Star Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 zalezy mi na tym aby jakos zmierzyc ile moj sprzet bierze W: -Asus P5LD2 SE -E6300 nie krecony -Sapphire radzio x1950Pro nie krecony -2x!GB GoodRAM 667 MHz -Seagate barac. 80 GB (2 lata :P) Samsung 80 GB(swiezynka) SATA II -DVD naped nic specjalnego -łącznie ze 4 wiatraki(zasilka,procek,karta i z tylu budy i moge jeszce jeden dolaczyc)wiatraki chyba tak 1,2W biora chcialbym wiedziec ile to zrzera WATow z mojego Modecoma PC-400 ATX 2.0 (400W :P) ile mi zostalo mocy czy moge ewentualnie lekko podkrecic procka.CZY jest jakis PROGRAM do mierzenia ? czy tylko mierniki i trzeba mierzyc mechanicznie,przykladajac miernik do komponentu czy cos takiego. thx in advance BTW proca chce dac tylko na FSB 333,zeby w miare mozliwosci jak najmniej mieszac w BIOSie,niezbedne minimum,no i zeby bylo to 2,33 GHz ;) no i FSB: SDRAM 1:1 prosze o fast answer pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Radzę kupić bilet na najblizszy lot na antypody. :) To rada za pytanie dotyczące programów :) Ile watów komputer zuzywa nie zmierzysz miernikiem uniwersalnym, potrzebujesz do tego watomierza, który podłącza sie między gniazdkiem elektrycznym a zasilaczem, ale tego typu zabawki nie są tanie. Tak na marginesie spokojnie możesz kręcic do 333MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Można to tak na oko mniej więcej określić. Podaję wartości bez OC. OC bez podnoszenia napięc za dużo nie zwiększy poboru mocy, ale nawet lekkie podbicie typu 0,1V może dla samego procka zwiększyć pobór o 30-40W. Dla proca i vga podaję wartości maksymalne proc - 65W vga - 65W mobo - ok 30W ram - 5W na kostkę hdd - 10W na sztukę, 20W na rozruch dvd - 15W podcza palenia, 1W w idle wiatraki 1-1,5W na sztuke Zdecydowana większość z tego obciąża linię 12V, linia 3,3 i 5 jest obciążona w naprawdę minimalnym stopniu. Od całości musisz odjąć jakies 20-25% bo zasilacz przecież nie pracuje ze 100% sprawnością i to *mniej więcej* da Ci wynik. Dużo pomiarów poboru mocy robią na Xbit Labs, również na ... Wikipedii można znaleźć dane o procach. Pobór "na ścianie" można zmierzyć np. urządzeniem Voltcraft Energy Check 3000 - jedyne 120 zylka. Na Allegro są mierniki po 60-70, czasem 80 zyla. Dla poszerzenia obrazu - mój komp w idle bierze 100W, pod maks obciążeniem 250W. Podczas grania w Obliviona - 220W. Po podkręceniu proca na 2600 i podbiciu napięcia pobór dobija do 285W. Od tego trzeba odjąć jakieś 20% i to daje faktyczne zużycie energii. Pamiętaj, że mój proc bez OC bierze 90W a karta 85W. Wynika z tego, że masz naprawdę spory zapas na kręcenie. Edytowane 19 Marca 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Star Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) to mnie chlopaki pocieszyliscie :D naprawde ,fajne wyliczenia kater.Ale mam pewne zastrzezenia.Czy moja karta przypadkiem nie zabiera wiecej WATow niz 65 ? :? slabsze wiecej biora.Ale z tego co widze co Ty tam masz za sprzet i piszesz ile Ci pradu to bierze to mysle ze u mnie nie jest zle :P C2D chyba jeszcze mniej pradu by bral w porownaniu do twojego Atlasu :P BTW c odo podbicia napiecia proca o 0,1V to w ogole sporo,ja tu mysle o kilku krotnie mniejszym napieciu :P na 333 FSB.OK jeszce sie podedukuje troche i nabiore otuchy :D i ewentualnie sie zabiore do krecenia :E aha jeszce nie zabardzo rozumiem tego ze,zasilka nie pracuje w 100 % sprawnie ...i musze 20 % odjac od wyniku zeby uzyskac "mniej wiecej" ilosc WATow.O co chodzi :P z ta sprawnoscia Edytowane 20 Marca 2007 przez Star Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 @Star- czy ty w pracy wykorzystujesz 100% czasu na prace? :lol: czy nie chcialbys sie poobijac? :) Zasilacz nie ma 100% sprawnosci- czesc energii idzie w cieplo, i dlatego te wiatraki. I powiedzmy ze zasilka ma jakies 75-90% sprawnosci, a najnowoczesniejsze silniki diesla maja 60 w ekstremalnych przypadkach 75% :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Star Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 czyli jak podaja ze zasilka ma 400 W to tak na prawde ma ze 20 % mniej czyli z 360 W ?? BTW.co do mojej wydajnosci to ...jeszce szkola :E ale srednia ^^ :P to moze z 30 % idzie na prace a reszta to wała :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 czyli jak podaja ze zasilka ma 400 W to tak na prawde ma ze 20 % mniej czyli z 360 W ??Odwrotnie, zasilka 360W pobiera z sieci >440W albo więcej przy maksymalnym obciążeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Twój głód wiedzy najszybciej zaspokoi google :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Program do mierzenia mocy, tego jeszcze nie było :lol2: ... Czuję, że patelnia z poprzedniego topica się jeszcze przyda :26: Niedługo jeszcze pewnie niektórzy wymyślą całkiem software'owy zasilacz :plum: . P_pobierana_z_gniazdka_typowa=[sUMA{średni_pobór mocy wszystkich elementów komputera_prócz zasilacza}] / przeciętna_sprawność_zasilacza_wyrażona_w_procentach. Do zestawu, który się nie rozbudowuje należy dobrać taki zasilacz, aby przy maksymalnym poborze mocy (wykluczając rozruch) pracował on na 70-80% swojej mocy maksymalnej, co najbardziej uracjonalni ekonomicznie rachunki za energię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Star Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) dzieki chłopaki za pomoc :) pozdro naprawde mi pomogliscie :D Edytowane 21 Marca 2007 przez Star Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...