Skocz do zawartości
adiipl

Klopot Z Odtwarzaniem Filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. dziekuje za rozwiazanie moich poprzednich problemów.

Posiadam HP nx7400 EY508ES . nie wiem dlaczego i co moze byc przyczyna, ale podczas ogladania filmów w formacie dvix, a nawet DVD. na obrazie pjawiaja sie "poziome smugi" (obraz jest lekko rozmywany, tak jakby kawalek filmu nie nadazal za calościa) - wystepuje to podczas gdy jest jakas akcja i obraz szybko sie przemieszcza...normalnie jest wszystko pieknie.. nie wiem jak to okreslic, ale tak jakby karta graficzna nie dawala rady:) co moze byc przyczyna ? bo mysle ze to nie jest wina karty.

czy ktos u siebie zauwazyl takie cos ?. czy to moze byc wina kodekow ? - chyba nei skoro dvd rowniez daje takie efekty ;/ nie wiem juz co zmienic ;/

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakimi programami odtwarzasz filmy? Jakie mają użycie CPU i pamięci w procesach? Zawsze tak miałeś? czy teraz ci się tak stało...

Divx odtwarzam vplayerem - uzycie procka jest poziomie od 11 do 18-20%, gdz pojawiaja sie napisy dochodzi do 25% w porywach do 32%.

Dvd odtwarzam playerem dolaczonym do nero, nie wiem czy jest dobrym wyborem ale na dniach chcem PowerDVD zobaczyc..

A czy tak zawsze mialem nie potrafie powiedziec ... nie wiem .. a jak tak to ? ...... :)

jak jest zdjecie duzej rozdzialki i dam zeby wyswietlil na ekranie prawdziwy jego rozmaiar tak ze pokaza sie paski przewijania w pionie i poziomie to czsami tez takie smugi sie pojawia (tak jakby obraz nie zdazyl) ale nei zawsze ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki/problem akceleracji sprzetowej.

Nie wiem jak to dokladnie rozwiazac. Pod windowsem, miewam czasem podobny problem.

BestPlayer generalnie dziala.

pod Linuksem w mplayerze na wyjściu gl2 też się tak dzieje.

Tak więc wszystko świadczy o tym, że akceleracja sprzętowa w tej karcie jest jakoś walnięta :)

(ja mam nx6310, ey501es, gma950)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi