Skocz do zawartości
ravelyeah

Co Dokupić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Oto mój sprzęt:

AMD Sempron 2400+ 1,,6ghz

512mb ram - ddr2

gf 5200fx

pl gl - a7n8x agp

I teraz: chcę zwiększyć możliwości do gier (chodzi mi tu o takie pozycje jak choćby c&c tiberium wars). Nie chcę zmieniać całego zestawu i wydawać ponad 2000pln. Myślę, że najrozsądniej kupić nową kartę graficzną i dokupić 2x512mb ramu (zeby bylo 1,5gb).

Moje pytanie:

1. jaką kartę graficzną polecacie kupić, zeby pasowala do tego procesora i zeby wzajemnie sie nie ograniczaly

2. czy wymiana tych 2 rzeczy wystarczy zeby osiagnac zadowalajace efekty

Z góry thx za wszystkie przydatne informacje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. uważam, że w tym momencie tak będzie najlepiej i najefektywniej bo nad generalną wymianą sprzętu zacznę myśleć dopiero za jakiś czas (czytaj jak potanieją procki x2). Sprzedaż tego wszystkiego przyniosłaby mi może z 500pln, natomiast interesuje mnie sam fakt JAKĄ KARTĘ GRAFICZNĄ MAKSYMALNIE MOŻE OBSŁUŻYĆ MÓJ PROCESOR, ŻEBY SIĘ WZAJEMNIE NIE OGRANICZAŁY - oraz oczywiscie wasze przykladowe propozycje tych kart

2. co w tym dziwnego że ddr2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomylil sie chlopak ;)

stary jak chcesz zostac przy sA, to łąduj sie w 6800gsa, albo 6600gt i kup te 1gb ramcu ;)

EDIT:

masz asuska na nf2, nie bój sie dać sempkowi fsb 200 , zoabczysz ze wydajnosc podskoczy ;)

Edytowane przez jc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację: mam 2x256 ramu ale to jest ddr :/ z tym że myślę, że teraz najrozsadniej byloby kupić 2x512mb, a co do tych 2x256 to mam możliwość zamienić się na 1x512 więc to nie problem. pytanie tylko, czy opłaca się teraz kupować ddry, bo przy ewentualnej wymianie za jakiś czas nikt już tego ode mnie nie kupi (a może tak mi się tylko wydaje?).

myślicie, że opłaca się teraz wymieniać graf+ram, a ew. za jakiś czas (np. rok) myśleć o wymianie wszystkiego (proc 2x, itd...), czy lepiej teraz wyłożyć jakieś 2000pln, zakładam przy tym, że w najbliższym roku nie wykorzystywałbym w pełni możliwości takiego sprzętu, a po roku mógłbym sie pokusić jeszcze o coś droższego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wykorzystasz w najbliższym czasie możliwości nowego sprzętu,to go nie kupuj,poczekaj aż dwurdzeniowce potanieją,wtedy kupisz(za rok).Oczywiście rację mają ci wszyscy,którzy piszą,że ładowanie pieniędzy w socket A/AGP nie ma sensu,jest to już martwa platforma.Ale jeśli chcesz pograć w jakieś ,mniej wymagające gry(c&c 3 tiberium wars ma wymagania min. na poziomie proc.1.8,512RAM,k.graf 64MB),a nie chcesz wydawać tych 2000zł,to tak jak pisał jc-dokup koniecznie kostkę 512 ramu,oraz grafikę pokroju 6600GT,i podkręć procesor ile się da,ale zwróć uwagę na zasilacz,ewentualnie,jeśli masz jakiegoś tracera,colorsita,itd,to powinieneś kupić jakiegoś fortrona,deltę z allegro,czy też Modecoma (ale nie feel)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykluczam podkręcanie, bo powiem szczerze, nie znam się na tym i nie chciałym czegoś zepsuć.

Co do ramu - na płycie mam 3 sloty więc najlepiej dokupie 2x512 zeby w sumie bylo 1,5gb

Co do karty graf - Czy kupienie karty gf 7600gs/gt (właściwie to którą wersję polecacie i jaką firmę??) nie jest lepszym wyborem od 6600?? No i przede wszystkim czy 7600 to nie będzie za dobra karta dla mojego amd semprona 2400+ i czy nie będą się ograniczały.

Co do procesorów x2 - jaki jest sens kupować teraz dwurdzeniówkę skoro gry wymagają tylko 1 rdzenia a trudno jest grać i robić drugą rzecz w międzyczasie, żeby wykorzystywać moc obydwu rdzeni?? Czy w przyszłości gry będą wymagały 2 lub więcej rdzeni, żeby płynnie chodziły na najlepszej grafice??

Najlepiej będzie teraz dokupić 1gb ramu i porządną grafikę, a jeśli będę miał ochotę za rok może 2 grać w nowsze gry to wtedy trzeba będzie pomyśleć o wymianie całego zestawu - jeśli się mylę, nie śmiejcie się, tylko powiedzcie co lepiej zrobic

Z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa:

7600gs od galaxy / palita

Proc:

Za tą kasę to tylko X2, dlaczego dwa rdzenie? BO SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN.

Jak kupisz grafę i ram to w życiu za tą kase nie będziesz miał takiej wydajności jakbyś wymienił proca mobo ram i grafe.

UFF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi