Skocz do zawartości
uosiu

Rim Pc Case Mod

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

parametry:

[14:10:17] uosiu: podaj configa kompa i jaka fela

[14:12:18] Esper: Fela Breyton magic 19"

[14:12:30] Esper: a parametry se musze przypomniec.

[14:15:58] Esper: Athlon XP 3000+

RAM 1024Mb

HDD 80 i 40GB

GeForce ale nie pamiętam który

Sond Blaster 5,1

[14:17:17] Esper: no i nagrywarka DVD LG z Lightscribem

i jak Wam sie widzi? :D

Edytowane przez uosiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

a to mod mojego kolegi

:lol2: :lol2: :lol2:

ciekawe, tego jeszcze nie bylo:P

po prostu mało widziałeś :lol:

a tak, to nic odkrywczego mi się takie rzeczy nie podobają

kolega nie umie się na forum zarejestrować? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda.. ładnie... ale no co tu dużo mówić.. powielony schemat :)

ode mnie ma małego plusa, choć usiałbym zobaczyć szczegóły.. np czy cd-rom jest pomalowany czy taki obskurny szary zostawiony... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega potrafi się zarejestrowac, ale z racji tego, że generalnie mody mnie nie interesują i kompa używam tylko do pracy, nie traktuję go jako hobby, nie widziałem takiej potrzeby. Ale się zarejstrowałem, co by nie było wątpliwości, że jednak umiem. A prezentował go uosiu, bo znamy się z innego forum i mieszkamy w jednej dzielnicy.

Chciałbym odnieść się do komentarzy.

Jest to mój pierwszy i jedyny PC mod jaki w życiu zrobiłem i kolejnych nie zamierzam. Nie planuję też wiązać się z tą tematyką w jakikolwiek sposób, zrobiłem go tylko na własny użytek i jestem świadom, że nie ma w nim fajerwerków dostępnych aktualnie na rynku.

Co do dresiarskości - gdzie tu związek? Rozstaw śrub taki jak w BMW?

Odtwórczość/Powielony schemat/nic odkrywczego... hmmm ja widziałem dotąd w necie cztery mody oparte na feldze aluminiowej i każdy był inaczej skonstruowany. Jeśli to nazywacie powielaniem, to każdy mod robiony ze "zwykłej" obudowy też trzeba za taki uznać? Poza tym jest to jedyny znany mi mod wykorzystujący w pełni części zwykłego blaszaka i w pełni funkcjonalny. Mod zalinkowany przez Qraka oparty jest na małej płycie głównej mini itx, którą można bez problemów wstawić we wszystko i zrobienie dla niej obudowy nie jest sztuką (tu przykłady http://www.mini-itx.com/). Jest mała, ma zintegrowaną grafę, dźwięk i chyba nawet zasilacz, więc połączenie jej z HDDkiem i wrzucenie za tarczę hamulcową w feldze 17" to nie jest wielka sztuka.

U mnie Jest normalna płyta główna MSI K7N2, dwa HDDki, odzielna grafika i dźwięk, normalny zasilacz i nagrywarka wychodząca przodem, a nie jakoś dziwnie tyłem czy bokiem.

Co do opony, to byłoby oczywiście super, ale nowa opona na felgę 19 to koszt min. 1000 zł, a używanej zakładać nie chcę.

msn fotka prezentowana przez Ciebie to co ma niby wnieśc do tematu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- mod brzydki

+ felga ładna

ogólnie beznadzieja jednak jak na pierwszy raz bardzo dobrze

- niepomalowany cd

- amatorsko wmontowany komp do felgi ( wyjścia z mobo )

nie wystarczy wstawić kompa do felgi, kosza ;] czy innego dziadostwa. trzeba zrobić to dobrze. zdjęcia ukazują jedynie felgę która ma robić wrażenie

dziury na śruby mogłyby pełnić funkcję power, reset, otwieranie cd oraz diód. za felgą powinna być pleksa żeby w środku wymusic odpowiednią cyrkulację i zapobiedz nadmiernemu kurzeniu się

Edytowane przez RadeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak inaczej można było zamontować mobo żeby nie było amatorsko? Dziury na śruby, a konkretnie nakrętki PEŁNIĄ funkcję power i reset, a diód nie potrzebuję.

A wrażenie ma robić całość, a felga jest głównym składnikiem moda.

