tomitar Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 witam czy ktos moze wie co mi padlo w monitorze? to jest Hyiundai 14s i kiedys gdy podlaczalem kabel zasilajacy cos trzasnelo i blysnelo :wink: i od tamtej pory obraz dookola kineskopu ma dziwnie kwasowe :D barwy w sumie to nie przeszkadza ale irytuje, moze ktos wie jak sie tego pozbyc tu jest zdjecie tego problemu http://republika.pl/tomitar/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 kwasowe :D barwyDobre okreslenie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 ok po pierwsze... pomyliles dzial. To jest dzial modyfikacje a nie np. sprzet... chociaz w sumie... jako MOD to tez mozna uznac :twisted: Nie mam pojecia jak jest skonstruowany monitor ale wydaje mi sie ze jest tam jakas czesc ktora ekranuje kineskop przed falami magnetycznymi i mozliwe ze ja uszkodziles... albo jeszcze lepiej... zrobiles z obudowy elektromagnes :twisted: Najlepiej pojdz do punktu gdzie serwisuja monitory i sie spytaj. W sumie to bede jechal jutro do centrum to moge wpasc i sie spytac co to moze byc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitar Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 byloby milo gdybys cos sie dowiedzial :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 jeśli masz takie kolorowe plamy to to przemagnesowałeś siatke kineskopu. zobacz dorwij jakiś mały magnesik i z daleka poruszaj koło monitora zobaczysz zmieniające się kolorowe plamy. (tylko dla testu nie wolne togo robić długo) w twoim wypadku przemagnesowałeś na stałe. kiedys tak przemagnesowałem stary telewizor po 7 latach plama zaczeła znikać :). jest bajer że można taki kineskop "przebić" silną wiązką elektronów. są firmy co to robią ale koszt to około 1000 - 1500 zł więc chyba mało opłacalne by naprawiać 14" monitor :) a za 1000 to maż lux 17". więc albo nowy monitor albo ciekawa plama na monitorq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Możliwe że poleciał tylko pozystor przez którego zasilana jest cewka rozmagnesowująca, a jeszcze bardziej prawdopodobne że wypalił się tylko lut na nim. Trzeba rozebrać i poszukać, dojdziesz do niego po kablach od ceki która oplata kineskop. Jest to najczęściej kostka wysokości 4 cm, szer. 1,5, gł. 1,5 cm, na około niej przeważnie jest wygrzana płytka (ma zmieniony kolor) bo ta część się cholernie grzeje. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitar Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 no zrobilem kilka fotek monitora w srodku http://republika.pl/tomitar/ czy mozesz mi wskazac ta kostke? i w zasadzie czy moge cos z nia zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 2 zdjęcie od góry, wtyczka z dwoma przewodami, a za nią chyba pozystor. Daj mi zdjęcie tej części pltki od spodu. Sprawdź do czego idą te 2 przewody. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitar Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 wiesz nie bardzo moge to namierzyc :) czy moglbys wyslac mi fotke z zaznaczonym obszarem :) tomitar@poczta.onet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Poszło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...