quattro Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Witam. Składam kompa, i zastanawiam się nad doborem PAMIĘCI. 2x1GB DDR2 [chyba 667MHz, lub 800MHz(tylko że 800 są już droższe), tak że lepiej 667MHz]. Z jakiej formy wybrac? KTóre są niezawodne?? Pamieci myślę że będą podkręcane(choć za bardzo się na tym nie znam) Na pamięci mogę maxymalnie przeznaczyć około 520zł - 550zł(MAX^) *Przy okazji co to są TIMMINGI? I jakie najlepiej wybierać ? (Konkretnei co oznaczają oznaczenia...)* Edytowane 19 Marca 2007 przez quattro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) A-Daty Są one bardzo pożadane przez co trudno je dostać , jeśli nie te to weź jakieś goodramy Z góry mówie że dual ci dużo nei da A co do timingów KLIK KLIK2 ale nie licz na jakiś złoty środek musisz samemu testować różne ustawienia w celu dobrania najwyższej wydajności do twojej platformy ;) Edytowane 19 Marca 2007 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) A-Daty Z góry mówie że dual ci dużo nei da A co do timingów KLIK ale nie licz na jakiś złoty środek musisz samemu testować różne ustawienia w celu dobrania najwyższej wydajności do twojej platformy dlaczego za dużo mi DUAL nie da (2x1GB)? to lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 4x512kb? (a czy z każdej formy pamięci idzie identycznie ustawić i wydajnośc będzie identyczna? czy jak?) Edytowane 19 Marca 2007 przez quattro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Chodzi mi o dual a brak duala to strata wydajności <5% i to w bardzo specyficznych programach.Dlatego bierz 2 kości 'byle jakie' Mam nadzieję że zrozumiałes o co mi chodzi PS. Łopatologicznie żebyś się nie gubił 4x512 NIE 1x2 TAK ;) (a czy z każdej formy pamięci idzie identycznie ustawić i wydajnośc będzie identyczna? czy jak?) Nie czaje tego co napisałes :D BTW.Ja na dziś kończe - może ktoś inny ci pomoże :) Edytowane 19 Marca 2007 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Chodzi mi o dual a brak duala to strata wydajności <5% i to w bardzo specyficznych programach.Dlatego bierz 2 kości 'byle jakie' 'BYLE JAKIE'? (tz. chodzi ci żeby jedna kośc była z firmy X, a druga z firmy Y ?) No niby 5% to jest NIC, ale zawsze coś, więc moim zdaniem lepiej kupic już w dualu:) (2x1gb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 M@TI'emu chodzilo chyba raczej o to, zeby nie kupowac kosci specjalnie selekcjonowanych do duala (2x1GB od razu) tylko np 1x1GB i 1x1GB osobno :) W parach kosci sprzedawany zwykle sa troche drozsze. rozumiesz? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) tak rozumię, ale w sklepach w któych byłem jak pytałem o a-daty vitesty (2x1gb), to koles mi powiedział cene za jedną kość 1gb:), a jak chcę 2 kości 1gb to powiedział że razy 2 cenę:):) ale też będe je mógł puśc NORMALNIE w dualu? Edytowane 20 Marca 2007 przez quattro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 raczej na 99% tak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeloD Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 ja wzialem 2 x 1 gb Kingstona 667MHz DDR2 na CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 @xacti Dzięki za pomoc gdy mnie zabrakło - od razu wyczaiłeś o co mi chodziło x] @SeloD no cuż prócz a-dat to nic ciekawego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz lecz ja bym wziął goodramy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 podobno adaty są niezłe , tak słyszałem. a odnośnie geil to które sa lepsze cl4, czy cl5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) zależy do jakiego procka. Jak AMD, weź Cl4, pod Intela obojętnie. lepiej by IMHO od Geili brać Adaty Edytowane 20 Marca 2007 przez beka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 podobno adaty są niezłe , tak słyszałem.ja o swoich moge powiedzieć, ze sa zabójcze. Wystarczy w moj sig zobaczyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 ja o swoich moge powiedzieć, ze sa zabójcze. Wystarczy w moj sig zobaczyc ;) no ale ty masz Intela, a jakie masz Adaty? cl5 667MHz ? (Tylko są takie czy inne tez)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 sorki, ale co to ma do rzeczy, ze pisarz ma intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 to , że ma procesor od firmy Intel ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 zależy do jakiego procka. Jak AMD, weź Cl4, pod Intela obojętnie. lepiej by IMHO od Geili brać Adaty XACTI @ :tym się kierowałem!!^| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 super. tylko ze praktycznie kazda pamiec bedzie ci dzialac na cl4 przy 667 mhz ;) poza tym nie sugeruj sie tym ze ktos ci powiedzial CL4. chodzi o to , ze AMD woli lepsze timmingi, a intel MHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Standardowe pytanie - chcesz podkręcać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Standardowe pytanie - chcesz podkręcać? RACZEJ TAK, (może na początku nie, ale za jakiś czas napewno, myślę że do miesiaca:D) to powiedz mi może tak. jakie brac pamieci jakbym NIE PODKRĘCAŁ, i jakie brać pamięci jakbym chciał PODKRĘCAĆ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 ja bym bral identyczne i do tego i do tego. a wiec te adaty lub goodramy na micronach.. choc wolal bym adaty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 J/W Ale w sumie jak nie będziesz NIC kręcił to możesz wziąć pierwsze z brzegu markowe ramy gdyż w sumie nie odczujesz różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) Xacti@ "IDENTYCZNE i do tego i do tego?" o co ci w tym chodziło (IDENTYCZNE:O??)? heh, nie no to bierzmy tylko pod uwagę jakbym KRĘCIŁ PAMIĘCI. To A-daty (2x1GB) 667MHz CL5 wystarczą? A i jeszcze, A-daty są na micronach? czy na czym???? Edytowane 21 Marca 2007 przez quattro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 chodzilo mi o to ze i do krecenia i do pracy na stock wzialbym adaty ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 a jakie masz Adaty? cl5 667MHz ? (Tylko są takie czy inne tez)?a ja tam wiem co to jest ;) Wiem ze są to A-Data i tyle, 800MHz CL4 bodajze by SPD. Nie sprawdzalem tego nawet, bo nie zdążyłem ;) Od razu wzialem się za O/C. Pamięci lataja sobie teraz spokojnie na 1050MHz @ 4-4-4-4-8 @ 2,4v (wyzej nie sprawdziłem), także jak dla mnie klasyk po prostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quattro Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 A i jeszcze, A-daty są na micronach?Elpidach?? :unsure: czy na czym???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...