Ze względu na wygięcie piór felgi i związany z tym montaż napędu wstawienie pleksy jest mocno utrudnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Esperos z dresem skojarzył mi się kolor podświetlenia, w ogóle katody w budzie mnie nie kręcą, poza tym nie podoba mi się to wycięcie na szufladę napędu.

A co do pleksy, to zawsze można ją próbować dopasować na ciepło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie w wiekszosci przypadkow, gdy ujrzeliscie kompa w feldze bylo "jaaaa ale super''

A gdy ktos pokazal sie jako drugi, zwyzywali go ze kicz, syf i traci dresiarstwem.

Ja jestem na tak (w sensie ze mi sie podoba).

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak inaczej można było zamontować mobo żeby nie było amatorsko?

zrobić konstrukcję i dopasować wyjścia z mobo do boku

chodzi mi o to żeby podłączać przewody do felgi a nie wciągać je do środka i dopiero tam podłączać / żeby to było wygodne i przemyslane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona i póki co nie potrafię sobie nawet wyobrazić jak mogłaby wyglądać konstrukcja dopsasowująca wyjścia z mobo ułożone w lini prostej do okręgu felgi. Możesz mi podpowiedzieć co mógłbym do tego wykorzystać?

A jak jest z tym gięciem pleksy na ciepło? Jak się do tego zabrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z tym gięciem pleksy na ciepło? Jak się do tego zabrać?

zeby zgiac plekse musisz ja rozgrzac - nie za duzo oczywiscie bo sie zacznie podtapiac

jak nie masz odpowiedniego warsztatu to wystarczy Ci piekarnik

a co do moda to calkiem fajna felga

i nic wiecej niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Esperos, wyjścia nie muszą być dopasowane do krągłości felgi ale mogłyby wtopić się w nią montując w boku felgi tacke pod mobo razem z wyjściami na pci. zaszpachlować to i psiknąć srebrnym akrylem w spreju. byłoby fajnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RadeX, wtedy już ostatecznie uniemożliwiłbym sobie możliwość założenia opony, na co mam jednak cichą nadzieję. To raz. A dwa, to musiałbym wyciąć kawał feli żeby wszystkie wyjścia, włącznie z grafiką i dźwiękówką wyprowadzić.

A przede wszystkim, ten projekt wykonałem dlatego, że kocham samochody i chciałem mieć kawałek auta na biurku, a nie dlatego że kocham kompy i chciałem miec wypas obudowę. Założenie było takie, żeby wbudować go w felgę przy jak najmniejszej ingerencji w jej konstrukcję. I wydaje mi się że osiągnąłem co zamierzyłem:) A to, że nie jest to idealny PC mod z punktu widzenia fanów komputerów - muszę przeboleć:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fela ciekawa, aż szkoda byłoby mi ją zepsuć tzn. do wsadzenia w nią kompa :P :D jak dla mnie trochę mało fotek takich żeby można było ujrzeć lekkie detale, jak w środku "bebechy się prezentują" itepe, oczywiście są ale małe ;/ a do tego ślepy jestem :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RadeX moim zdaniem przesadzasz troche, przypominasz mi moja polonistke z gimnazjum ktora doczepiala sie praktycznie do kazdego zdania w wypracowaniach bo nie byly sformulowane dokladnie tak jak ona to "sobie widziala". Mam nadzieje ze skapowales o co mi chodzi. Mod wyglada git, a porownywanie go do jakis dresiarskich klimatow to chyba zart, bo co, autor uzyl felig to juz dresiarstwo? ludzie popadacie w jakas paranoje :mur: Przynajmniej to nie kolejny mod OK i widac ze troche trzeba bylo wlozyc pracy, niedlugo zrobi sie podzial modow:

- dresiarski

- okno & katoda

- bieda (przyrownanie do modow z bitecha)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem juz takie, co nie znaczy, że ten nie jest ładny. Ładnie i estetycznie wykonany - zgodnie z rzemiosłem, a że trochu polotu (z punktu widzenia moddingu) brakło - nie szkodzi. Ważne, że się Tobie podoba ^^

Ja bym ten ząb, co jest rozcięty na pół ze względu na cdrom uciął całkiem i zeszlifował krawędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...przyczepioną do Lexusa ... :twisted:

Mnie osobiscie się podoba... nawet mimo tego, ze trochę mozna bylo inaczej kilka kwestii wspomnianych rozwiązać, ale co tam. Ważne że się podoba włascicielowi.... a tak w ogóle to : Gdzie jest Carl0s ??? :twisted:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba. Szkoda że trzeba było wyciąć to na dvdrom, ale z drugie strony jedyne co mi przychodzi do głowy to wycięcie szpary z boku i zakupienie jakiegoś dvd z funkcją "slot in" ale te są już trudno dostępne.

Opona by rzeczywiście się przrydała - ale koszt 1000zł na gadzet to rzeczywiście przesada :/

Co do "unikatowości" moda - to najwięksi piewcy "unikatyzmu" mają zwykle obudowy z wycietym bokiem i w tym nie widzą problemu. Modding to nie sztuka wysokich lotów (a i tu kserownictwo się zdarza) a "estetyka użytkowa" i tak naprawdę coś co ma być krzesłem czy stołem - będzie miało jakieś wspólne do wszystkich krzeseł czy stołów własności.

Pozatym chyba już we wszystko kompy wkładano - od kartonów po babcinym berecie, po minaturowe trumienki.. chyba by zabłysnąc by trzeba było sobie w tyłku coś zamontować albo w jakąs kupę na trawniku wetknąć kompa... (przy okazji wentyl by był takim domowej produkcji rozrzutnikiem obornika) :)

dla mnie na +

tylko ta wyrżnięta felga na dvd, ale sam pomysłu lepszejszego nie mam:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Co do "unikatowości" moda - to najwięksi piewcy "unikatyzmu" mają zwykle obudowy z wycietym bokiem i w tym nie widzą problemu.

2. Pozatym chyba już we wszystko kompy wkładano - od kartonów po babcinym berecie, po minaturowe trumienki.. chyba by zabłysnąc by trzeba było sobie w tyłku coś zamontować albo w jakąs kupę na trawniku wetknąć kompa... (przy okazji wentyl by był takim domowej produkcji rozrzutnikiem obornika) :)

1. np ja... :wink:

2. zapewniam Cie że nie do wszystkiego... teoretycznie ile ludzi na Ziemi tyle możliwych pomysłów.. a że modingiem zajmuje się 0.0000001% ludzi, stąd ograniczony zbiór powtarzalnych modów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie macie rację, moze są bardziej lub mniej unikatowe mody.. jednak mnie już chyba nic nie zdziwi... widząc kompy zanurzone w oleju transformatorowym, w manekinach japońskich postaci z kreskówek, modelch samochodów, imitacji broni, pokrytych futerkami, świecącymi jak ufo, w kartonikach, przybitych do boazerii..

Pozatym połowa tych modów jest niepraktyczna..

Moze dlatego się nie mozemy zgodzic. Dla mnie mod estetyczny nie istnieje.. wygląd w modowaniu ma drugorzedne znaczenie - dla mnie mod to przede wszystkim, dopasowanie pod swoje potrzeby wydajnosci czy uzytkowości danego towaru.. ani sztuką, ani wyjątkowoscią bym tego nie mógł nazwać..

pewnych oczywistych ograniczeń nie da się przeskoczyć.

Wygląd swoją drogą, ale nie TYLKO wygląd.

Dla mnie BF2 mod jest ładny.. ale nigdy bym sobie czegoś takiego w domu nie postawił - po pierwsze wygladałoby to bzdurnie, po drugie wybiłbym sobie oko przy wstawaniu od tego, o te śmieszne imitacje lufy, pozatym poszukiwanie napedu dvd w jakis schowkach nie jest zabawne..

Ten mod mi też się pdoba, ale identycznie nie chciałbym go... jeszcze by mi się skulnął z biurka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felgi nie znalazłem, udało mi się ją kupić i patrzac na jej stan techniczny śmiem twierdzić że nie była brutalnie zdemontowana z żadnej furmanki. Niestety dopiero jak ją pociąłem, zorientowałem sie ile jest warta:)

Fotkę na biurku dorzucę jak względnie uprzątnę rozgardiasz:)

A co do skulnięcia z biurka, to faktycznie problem jest:) Próbuję zorganizować sobie podstawkę pod opony, żeby to jakoś stało przyzwoicie. Póki co stoi w narożniku pokoju na biurku:) A i rozpusciłem wici za oponą:)

Co do wycietego fragmentu ramienia - mam go i myslę jak go tam wrzucic, żeby wysuwał się razem z tacą CD-Romu.

Dzięki wszystkim za opinie. Myślę, że gdybym projektował tego moda znając to forum, poprosiłbym wcześniej o sugestie i porady jak pewne kwestie rozwiązać, ale teraz już po ptokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi