Skocz do zawartości
Sueep

Moje Pierwsze Wc - Chłodnica 1x120 Vs. Core2duo & Gf7900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość ;] (a no i pozdrawiam szanownych forumowiczów)

Pierwszy raz na waszym forum byłem tydzień temu, szukajke obeznałem, moje grzechy są następujące:

- Procek z rodziny Core2Duo (prawdopodobnie na początek e6300)

- Grafika GF rodzina 7900, 7950 (mocno teraz tanieją ;)

- Płyta główna asusa z pożądnym pasywnym chłodzeniem NB.

I teraz moje pytanie, czy:

- Pompa Coolriver rev. 2 - 119,00 zł (lub Pompa COOLTEK CPS-750 MARK II - 199,00 zł)

- 2 wentylatory Fander FX120-W 120mm - 80,00 zł na 5V (lub 2 Noiseblocker BlackSilent XL1 120mm - 80,00 zł)

- Pasta Coollaboratory Liquid Pro - 34,90 zł (lub Arctic Ceramique którego mam na stanie :P - 0zł)

- Black Water Ultimate 121 rev. 2.0 189,00 zł

- Waz Innovatek PCV 8/10 3m - 28,47 zł

- Blok GPU Realitynet Frost2Gpu Rev2 + Radiator Zalman ZM-RHS1 - 108,00 zł

- Blok CPU Realitynet Frost3Duo - 119,00 zł

- ZBIORNIK THERMALTAKE AQUABAY 1U LIQUID TANK 5,25 - 89,00 zł

Wystarczy na schłodzenie tych grzałek do rozsądnych temperatur??

Chętnie bym zamontował 2x120 niestety obecna buda na to nie pozwala, ewentualnie ją wymienię, choć nie do końca mi się to uśmiecha ;/ Całe chłodzenie ma być w środku ;) No i ma być cicho, bardzo cicho ;] Przy okazji, możecie mi jakiś dobry, bardzo cichy, ale nie pasywny zasilacz doradzić ;)

Pozdrawiam, Jachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu poważnie bym się zastanowił na chłodnicą 2x120.

A jeżeli masz jakąś tanią obudowę, to nie będzie żal jej troche przerobić :wink:

Co do pompek - w tym przedziale cenowym jest jeszcze pompka alphacool ap700 [199zł].

Bloki - ok.

I kup paste CLP. Opłacalny zakup.

Ten cały "zbiornik" to ja bym radził odpuścić sobie.

Nie warto się w to bawić. A do odpowietrzenia wystarczy trójnik.

Co do zasialaczy, to tagany serii U01, huntkey 300ap, seasonic seria s12...

Polecam zajrzeć na dział z zasilaczami.

PS.

nie ten dział? powinno byc chyba w "co kupić?" :unsure:

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, początek i już wsypa.. .

Dzięki za rady ;] przespie sie z tą chłodnicą (bez skojarzeń ;) i jutro zobaczymy, może gdzieś da rade ją upchnąć ;) A zaśiłkę to tak przy okazji, bo nie chciałem nowego tematu zakładać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica 1x120 raczej ci nie uciągnie w rozsądnych temperaturach.

Mam Black Water Ultimate 121 a na niej fander.

Narazie chłodzony jest tylko procesor i fander na minimum to na moim bartonie @3200+ temperatura w okolicach 42-44*C a jak fander na max to w okolicach 38*C.

A ty chcesz jeszcze GF 7900 dołaczyć więc troszke ciepełka przybędzie.

Zasatnów sie nad chłodnicą 2x120.

Co do pasty to polecam CLP - mam to coś i jest ekstra a to ze niby źle się nakłada to jakoś w to nie wierze - smarowałem tym 3 procki i za każdym zajeło mi to ok 30sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica do takiego zestawu zdecydowanie minimum 2x120 i to ze wskazaniem na te bardziej mięsiste. U siebie przy BIP2 (a więc 2x120 "cienkie" - 25mm) musiałem już ograniczać mocno OC procka, bo temperatury były nieciekawe (woda ciepła non-stop). Co prawda grafika ciut gorętsza, no ale bez przesady.

"Grubej" 1x120 tez nie ma sensu, bo żeby jako tako dawała radę, te wentylatory będą musiały zdrowo się kręcić i hałasować przy okazji. W zasadzie do tego konfigu zamiast WC z 1x120 kupiłbym raczej solidne AC - mniej problemów, a i temperatury będą lepsze... Więc jeśli już WC, to z mocniejszą chłodnicą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi