Skocz do zawartości
IamWeasel

Jak Nazywa Się Taka Książka?

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie ok. 10 lat temu zaczytywałem się takimi książkami, gdzie dzieje się jakaś akcja, a na końcu rozdziału czytelnik dokonuje wyboru. Jest napisane kilka mozliwości i w zależności od tego wyboru przenosi się na odpowiednią stronę. Ktoś wie jak nazywają się takie ksiązki? Mam na myśli ogólna nazwę tego typu literatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ok. 10 lat temu zaczytywałem się takimi książkami, gdzie dzieje się jakaś akcja, a na końcu rozdziału czytelnik dokonuje wyboru. Jest napisane kilka mozliwości i w zależności od tego wyboru przenosi się na odpowiednią stronę. Ktoś wie jak nazywają się takie ksiązki? Mam na myśli ogólna nazwę tego typu literatury.

Chodzi Ci o coś takiego, jak "Gra w klasy" Julio Cortázara?

EDIT:

Powieść kombinatoryczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie do końca. Wikipedia mówi, że tą książkę można czytać normalnie, a te dodatkowe rozdziały można pominąć. W książkach, które ja czytałem, na końcu rozdziału było trzeba dokonać jakiegoś wyboru. Jak dokonało się złego, to można było przejść do rozdziału gdzie była np. opisana śmierć bohatera (koniec).

Taka ksiązkowa wersja tekstówek (tych, gdzie na dole było parę opcji do wyboru, nie tych gdzie wpisuje się polecenia ;) ).

Edit: "Powieść kombinatoryczna" daje jeden wynik, własnie odnoszący się do "Gry w klasy", więc to nie może byc nazwa calego gatunku.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o tak zwane "paragrafówki".

Wyobraź sobie książkę, którą nie czytasz od początku do końca, tylko w zależności od wyboru (a czasami i losu) od rozdziału do rozdziału, co pozwala za każdym razem przeżyć nie co inną przygodę. Ponieważ dość często rozdziały, są bardzo krótkie, przyjęło nazywać się je paragrafami i nadawać im numery, aby ułatwić poruszanie się pomiędzy nimi. Możesz zadać teraz pytanie, po co tak komplikować czytanie książki. Moja odpowiedź brzmi, a po to, żebyś miał możliwość wpływania na to co się dzieje (oczywiście w pewnym ograniczonym stopniu), co zwiększa przyjemność czytania (ach ta władza), a właściwie abyś to TY przeżywał przygodę osobiście na równi z bohaterem. To potrafi wciągnąć.

Więcej można przeczytać choćby tu :arrow: Paragrafówki - co to właściwie jest?

PS. Możesz też szukać gamebooków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi