Skocz do zawartości
guziq

Nowy Komputer - Stary Dysk Twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W firmie w której pracuje została zatrudniona kolejna skretarka/ksiegowa. Na polecenia szefa złożyłem nowy komputer biurowy dla niego.

Warunek jest jednak taki ze dysk ze starego komputera ma trafic do nowego bez jakichkolwiek zmian. Rozkład ikon, wszystkie ustawienia połaczen, dane itp. maja byc nie ruszone.

Jak to wykonac (prosiłbym o instrukcje krok po kroku)?

Ew. (jeszcze bardziej by mi pasował ten sposób bo mam kupiony szybszy dysk od tego starego) jak skopiowac cały system na inny, szybszy dysk wraz z zachowaniem ustawien itd. tak zeby chodził na nowym komputerze?

Konfigi kompów:

STARY:

Pentium 4 2,66

512MB RAM dual

120GB Samsung

motherboard MSI na VIA ze zintegrowana grafa

NOWY:

Sempron AM2 3200+

2*512MB DDR2 Kingstone 667MHz

Gigabite na nForce 550

Galaxy GeForce 7300GT Zalman (chciał tania i dobra grafike zeby zdjecia sie szybko otwierały)

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skopiuj partycje ze starego dysku ghostem i wrzuc na nowy

jesli windows wstanie na nowym kompie to poinstaluj sterowniki i bedzie dzialac,

jesli nie wstanie (blue screen lub black screen) to wloz cd z windowsem i uzyj opcji naprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WinXP

po wymianie plyty czeka Cie ponowna aktywacja systemu. jezeli jest to wersja OEM, to bedziesz musial sobie zalatwic pisemko z serwisu, ze plyta zostala wymieniona w ramach gwarancji albo zakupic nowa licencje

chyba, ze masz wersje nie wymagajaca aktywacji ;)

nie jest tez powiedziane, ze system ruszy na innej plycie, nawet pomimo wykonania naprawy - w mojej praktyce czesciej sie zdazalo, ze jednak nie ruszal w podobnych okolicznosciach :( a wtedy to juz tylko reinstalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi