Skocz do zawartości
T-DeX

Zagadkowy Spadek Punktacji W 3dmarkach Po Pol Roku?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaczne od konkretow, moja konfiguracja to:

ASUS P5B Deluxe (Non-WiFi)

Intel Core2Duo E6600 2.40GHz @ 3.2GHz

Gigabyte GeForce 7950 GX2 @ 745 / 606 Mhz

2 x 1GB Geil Ultra 800MHz @ 910Mhz (4-4-4-12)

Tagan 480W

Mysle ze reszta potrzebna nie jest. A wiec do rzeczy:

Pol roku temu, gdy kupowalem ten zestaw, przeprowadzilem testy w 3D Marku 2003, 05, 06. Oto wyniki:

- 3DMark 06: 9382 pts

- 3DMark 05: 14204 pts

- 3DMark 03: 37103 pts

System wtedy podkrecony byl tylko na karcie graficznej, procek pracowal na domyslnym 2.4GHz a punktacja - jak widac. Pare dni temu przeprowadzilem gruntowne odswiezenie kompa. Format, swieza instalacja. No i 3DMarki. I coz... Bylem conajmniej zaskoczony wynikami. Otoz spadly one o prawie polowe. W tej chwili w 3DMarku 05 mam ok. 8500 pkt, w 06 jakies prawie 5000... Dodam, ze system zostal podkrecony, ale za duzo to nie daje.

Sprawdzilem juz sterowniki do karty graficznej - sprawdzilem oryginalne Forceware'y, Extreme-G oraz jakies NWO or slt. Nic. Wszystkie sterowniki poinstalowane. Konfiguracja komputera nie zmienila sie praktycznie w ogole, drugi dysk SG Barracuda 250GB 7200.9 zamienilem na Satowego 320GB 7200.10.

Czy ktos moze mi wytlumaczyc skad taki spadek punktacji? Licze na jakiekolwiek rady i pomysly, moje sie juz skonczyly. Probowalem wielu opcji w Biosie, moze cos przeoczylem. W miedzy czasie zmienilem tez Bios z 507 na 906, ale domyslam sie ze to moglo tylko pomoc? Jesli ktos znajdzie dobre wytlumaczenie tego, bede dluzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia sterownikow :?: Wyglada na to ze masz odpalone cos pokroju wysoka jakosc, synchronizacja pionowa, fsaa i anizo.

I jestes pewien ze zainstalowales wszystkie stery?

Wszystko ustawione na Aplication Controlled, "Image Settings" jest ustawione na High, ale wydaje mi sie ze zawsze tak mam. W razie czego - sprawdze na High Performance, ale watpie. Poza tym wszystkie sterowniki wg. Menedzera Urzadzen zainstalowane, zintegrowana dzwiekowka i druga karta sieciowa (rowniez integrated) wylaczone.

Sprawdzalem tez czy przypadkiem karta nie jest ustawiona, z racji swojej "dualosci", na tryb oddzielnego renderowania - niestety, nie jest.

Aha, jeszcze jedna dziwna rzecz - w systemie caly czas wyswietla mi sie w trayu ikonka "Zasilany pradem zmiennym AC". I mimo zaznaczenia "nie pokazuj" to przy nastepnym uruchomieniu i tak sie pojawia. Moze nie ma to znaczenia, moze jakis wyjadacz znajdzie polaczenie miedzy tymi sprawami

EDIT: Z serii tonacy brzytwy sie chwyta: Naprawde nie wiem co w sprzecie moze sie "zuzyc", ale "na wszelki wypadek" mysle czy nie wyczyscic wentylatorow od 7950. Myslicie ze to cokolwiek moze zmienic?

Edytowane przez T-DeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry chodzą tak jak chodziły ??? jeśli tak to olej 3Dmark'i ;]

Hah, no to akurat trudno mi ocenic ; ) . Tzn, w sumie nie narzekam, ale np. Test Drive Unlimited z wlaczonymi HDR-ami przycina. Poza tym, noa ja wszystko rozumiem, ale zeby az tak duzy spadek w benchmarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temp - teoria dobra jak inne :arrow: Grzeje sie rdzen i zmniejsza takty az Celciusze wroca do przyzwoitej wartosci. Moglbys jeszcze posprawdzac czy przypadkiem nie masz jakiegos nieproszonego goscia co zrzera Ci zasoby systemowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przywroceniu systemu do najczystszego Ghosta - o dziwo, 15540 pkt w 3DMarku05. O dziwo, bo chcialem wykluczyc oprogramownaie ktore zamulilo system. Zainstalowalem dokladnie to samo co wczesniej, tak samo system ustawilem, takie same sterowniki, po najdrobniejszej zmianie robilem test 3dmarkiem i... I teraz dziala dobrze. Nie rozumiem tego totalnie, ale ciesze sie ze dziala jak powinno, a Test Drive Unlimited juz czeka ; )

Dziekuje wszystkim za pomoc, jednak przy wiekszosci problemow wystarczy szczescie ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi