Skocz do zawartości
..::SNAP::..

moj blok wodny (foto)

Rekomendowane odpowiedzi

jeden z najwydajniejszych blokow wodnych jakie sa na rynku (Innovatek):

http://www.highspeedpc.com/Merchant2/merch...ory_Code=Blocks

Dołączona grafika

i wlasnie wcale nie chodzi o to zeby woda byla jak najblizej proca tylkko o to zeby powierzchnia odbioru ciepla byla jak nawieksza  :twisted:

Jak slusznie zauwazyl kolega Witchhunter mialem ten blok + chlodnica maxxxperta (1 DIN). Wydajnosc, mowiac krotko, dalece przecietna. Jakosc wykonania rowniez. Jedyne co bylo swietne to zapinka...

Maze3 jest bez porownania wydajniejszy (chociaz nagrzewnica od chevetty tez swoje robi :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki juz sie kajalem (miedzy wierszami :)) - w jakims zestawieniu starych blokow na overclockers.com jest on na pierwszym miejscu, duzo niestety nieaktualnego info tam jest :(

ale DZIEKI WAM duzo sie juz doksztalcilem w tym temacie i mam gotowy projekt bloku nowego - teraz kombinuje tylko jak go wykonac i tu maly [OT]:

czy ktos wie moze czy freza tarczowego fi 40-50mm da sie uzywac z normalna szlifierka katowa?

(ewentualnie powiedzcie w jakim dziale tweaka lub w ogole gdzie o to zapytac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki juz sie kajalem (miedzy wierszami :)) - w jakims zestawieniu starych blokow na overclockers.com jest on na pierwszym miejscu, duzo niestety nieaktualnego info tam jest :(

ale DZIEKI WAM duzo sie juz doksztalcilem w tym temacie i mam gotowy projekt bloku nowego - teraz kombinuje tylko jak go wykonac i tu maly [OT]:

czy ktos wie moze czy freza tarczowego fi 40-50mm da sie  uzywac z normalna szlifierka katowa?

(ewentualnie powiedzcie w jakim dziale tweaka lub w ogole gdzie o to zapytac)

podzielisz sie z nami Swoim projektem :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem strasznie zawalony robota (w pracy mam dyzury po 12 godz i ciagle niedosypiam) ale postaram sie oczywiscie dac pod dyskusje projekt przed wykonianiem,

projekt jest obliczony na latwe wykonanie a p3dzi0r dobrze sie domysla, ze jak pytam o frez tarczowy to beda zeberka na srodku :) (jesli to mial na mysli: 'piny' - 'finy'???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze sie dorbze domyslam :), przeciez sam tez projektowalem nie ? :P, tylko zobacz czy frez tarczowy ma aka samą srednice uchwytu jak tarcze , aha i uwazaj zeby ci glowy nie ucielo , bo z takimi zabawami to ruznie bywa :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie zasada tak - zeberka nad jadrem proca ale w jednej wersji tanszej i prostszej do wykonania i zapiecia wlot wylot po bokach (4-6 wiercen i ok 6-8 naciec frezem tarczowym) a w wersji 'full' wyloty tak jak w pierwszej po bokach ale wlot centralnie z gory

oczywiscie przy dostepie do frezarki mozna byloby to zrobic lepiej ale jesli mi wyjdzie z frezem na katowce to bedzie to chyba najlepsza metoda 'domowa')

zaraz jakis rysuneczek skrobne na szybko

------ciach------

zaraz jednak nie skrobne, sorki, ale jutro bedzie model 3d

(ze tez czlowiek musi spac czasami - strata czasu, eh ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znalazlem cos w miedzy czasie podobnego ale lepszego - IMHO dobry patent nawet do zrobienia we wlasnym zakresie za nieduze pieniadze:

http://www.logiccooling.com/Merchant2/merc...Category_Code=W

a tu watek na oc-forums:

http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...threadid=168993

wg mnie to przy masowej produkcji mozna kilka rzeczy rozwiazac lepiej ale na masowosc to raczej nie ma co liczyc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi