Skocz do zawartości
mem

Bardzo Ekonomiczny Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Tam jest tylko napisane "2ns". Tak naprawdę są tam 1.4ns. Chcecie dowód ? Proszę bardzo. Jak kręcą się te Pality Sonic ? Np. pamiątki na moim kręcą się z 1000 na 1600Mhz, a sądze, że 2ns tego wyniku nie osiągną :)

@maruh Ty w Galaxy masz 1,4ns i jak widzę też kręcą się na 1600Mhz. I niby ja mam mieć 2ns :) ?

Edytowane przez miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba źle szukasz , bo ja w ciągu 2 minut znalazłem conajmiej 4 Palit 7300GT Sonic

Ta z zegarami 500/1000 i 256 mb VRAM za 277,99 zł

Kolejny 7300GT Sonic Palita , takie same takty i ilość VRAM , tylko troszkę tańszy - kosztuje 273 zł

i dwie kolejne 7300 GT tylko trochę droższe :

Jedna za 289 zł i druga za 283 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wyjaśnię (z grubsza) o co chodzi.

Na tym samym scalaku można zmontować karty graficzne różniące się wydajnością o ... 100%. Właściwie to nie jest dokładnie ten sam układ, ale w handlu występuje pod nazwami które nie wskazują na różnice - taka ściema dla klienta.

Trzeba patrzyć na częstotliwości pracy pamięci i rdzenia, bo karta która chodzi na 550/800 (rdzeń/pamięć) może być przez producenta oznaczana równie dobrze GS jak GT. Jak do tego dodasz możliwość użycia dwóch typów pamięci (DDR2 i 3) i różne szerokości szyny (64/128 bit) to otrzymasz setki modeli z których trudno wybrać ten "najlepszy".

W tej chwili większość kart na rynku oznaczona "GT" na szynę 128bit , ale taktowania będą od 350 do 600 MHz (rdzeń). "GS" teoretycznie powinna mieć szynę 64 bitową, co nie znaczy że nie było na rynku modeli 128bit z taktowaniem powyżej "noname" GF7300GT.

Przykładowo:

GeForce 7300GT Galaxy 128MB TV & DVI (500/1400) (PCI-E) Zalman

rdzeń taktowany 500 MHz, pamięć 1400 MHz DDR3 1.4ns, 256-bitowy procesor z 128-bitową magistralą pamięci

GeForce 7300GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) box

rdzeń taktowany 400 MHz, pamięć 800 MHz DDR2, 256-bitowy procesor z 128-bitową magistralą pamięci

Widzisz różnicę? .... Galaxy jest tańsza. A zobacz to:

Gigabyte 7300GS 128(256) 128Bit DDR2

rdzeń taktowany 550 MHz, pamięć 800 MHz DDR2, 256-bitowy procesor z 128-bitową magistralą pamięci

To nie błąd w opisie, po prostu model produkowany ... powiedzmy rok temu. Teraz już wszystkie nowe "GS" mają szynę 64bit i słabsze pamięci, bo muszą się czymś różnić od "GT" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest tylko napisane "2ns". Tak naprawdę są tam 1.4ns. Chcecie dowód ? Proszę bardzo. Jak kręcą się te Pality Sonic ? Np. pamiątki na moim kręcą się z 1000 na 1600Mhz, a sądze, że 2ns tego wyniku nie osiągną :)

@maruh Ty w Galaxy masz 1,4ns i jak widzę też kręcą się na 1600Mhz. I niby ja mam mieć 2ns :) ?

miguel707 chodziło mi o tego Galaxy 7300GT z linka co mem podał ta karta miała pamieci 2ns 1000Mhz, to że pality tak naprawde maja pamieci 1.4ns to wiem od dawna :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc po przemyśleniu tego wszystkiego zdecydowałem sie nie pchać za nadto w katrę graficzną. Chciałbym, jednak fundusze itd. Być może dokupie cos w przyszłym miesiącu.

Wybrałem coś takiego:

Athlon 64 3000+ AM2

A-data 512DDR2 533Mhz

Zasilacz Fortron 350W

i teraz płyta. Miał to być Biostar Tforce 6100 AM2

Jednak już po zlożeniu zamówienia, odezwali sie do mnie Dział Obsługi mówiąc iż płyty nie ma, nie będzie i że proponują mi inne.

Postanowiłem sam coś wyszukać i w bardzo podobnej cenie znlazłem to:

Asus M2NPV-MX AMD AM2 NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 mATX

Co o tym sądzicie ? Wydaje sie być lepsze. Widze 2 wejścia pod ATA ( chyba ? Mam 3 użądzenia do podpięcia: 2 dyski, nagrywarka, wszystko pod ATA ) itd, boje sie też o ramy, ale będą chyba dobre ?

jak To się może mieć w porównaniu do tych modeli ?:

MSI K9AGM-F AMD AM2 ATI Radeon Xpress 1150 mATX

Sapphire Technologies PE-AM2RS485M AMD AM2 ATI Radeon Xpress 1150 ATX

Prosze Was o odpowiedź bo już dzisiaj musze dokonać zakupu...

Edytowane przez mem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Asus powinien być dobry w końcu to jest porządna marka , MSI jak to MSI z tego co wiem to płyty tej firmy są słabe , o sapphire wiem tylko że mają doczynienia z kartami graficznymi a jak z płytami u nich tego nie wiem...

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to teraz musze wycofac zamówienia itd i zamowic wszystko w jednej firmie. Przynajmniej za przesylke zaplace mniej.

Maruh dziekuje :) Jesli jestes w stanie sie jeszcze jakos rozeznac... chociaz z drugiej strony, moze nie powinienem tak wybrzydzac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę postów podałem o wiele lepszy zestaw :mur:

ABIT NF-M2S - 220 zł

Athlon 64 3500+ - 277,5 zł

Goodram 1Gb 667Mhz - 205 zł

Razem : ~700 zł

I do tego zasilacz Delta 350W z allegro (~30 zł).

Radzę ci zrezygnować z poprzedniego zamówienia. Co ci da zamówienie z jednej firmy, skoro będziesz miał gorszego kompa ?

Edytowane przez miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miguel707 a może coś takiego ?

ABIT NF-M2S - czy ta płyta jest gdzieś dostępna ? / Asus M2NPV-MX AMD AM2 NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 mATX - ta płyta jest chyba lepsza ( ? ) Ma lepsze parametry, wydaje sie być ciekawsza, no i ma lepsza grafike. Zintegrowaną zintegrowaną ale w koncu :) ~ 220 zł

Athlon 64 3000+ ~ 200 zł - na więcej mnie nie stać aktualnie.

Goodram 1Gb 667Mhz ~ 205 zł - mozliwe że będę musiał kupić 512 z racji ograniczonych funduszy.

zasilacz juz kupilem.

czyli wyszłoby ok 625 zł. Ledwo - może by sie udało - spróbuje.

ed:

podałem złe linki do płyty głównej Asus M2NPV-MX. Poprawiłem.

Edytowane przez mem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi