Armani01 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Zakupiłem właśnie dysk taki jak w podpisie ... dokładnie ten ... http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250620AS i do tego kieszeń na HDD - TECHTOP Y-3350US USB 2.0/SATA Obudowa IDE 3,5 taką ... http://www.proline.pl/shop.php?prodid=TECHTOP+Y-3350US Zdecydowałem się na ten zestaw gdyż moja płyta gł. obsługuje jedynie ATA ... a ja nie chcę płacić takiej samej ilości pieniędzy za dysk w standardzie który już odchodzi do lamusa ... Poza tym i tak miał to być dysk zewnętrzny także ... upiekłem ... (wiadomo co ) ... (mam nadzieje, że nie dysk ;-) ) I teraz mam kilka pytań ... 1. Czy transfer w USB 2.0 16,7 MB/S jest normalny ... czy może mogę jakość przyśpieszyć transfery ... (np. przeinstalować stery Nvidii) itd ... 2. Obudowa nie jest chłodzona tzn. wykonana jest z polerowanego alu i dysk w niej zamknięty siłą rzeczy grzeje się bardziej niż normalnie ... Jak pod USB mógłbym sprawdzić jaką temp. ma ten Seagate ... bo np. speedfan nie wykrywa jego temp. no i czy takie coś mu nie zaszkodzi ... Dodam że po ok. 1 godz katowania wyjąłem dysk i był b. ciepły tak na oko ok. ~ 10 / 15 C ... bardziej, niż jak pracował na zewnątrz ... coś mam z tym robić ?? Edytowane 19 Marca 2007 przez Armani01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 (edytowane) 1. Czy transfer w USB 2.0 16,7 MB/S jest normalny ... czy może mogę jakość przyśpieszyć transfery ... (np. przeinstalować stery Nvidii) itd ... Jak się nie myle transfer USB 2.0 powinien wynosić max 480 Mbit/s czyli ok 60 MB/s. Nie miałem do czynienia z dyskami pod USB wiec nie powiem czy to normalne :) Jak pod USB mógłbym sprawdzić jaką temp. ma ten Seagate ... bo np. speedfan nie wykrywa jego temp. no i czy takie coś mu nie zaszkodzi ... Hmmm. Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak go po prostu dotknąć :) Maxymalna temperatura pracy (wg producentów) o ile się nie myle wynosi 45*C. Przy tej temperaturze dysk będzie bardzo ciepły i na pewno to wyczujesz :) Jak się da to może otwórz obudowe tej kieszeni i ewentualnie pusc jakiegos wiatraczka w kierunku dysku :D Aaa i przeinstalowanie sterowników nic nie kosztuje ;) Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 1. Czy transfer w USB 2.0 16,7 MB/S jest normalny ... czy może mogę jakość przyśpieszyć transfery ... (np. przeinstalować stery Nvidii) itd ...Zdecydowanie NIE jest to normalny transfer. Powiedzmy że 40-60 było by w miarę normalnie, poniżej 20 jest bardzo słabym wynikiem. Czym to mierzyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Nigdy nie osiagniesz transferu 60Mb/s to niemozliwe, tak samo jak tryb burst dla hdd - nigdy nie osiagniesz transferu odczytu z testow dysku w HDTACH czy Hdtune - jesli masz srednia dla odczytu w benchach np 70Mb/s dla calego dysku - to raczej spodziewaj sie realnego transferu na poziomie 50% - 60% - czyli tu powinno byc max. 35-38Mb/s Dla usb IMO realny transfer ok. 30Mb/s -33Mbs/s to max. - transfer 16-17Mb/s jest jak najbardziej ok. przy dyskach IDE (a masz taki systemowy - a max transfer to max. najwolniejszego elementu) chociaz przy dobrych dyskach bedzie lepszy... ale ten lepszy/szybszy dysk powinien byc jako systemowy... Np. u mnie - mialem dysk systemowy WD1600JS na SATA II - w trybie IDE , bez NCQ(miedzy partycjami max. 27Mb/s) - do tego kieszen Welland 740J (sata) i w niej WD3200AAKS - transfer przez usb 17Mb/s - po zamianie dyskow czyli 320GB jako systemowy - zainstalowany jako AHCI z obsluga SATA II i NCQ (miedzy partycjami max. 37Mb/s) - do tego 160GB w kieszeni - realny transfer do/z dysku przez USB - 27Mb/s - wiec praktycznie max. dla 160Gb Widac z tego porownania, ze transfer w duzej mierze zalezy od szybkosci dysku systemowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...