abit cos sciemnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czacho!

Hey, Mr. DJ! :wink:

Czy bylbys na tyle uprzejmy i podal jakie masz VCore, VDimm, VAGP przy ustawieniu FSB 200?

Robiles Vmoda czy bez tego poszedl na 200? Jakies dodakowe chlodzenie na mostkach N/S?

Jaki proc itd.

Bardzo mnie interesuje.

Z gory bardzo dziekuje na fatyge .

Btw. MAM KILKA SZTU EPOX 8RDA REV 1.1 PO 474 ZETA :twisted:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie poźniej

a widzisz !!!!!!!!!!!!!

mialem racje

oczywiscie ze NF7 nie ma sound storma

wczoraj popatrzylem jescze raz i faktycznie ma mostek poludnio wy oznaczony tak:

MCP

i nic wiecej

zadnego t tam nie ma

twierdzisz ze przelutowytujemy mostki ???? :)

chyba nie

wiec chyba abit cos sciemnia

Jaki Rev?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsza wersja NF7 nie ma po prostu serial ata, ale również jest na MCP2-T. Czekam na rev 2.0, bo abit chwali się

Gdzie wyczytałeś że ABIT sie chwali co do rev2,0 na www.abit.com.tw nie ma ? :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor

skoro nie placisz to jaki problem,bierz abita bo lepszy od 8rda

Wziąłem Epox'a - 2 powody - Vcore do 2.2 i chodzi na FSB 200 czego abit nie potrafi :). Co do długich startów to problem załatwił kontroler RAID (dodatkowy) :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

twoj wybor,ale nalezy mierzyc sily na zamiary:

skoro taktuje sie athla 0,13 to 2,2v go zabije

moze chwilowo nie chodzi na fsb200 ale to pewnie sprawa biosu,bo skoro KD7 (kt400) chodzi na fsb200 to jak wspanialy,przecudowny i wogole nforce2 ma na niej nie chodzic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.2v to podałem jako max.

Kwestia biosu :| - chyba nie - poza tym po co wypuszczać nowy rev od razu z takim skokiem (rev 2.0 z 1.1) skoro ten niby mógłby osiągnąć dobre wyniki :?: Czytałem kilkanaście recenzji i w żadnej nie przekroczyli FSB185.

Wydaje mi się że po prostu poprawili kilka poważnych rzeczy m.in. możliwość pracy na FSB200 i dlatego nowy rev z tak dużym skokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam kupilbym KD7 bo mi ten nforce nie lezy,no jedynie soltek bo jest za 450pln i sata ma,wszystkie inne sa za drogie i naprawde drazniloby mnie gdybym teraz wydal 600pln na plyte i odrazu musial jej zmieniac chlodzenie(to powazne niedopatrzenie).Juz raz kupilem plyte za 600pln (abit kt7)ale wtedy byla inna relacja cen,a ten abit byl najlepszy i dosc powaznie roznil sie od konkurencji,wkoncu to chyba jedyna plyta kt133 na ktorej chodza XP 0,13um (na fsb 100 ,ale zawsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam kupilbym KD7 bo mi ten nforce nie lezy,no jedynie soltek bo jest za 450pln i sata ma,wszystkie inne sa za drogie i naprawde drazniloby mnie gdybym teraz wydal 600pln na plyte i odrazu musial jej zmieniac chlodzenie(to powazne niedopatrzenie).Juz raz kupilem plyte za 600pln (abit kt7)ale wtedy byla inna relacja cen,a ten abit byl najlepszy i dosc powaznie roznil sie od konkurencji,wkoncu to chyba jedyna plyta kt133 na ktorej chodza XP 0,13um (na fsb 100 ,ale zawsze)

Wtedy (10.2000) to była najlepsza płyta :) - później KT7A - wyciągałem na niej z D600->1050 przy FSB150 :D, ale padające IBM psuły zabawe :wink:

Do dnia dzisiejszego moja sympatia ma KT7-RAID z D600@950 - chodzi już tak od 7.2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...