costi Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Podlaczam sie do powyzszego pytanka - warto nabyc tego Asusa? Cena bardzo interesujaca. EDIT: tutaj recenzja: http://www.cdfreaks.com/reviews/ASUS-DRW-1...D-Writer-Review Wyglada calkiem obiecujaco, a cena 130zl za wersje BOX brzmi zachecajaco ;) Mam CD-ROM Asusa z tym systemem Quietrack i jest niesamowicie cichy, nawet przy duzej predkosci produkuje tylko lekki szum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marasmmm Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Świetny temat nawet nie miałem pojęcia że są napędy sata --------------- [/color]asusp5b/core2duoe4300/1gbgodram/wd160gb/geforce7300gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Zakupilem tego Asusa DRW-1814BLT i powiem tyle: naped jest fenomenalnie cichy. Podczas nagrywania wydaje z siebie tylko delikatny szum, na wolnych obrotach jest prawie nieslyszalny. Z minusow - w niektorych recenzjach mozna sie natknac na info o etui na plyty i dwoch DVD Lightscribe w wersji box. U mnie nie bylo ani etui, ani plyt <_< Nie wiem, czy to Znak polecial w ch..a, czy to standard w polskiej wersji, bo na pudelku nie ma ani slowa o zawartosci. Tak czy owak naped moge polecic - szczegolnie, jesli dla kogos priorytetem jest cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Zrobił byś mały teścik jakości nagrywania płyt i ich odczytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 OK, akurat wypalam troche plytek, to beda jak znalazl :) Z jakich programow chcesz dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Miło by było gdybyś zrobił podobny test jak Paweł666 dla Pioneera DVR-212. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 kupilem Optiarc AD-7170S ( wczesniej mialem NEC-a 3520A ) wbrew polskiej "recenzji" itp.. nie wiem skad oni takie wynika i testy brali umnie bez zajakniecia czyta wszystkie płyty CD jakie jej dam ( Platinium, Xpower, TDK, SONY, Performance, NO Name itd ) wszytkie nagrywane od 3 do 6 lat temu !!!! pożółkłe i porysowane ... płyty dvd identyczna sytuacje z tym ze wszystkie nagrywane na wczesniejszym necku oryginalne dvd z filmami no problem... testowac nagrywanie bede jak znajde czas ale jak narazie jestem Bardzo z niej ZADOWOLONY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Zauwazylem, ze testy na cdrlabs.pl sa z jakiejs innej rzeczywistosci... np. "sheep test" mojego Asusa: cdrlabs.pl, powolujac sie na cdrfreaks.com, podal ze Asus 1814 ma dwie "owce". Szkoda tylko, ze na owej stronie w recenzji tej nagrywarki jak byk stoi trzy owce <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad02081991 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) ASUS DRW-1814BLT Zapis trzech płyt DVD+R Varbatim z prędkością 8x: Odczyt DVD+R Verbatim, wypalanej tą nagrywarką: Odczyt DVD+R Verbatim wypalanej jakąś nagrywarką LG (nie pamiętam jaki dokładnie model): Odczyt DVD-ROM (Far Cry):--------CD-------- Zapis płyty CD-R Sony z prędkością 24x: Odczyt płyty CD-R Sony, wypalanej tą nagrywarką: Odczyt płyty CD-R TDK wypalanej Lite-On LTR-523227S: Odczyt płyty CD-ROM (z Ubuntu): BTW. Nagrywarkę kupiłem w wersji BOX w komputroniku i też nie dostałem płyt i pokrowca :angry: Edytowane 11 Lipca 2007 przez konrad02081991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Napisze o to maila do Asusa, ciekawe, co odpowiedza... Jak wroce z pracy zrobie testy zapisu na DVD TDK i jakichs CD-RW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 No to teraz cos ode mnie: CD-RW Obrazem testowym bylo Ubuntu 6.10, plyty byly nagrywane z predkoscia 10x (max, ile naped pozwalal) TDK (stan igla): MediaStore (stan dobry+, wyrazne rysy przy krawedzi plyty): Widac pogorszenie jakosci na krancu mediastore, co jest spowodowane rysami. Nie sa to jednak jakies powazne bledy i mozna spokojnie uznac, ze obie plyty zostaly nagrane idealnie. Czas na maly test DVD+R: 1. TDK DVD+R 16x, nagrywana 16x po same brzegi (zostalo kilkaset kB wolnego miejsca). Na poczatek slowo komentarza: te plyty sa jakies dziwne. Niby TDK, ale wierzch maja ciemnogranatowy (a nie jasny, jak zazwyczaj TDK), w dodatku jakosc wykonania tego wierzchu przywodzi na mysl najtansza tandete (nieostre krawedzie tekstu, wylewajacy sie gdzie nie trzeba kolor). Na starym Lite-Onie mialem z nimi sporo klopotow, dosc czesto plytka szla do kosza. With this in mind, testy: - czysta plyta: Jakosc odczytu nie powala, szczegolnie na koncu plyty PIF spokojnie w normie, ale PIE juz nie za bardzo. - porysowana plytka (przejechane kilka razy po biurku; ma to symulowac stan, jaki moze osiagnac plyta podczas normalnego, niekoniecznie bardzo ostroznego, uzytkowania, a nie jakies totalnie hardcore'owe sytuacje): Wykres jakosci wyglada marnie, koniec plyty moze juz byc nieczytelny - co ciekawe, nieiwele rozni sie od czystej plyty, rysy w ogole nie zrobily na napedzie wrazenia. Jesli ustawimy predkosc odczytu na 8x, to sytuacja ulega znaczacej zmianie: Widac, ze wszystkie dane powinno sie dac odczytac bez problemu - zarowno PIE, jak i PIF, mieszcza sie w normie. Dla porownania: plytka Verbatim DVD+R 16x, nagrywana z predkoscia 12x (pomijam wykres szybkosci, bo i tak wszystkie sa takie same ;) ): Od razu inna bajka, parametry o niebo lepsze od TDK. Sprawdzmy, czy ustawienie maksymalnej predkosci cos zmieni: Jak widac, jakosc odczytu jest na tym samym poziomie. Dodam, ze podczas calego testu nagrywarka zachowywala wysoka kulture pracy - ani razu nie wydala z siebie zadnych dziwnych dzwiekow, halas tez utrzymywal sie na bardzo niskim poziomie. Podczas nagrywania plyt CD-RW byla wrecz nieslyszalna - jedynym dowodem, ze cos robi, byl pasek postepu Nero i mrugajaca dioda. Jak zrobie update firmware, to dam znac czy cos sie zmienilo w kwestii jakosci odczytu. Nie mam niestety plyt DVD-R, moze jutro uda mi sie jakas nabyc. Nawet na chwile obecna uwazam ten naped za rewelacje, szczegolnie przy jego cenie. EDIT: Maly update. Firmware 1.10, porysowane DVD+R TDK: - maksymalna predkosc: - predkosc 8x: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Calkiem ladnie. Co do płyt to tych jasnych tdk od dawnia nie ma, a te obecne potrafią zasypac całą płyte błędami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Zajrzalem sobie do pierwszego posta i w minusach Asusa 1814BLT widze: * Zła jakość zapisu płyt CD i DVD-R, nienajlepsza jakość zapisu DVD+RA teraz polecam spojrzec na wykresy wyzej i zastanowic sie, czy to rzeczywiscie taka zla jakosc zapisu... Zgadzam sie, ze nie lubi niektorych plyt (vide moje TDK +R) - ale w moim przypadku to mogla byc tez kwestia nosnika. Postaram sie kupic pare plytek i zrobic jakies dokladniejsze testy przez weekend. Co do gratisow w pudelku - napisalem pytanie do Asusa, ciekawe czy i co odpowiedza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Zajrzalem sobie do pierwszego posta i w minusach Asusa 1814BLT widze: A teraz polecam spojrzec na wykresy wyzej i zastanowic sie, czy to rzeczywiscie taka zla jakosc zapisu... Zgadzam sie, ze nie lubi niektorych plyt (vide moje TDK +R) - ale w moim przypadku to mogla byc tez kwestia nosnika. Postaram sie kupic pare plytek i zrobic jakies dokladniejsze testy przez weekend. Co do gratisow w pudelku - napisalem pytanie do Asusa, ciekawe czy i co odpowiedza. Przy opisywaniu sprzętu sugerowałem się testami podanymi w linkach. W szczególności wziąłem pod uwagę "podsumowanie" w teście nr 0. Nie zmienia to faktu, że Asus to ciekawy napęd i modyfikacja opisu nie jest wykluczona. Jeśli nie masz nic przeciwko, to w poniedziałek dodam jeszcze link do twoich "forumowych" testów. Spośród wszystkich wymienionych w pierwszym poście napędów warte uwagi są jedynie pionek, samsung no i asaus IMO. Co ciekawe, samsunga (183L) można kupić za mniej niż 100zł!!!!!! Nie jest to box wprawdzie, ale to co najważniejsze, czyli nero pod XP-ka i w zasadzie też pod Viste dostajemy z napędem. Edytowane 13 Lipca 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Alez dodaj, oczywiscie. Chce jeszcze dodac test plyty DVD-R, zeby miec juz pelen obraz. Co do Asusa: jesli okaze sie, ze Polska jest gorszym krajem i gratisow w pudelku nie ma, to zakup wersji box mija sie kompletnie z celem (no chyba, ze w OEMie nie ma Nero). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Jestem właśnie na kupnie nagrywarki z SATA i mam problem. Z jednej strony mam playstation, które będę przerabiał i żeby oszczędzić delikatny laser potrzebuję maksymalnie dobrej jakości zapisu, więc dobrym wyborem byłby Pioneer DVR-212. Z drugiej zależy m na szybkim czasie dostępu i dobrej korekcji błędów, bo to gwarantuje wygodę i pewność. Te cechy oferuje Samsung SH-183L. Jednak chciałbym też, żeby napęd był możliwie cichy i wydaje się, że tu prowadzi Asus. Sam nie wiem co wybrać. Chyba zdecyduję się na Samsunga, bo wydaje się, że oferując te zalety o których pisałem, przy okazji jego zapis jest ok, a z głośnością też nie jest źle. Oprócz tego kusi mnie cena 100zł i legalne nero. Czy ktoś może mnie utwierdzić w słuszności mojego wyboru? ;-) Edytowane 19 Lipca 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Tak. Mam Pionka 212 i Samsunga SH-183L i uwazam ze Samsung jest lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 dzisiaj zamówiłem samsunga. w sobotę będę w stanie coś o nim powiedzieć, choć porównanie mam tylko z BenQ DW1640. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xentrix Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Nie uważacie, że te wykresy jakości powyżej są jakieś dziwne? Wartość powyżej 4 PO Errors w życiu nie da jakości 99%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Wykresy sa spoko - to Nero bierze "ocene jakosci" z sufitu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Jutro muszę kupić nowy napęd bo mój wysiadł dosłownie <_< i waham się między Samsung SH-183L a ASUS DRW-1814BLT, którą wybrać mam już kręćka i nie wiem który wybór będzie dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 (edytowane) to bierz tańszą i lepiej dostępną.. miałem ten sam dylemat, ale asusa na szcząście nie było w kilku sklepach, gdzie zwykle robię zakupy i problem sam się rozwiązał.. Nie mam porównania pomiędzy tymi napędami, ale samsunga bym Ci polecał. Naprawdę genialny odczyt i cicha praca. Edytowane 27 Lipca 2007 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Dzis rano zamówiłem Samsunga kasa już przelana pewnie jutro będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Czyli warto brać tego samsunga ? http://allegro.pl/item218699450_sh_s183l_l...4mgw_fvat_.html Jak radzi sobie z płytami TDK? , itp ? chodzi mi o zapis DVD+R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barszczyk Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Zakupilem tego Asusa DRW-1814BLT i powiem tyle: naped jest fenomenalnie cichy. Podczas nagrywania wydaje z siebie tylko delikatny szum, na wolnych obrotach jest prawie nieslyszalny. Z minusow - w niektorych recenzjach mozna sie natknac na info o etui na plyty i dwoch DVD Lightscribe w wersji box. U mnie nie bylo ani etui, ani plyt <_< Nie wiem, czy to Znak polecial w ch..a, czy to standard w polskiej wersji, bo na pudelku nie ma ani slowa o zawartosci. Tak czy owak naped moge polecic - szczegolnie, jesli dla kogos priorytetem jest cisza. Ja kupilem tego Asusa zaraz jak tylko wszedl na rynek i gratisy mialem! A kupowalem w Siriusie :) Wiec musiales zle trafic ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Co lepsze NEC z Agito.pl Czy ASUS ? Edytowane 28 Lipca 2007 przez britfanka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SECRETMAN Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Panowie krótka piłka. Jutro zamawiam nagryware DVD, nie wiem dokładnie jaki model ale jeśli chodzi o producenta to zastanawiam się pomiędzy LG / Samsung. Jaką kupić aby spełniała wszsytkie standardy, lightscribe, dwuwarstwowe i żeby miała dobre parametry. Powtarzam krótka piłka :) Proszę o podanie konkretnego modelu. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Panowie krótka piłka. Jutro zamawiam nagryware DVD, nie wiem dokładnie jaki model ale jeśli chodzi o producenta to zastanawiam się pomiędzy LG / Samsung. