Skocz do zawartości
Electron

Geforce4200 kontra radeon 9000pro.?

Rekomendowane odpowiedzi

Gengiskhan- ja nie piszę o ektremalnych przypadkach, bo na takie taktowania karty za 700 zł nie wykręcisz to raz. 2 spawa- kwestia uszkodzenia pamięci- kręcenia poza specyfikacje( np. 4ns pamięci) skończy się wcześniej czy później uszkodzeniem karty. 3 spawa- jak zacznie się optymalizować pod Direct 9.0, to nawet 4TI 4800 za 1500 zł nie da rady dla Radeona 9500.

a czemu nie wycisne takiego taktowania :D

2 pelty i po sprawie

pozatym te ti4800 (ti4200 AGPx8 to kicha)

a o radku nie mowilem w dx9 :D :D :D

hahah ale byla mowa o 8500 i nie ulega watpliwosci ze jest wydajniejsze i jak ktos ma kase to niech lepiej bierze ti4200 a nie starego 8500/9100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciskam ze swojego geforca na pamieciach 670 bez vmoda jak ktos nie wierzy moge sreeny przeslac takze nie pierodlcie ze 700 sie nie wyciagnie bo to nawet bez peltka sie wyciagnie tylko obre pamiatki musza byc u mnie akurat sa hynixy 3,6 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej mieć 512 MB ramu i Radeona 8500 niż 320 SD-Ramu i Geforce 4TI- to sie w moim przypadku bardzo dobrze się sprawdziło. Unreal 2 chodzi na 1024/768 ( więcej nie puszczałem) full detale i nawet nie przytnie. Ale- sprawdziłem, ile mam wolnej pamięci RAM- a było jej podczas grania.....niecałe 25 MB!!!!!Porażajace. Więc skończcie pisać o tych kartach bo prawda jest taka- Radeona 8500 masz za 400 zł, a za 700 zł 4TI ( z DVI np. ASUSA). Różnica w cenie to 300 zł - bezsens. Lepiej kupić sobie wiecej Ramu, niż o te 20% szybszą kartę grafiki.....chyba, że lubiecie "chrupanie" z dysku......a wtedy ilość latek, nawet na TI 4600 spada chwilami do "0" (zera)  :lol:

Twoj problem polega na tym, ze on moze miec GF4 za 400 pln. A nieobchodzi go czy bedzie to 5%, czy 55% szybsze od radka 8500. Wiec zakonczcie ta durna klotnie. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówcie co chcecie, ale ja uwazam, że w tym wypadku koleś powinien brać Gf'a w ciemno. Przy takiej cenie (400zł?!) to nawet Radka 9100 niekupisz (chyba ze L hehe), a tak to marz za te 400zł:

-wydajną karte

-niema problemów z sterownikami (Ati wiecznie potrzebuje nowych)

-Będzie to chodzić conajmniej 2 lata

-zawsze można zamontować radiatorki na pamięć Gf'a i lepszy Radiator niz na nim jest i podkręcić go.

BTW: Radek 8500 niema szans w porównaniu do Gf tit4200.

W niektórych testach to tit4200 dorównuje bądź jest nieco gorszy od Radka 9500.

BTW2: Radeon'y 9000Pro mają tendencje do przegrzewania się(niewiem, czy to u wszystkich urzytkowników, ale bynajmniej u mnie co 3 osoba narzeka na tą karte)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe. w niektorych testach?? prawie zawsze gf4ti4200 AGP8x 128ddr jest lepsze od kazdego radzia 9500!! kurde ten nowka ati to strasznie obciety przecierz i to shit!! jedynie co sklonilo go do zakupu to mozliwosc przerobki... :D no i zgodnosc z dx9. Ale i tak 4200 lepszy wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slayer widać, że jesteś fanatykiem Ati :)

Ale to jest fakt, że Tit4200 jest porównywany z 9500, a nie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianym 8500. Wybacz, ale to nie mój wymysł tylko tych co to testowali.

Oczywiscie jeśli testujesz tytana na celeku 800 a Radeona na p4 2,4Ghz to oczywiscie że Radeony będą lepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slayer widać, że jesteś fanatykiem Ati :)

Ale to jest fakt, że Tit4200 jest porównywany z 9500, a nie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> 8500. Wybacz, ale to nie mój wymysł tylko tych co to testowali.

Oczywiscie jeśli testujesz tytana na celeku 800 a Radeona na p4 2,4Ghz to oczywiscie że Radeony będą lepsze :)

hahaha niezle powiedziane :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi kto mi takie rzeczy naopowiadał to bodajrze to jest na www.benchmark.pl poczytaj looknij do jakiegoś niezędnika (nieczytam tego, tylko zajrzałem tak z ciekawosci kiedy kumpel to czytał).

BTW: Slayer za 400zł nigdzie niedostaniesz tytana 4200 który jest lepszy od chodźby i od 8500 i od 9000Pro, a ja mam na myśli Radka 9500 a nie 9500 pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno mnie rozbawilo. to ze jak gry beda pod dx9 to 9500 rozjebie gf4ti. Owszem. Na 9500 (i pewnie ogolnie r300) bedzie 7fps a na gf4 tylko 4. Macie przyklad jak chodzi 3dmark nowy. Tak beda wam chodzily gry za rok. wiec nie jebcie mi tu bzdur o obsludze dx9, bo te karty i tak nie pociagna przyszlych tytulow (ciezko sobie radza juz z grami pod dx8 vide U2) i obsluga przez nie 9tki to czysty markteting. Zestarzeja sie zanim ten standard wejdzie, a juz napewno beda mialy duzo szybszych nastepcow.

PS za 400 gf4 bym sie nie zastanawial, tylko bral.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze jak ?? a Gf to nie potrzebuje ?? skoro nie to po co ciagle nowe detonatory wychodza ? tak tylko dla rozrywki ?

no jasne bo ati sie odrazu po roku zepsuje a nvidia siada dopiero po 2 latach. Widze sprawdzone w domowym zaciszu.

-zawsze można zamontować radiatorki na pamięć Gf'a i lepszy Radiator niz na nim jest i podkręcić go.

No alez oczywiscie ze na Ati nie mozna bo tam jest chlodzenie kosmiczne za pomoca biomineralow niedostepnych w polsce.

W jakich testach ?

BTW2: Radeon'y 9000Pro mają tendencje do przegrzewania się(niewiem, czy to u wszystkich urzytkowników, ale bynajmniej u mnie co 3 osoba narzeka na tą karte)

Nie miales radeona i nie jestes w temacie u mnie radeon podkrecony bez zmiany radiatorow wcale sie nie przegrzewa i o dziwo grzeje sie mniej niz GF3 w drugim kompie tak wiec przegrzewanie sie to jakies brednie.

Czasem trzeba nieco obiektywnie ocenic i najlepiej z wlasnego doswadczenia a nie gadac, bo gadajacych glow jest wiele a znajacych sie na rzecz szukac tam gdzie cicho i spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze jak ?? a Gf to nie potrzebuje ?? skoro nie to po co ciagle nowe detonatory wychodza ? tak tylko dla rozrywki ?

no jasne bo ati sie odrazu po roku zepsuje a nvidia siada dopiero po 2 latach. Widze sprawdzone w domowym zaciszu.

No alez oczywiscie ze na Ati nie mozna bo tam jest chlodzenie kosmiczne za pomoca biomineralow niedostepnych w polsce.

W jakich testach ?

Nie miales radeona i nie jestes w temacie u mnie radeon podkrecony bez zmiany radiatorow wcale sie nie przegrzewa i o dziwo grzeje sie mniej niz GF3 w drugim kompie tak wiec przegrzewanie sie to jakies brednie.

Czasem trzeba nieco obiektywnie ocenic i najlepiej z wlasnego doswadczenia a nie gadac, bo gadajacych glow jest wiele a znajacych sie na rzecz szukac tam gdzie cicho i spokojnie.

odnosnie biomineralow - true, true :lol:

czasem tylko trzeba dodac podprzestrzenny kolektor ultraplazmy - bo sie przegrzewaja przez to radki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D dziekówa panowie za pomoc.Tak myśle ze jednak wezme tego Ati radeona 9000pro 128.

1.cena:za pozostałe kupie sobie 256 ddrów.-Bo mam teraz 256 i pewnie to tez znaczaca zwiekszy mi ogólną wydajnosc kompa.

2.W sumie macie racje mowiac ze za rok i tak pewnie bede wymienial karte na nowsza :wink: bo nawet geforce 4 bedzie słaby

Moze ktos wie czy dobrze krecą sie takie radki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fi2h niezrozumiałeś mnie...mój brat ma Radeon 9000Pro i widze co ma...

1.Nwn - ja na starych sterach odpaliłem tą gre on na radku musiał nowe ściagać

2.Gf2 MX mam juz lata i niemam do niego zaszczerzeń (kumel ma Gf4tit4200 i bez zarzutu) a brat kupił Radka i 1 co mi się w nim niepodobało to to, że się przegrzewa i co chwile poczebuje nowych sterówników tzn. wszystkie najnowsze musi mieć, a ja jak zrobie update sterów to raz na 3 miechy tak czy siak wszystkie gry narazie mi chodzą.

3.Gdy dodaje lepszy radiator na Gf'a i podkece to niemam obaw, ze za 10 min mi się zacznie grzać zaśprzy radku - podkręce go i za 30 min moge robić na nim grilla :D

4.Co do Gf4tit4200 - pisałem już wcześniej...to nie moja fantazja tylko Ci co testowali tego Gf'a i Radka coś o tym napisało. Kumel zrobiłtest tego samego Gf'a i wyniki są baardzo zbliżone.

Niemówie, że Ati jest do bani, ale sorry wg. mnie akurat tit4200 w tym momencie jest najlepszy.

Ati- 200zł Gf4 - 400 zł chłop ma do wyboru. W sklepie ktos wspomniał, że kupił na giełzie Gf4 za 590 Radek 9500 kosztuje 850.

Nawet jeśli Radeon jest lepszy od Gf'a o te 3-4 ptk w testach to wybacz, ale wole zaoszczędzić te 260zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się w nim niepodobało to to, że się przegrzewa i co chwile poczebuje nowych sterówników tzn. wszystkie najnowsze musi mieć, a ja jak zrobie update sterów to raz na 3 miechy tak czy siak wszystkie gry narazie mi chodzą.

jakos mi sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nic nie przegrzewa.

a z tego co widze to Gf sie palą jak grzanki mimo ze sa i extreme over clockerzy 8500 to często widze w desciu die albo cos w tym stylu

3.Gdy dodaje lepszy radiator na Gf'a i podkece to niemam obaw, ze za 10 min mi się zacznie grzać zaśprzy radku - podkręce go i za 30 min moge robić na nim grilla :D

chyba nie uwzględniłes ze sa rozi producenci kart , rozne pamięci , różne napięcia dawane przez karte

4.Co do Gf4tit4200 - pisałem już wcześniej...to nie moja fantazja tylko Ci co testowali tego Gf'a i Radka coś o tym napisało. Kumel zrobiłtest tego samego Gf'a i wyniki są baardzo zbliżone.

???

Niemówie, że Ati jest do bani, ale sorry wg. mnie akurat tit4200 w tym momencie jest najlepszy.

za rok gry będą się tak samo cieły jak na 8500 , no chyba ze zamiast 20fps bedziesz mial 22 , spoko

Ati- 200zł Gf4 - 400 zł chłop ma do wyboru. W sklepie ktos wspomniał, że kupił na giełzie Gf4 za 590 Radek 9500 kosztuje 850.

Nawet jeśli Radeon jest lepszy od Gf'a o te 3-4 ptk w testach to wybacz, ale wole zaoszczędzić te 260zł

a moze lepiej zaoszczedizc 100% dla 30% wydajnosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30% mam namysłi z 9000pro 8500 roznica oscyluje w granicach ~15% co w dzisiejszych grach jest w ógóle nie odczuwalne , miałem problemy z grami pisałem topici , jednak wszystkie się rozwiązaly po wymianie pamieci na DDR i teraz jest wszystko , Cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się w nim niepodobało to to, że się przegrzewa i co chwile poczebuje nowych sterówników tzn. wszystkie najnowsze musi mieć, a ja jak zrobie update sterów to raz na 3 miechy tak czy siak wszystkie gry narazie mi chodzą.

jakos mi sie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> nic nie przegrzewa.

a z tego co widze to Gf sie palą jak grzanki mimo ze sa i extreme over clockerzy 8500 to często widze w desciu die albo cos w tym stylu

chyba nie uwzględniłes ze sa rozi producenci kart , rozne pamięci , różne napięcia dawane przez karte 

???

za rok gry będą się tak samo cieły jak na 8500 , no chyba ze zamiast 20fps bedziesz mial 22  , spoko

Nawet jeśli Radeon jest lepszy od Gf'a o te 3-4 ptk w testach to wybacz, ale wole zaoszczędzić te 260zł

a moze lepiej zaoszczedizc 100% dla 30% wydajnosci?

co ty <span style="color:red;">[ciach!]</span>lisz <span style="color:red;">[ciach!]</span>a palancie - przeciez geforca mozna niezle wykrecic i sie nie grzeje - kurde no ale sie wqrzylem

:evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy panowie gengshikan , Kaeres nie wiem do kogo była napisana wypowiedz od tym ze geforce sie nie grzeją z ttymi palantami , chcialem tylko powiedziec że grzeją sie tak jak kazdde inne karty radeony czy gf co do tej oferty to tez by jej wrzyciu nie odrzucil , bo za tyle to kupiłem sfojego 8500 , a wałkowanie co jest lepsze to juz naprawdę nie ma sensu...

btw wiem ze ta wypowiedz co ja napisałem kilka wyzej nie jest zbyt przejzysta , ale jak by kto nie zauwazyl komentowalem to co napisał Maq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - niema sensu mówić co jest lepsze. I tak z jednej strony będą nacierać fanatycy Ati, a z drugiej Nvidii.

Przypuszam, ze ludzi bardziej skłądnia kupno tego Gf'a z powodu bardzo niskiej ceny w stosunku do tego co jest w sklepach.

Radeon za 200zł to niewiele mniej jest Gf2Mx o ile jeszcze bardziej niestaniał.

Można było wsadzić Ankiete i przypuszczam,że ułątwiłoby to wyóbr :D

Pacjent już dostał dosyć sporo opnii na daną karte i myśle, ze można zakończyć temat ze względu na to, ze temat "przerobił się" na Gf4 tit4200 vs Radeon 9500 :bij: i można tak drążcyć w nieskończoność :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty bierz ti4200!!!!!!! bo wtopisz - no ale twoj wybor twoja kasa i twoje nerwy pojda jak sie bedziesz wqrzal na tego ati9000pro

normalnie w spokoju to sobie czytałem ale jak zobaczyłem jakie brednie tu walisz to normalnie mnie ścięło. Mam R8500 do tanich kompów jakie składam daje tylko zwykłe Radki 9000 nie Pro i wszyscy są zadowoleni, daję może trochę wolniejsze ale sprawdzone Catalysty 2.5 i ZERO problemów z czymkolwiek. Karta jest stabilna wydajna i warta swojej ceny. Pewnie że 400 zł za GF4TI to też zajebista okazja ale jak kasy mało to lepiej dorzucić to do ramu. Powiem ci że w zeszły weekend składałem kompa (AXP 2000+, Gigabyte 7VAX) z Twoim Winfastem TI4200 128MB i z ciekawości odpaliłem kilka gierek które lekko tną na R8500 czyli Rallisport Challenge i NFS HP2 w 1280x1024 i 32 bity bo mam 19 cali monit i w mniejszych rozdziałkach giery kijowo wyglądają i nie ma żadnej różnicy!!!!. Zawiodłem się na tej karcie a mogłem za friko sobie wymienić - wiecie jak to jest jak się składa kompy. Co więcej różnica w jakości 2D jest zajebiście wyraźna na korzyść Radka nie mówiąc już o TV-Oucie. Więc TI 4200 to dla mnie:

-1000 punktów więcej w 3DM2001 - R8500 ma 9300pkt, TI ma 10350pkt

-gorsze 2D

-brak różnicy w grach w które gram, sprawdzałem też inne chodzą tak samo dobrze

-gorszy TV-out

więc nie zamieniłem się na tą kartę nawet za darmo i innym też to polecam!!

ale się rozpisałem jak nigdy ale się zbulwersowałem farmazonami jakie niektórzy wypisują.

pozdrawiam zadowolonych użytkowników GF i Radków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fi2h niezrozumiałeś mnie...mój brat ma Radeon 9000Pro i widze co ma...

1.Nwn - ja na starych sterach odpaliłem tą gre on na radku musiał nowe ściagać

zlituj sie , jak piszesz ze masz GF2mx to nie dziw sie ze gra ktora wyszla praktycznie przed pojawieniem sie Ati9000pro moze pracowac zle na standardowych sterownikach, jednak najnowsze sciagasz i dziala wszystko oki. To nie jest wina producenta ani konstrukcji.

2.Gf2 MX mam juz lata i niemam do niego zaszczerzeń (kumel ma Gf4tit4200 i bez zarzutu) a brat kupił Radka i 1 co mi się w nim niepodobało to to, że się przegrzewa i co chwile poczebuje nowych sterówników tzn. wszystkie najnowsze musi mieć, a ja jak zrobie update sterów to raz na 3 miechy tak czy siak wszystkie gry narazie mi chodzą.

Przegrzac to sie moze kazda karta, zalezy gdzie i co sie kupi, jak kupisz syg to sie spali zanim sie przegrzeje. Moj koles kupil GF i co sie okazalo - karta do gory plecami nie pracuje (a wlasciwie wiatraczek na niej bo sie zaciera) radiator mial 3 mm grubosci i byl przyklejony zwyklym klejem co w dodatku uniemozliwialo styk radiatora z powierzchnia chpiu bo ktos sprytnie chcial oszczedzic i dal 2 kropelki po bokach ukladu a w srodku bylo normalnie powietrze.

mam radka 8500LE kreconego na 310/300 , nie dosc ze sie nei grzeje to jeszcze nie musialem dodawac radiatora.

Ale radka nie zrobil i tu caly problem. Czasem trzeba byc obiektywnym i nie zawsze ktos tam ma racje.

Jesli tylko pod tymi wzgledami ktore podales to sie mylisz.

Po to ludzie z Ati wymyslili r200 czyli radeona 8500/9100 by mozna go bylo kupic nie dosc ze taniej niz gf4 to jeszcze wydajnosc jest zblizona do wielu modeli GF w podobnym przedziale cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty bierz ti4200!!!!!!! bo wtopisz - no ale twoj wybor twoja kasa i twoje nerwy pojda jak sie bedziesz wqrzal na tego ati9000pro

normalnie w spokoju to sobie czytałem ale jak zobaczyłem jakie brednie tu walisz to normalnie mnie ścięło. Mam R8500 do tanich kompów jakie składam daje tylko zwykłe Radki 9000 nie Pro i wszyscy są zadowoleni, daję może trochę wolniejsze ale sprawdzone Catalysty 2.5 i ZERO problemów z czymkolwiek. Karta jest stabilna wydajna i warta swojej ceny. Pewnie że 400 zł za GF4TI to też zajebista okazja ale jak kasy mało to lepiej dorzucić to do ramu. Powiem ci że w zeszły weekend składałem kompa (AXP 2000+, Gigabyte 7VAX) z Twoim Winfastem TI4200 128MB i z ciekawości odpaliłem kilka gierek które lekko tną na R8500 czyli Rallisport Challenge i NFS HP2 w 1280x1024 i 32 bity bo mam 19 cali monit i w mniejszych rozdziałkach giery kijowo wyglądają i nie ma żadnej różnicy!!!!. Zawiodłem się na tej karcie a mogłem za friko sobie wymienić - wiecie jak to jest jak się składa kompy. Co więcej różnica w jakości 2D jest zajebiście wyraźna na korzyść Radka nie mówiąc już o TV-Oucie. Więc TI 4200 to dla mnie:

-1000 punktów więcej w 3DM2001 - R8500 ma 9300pkt, TI ma 10350pkt

-gorsze 2D

-brak różnicy w grach w które gram, sprawdzałem też inne chodzą tak samo dobrze

-gorszy TV-out

więc nie zamieniłem się na tą kartę nawet za darmo i innym też to polecam!!

ale się rozpisałem jak nigdy ale się zbulwersowałem farmazonami jakie niektórzy wypisują.

pozdrawiam zadowolonych użytkowników GF i Radków.

Hmmm, jedna z niewielu konkretnych, mądrych i prawdziwych wypowiedzi w tym topicu. Mam identyczne odczucia (P4 1.8 512MB RAM + Gigabyte 8500 vs Leadtek Winfast 250LE).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...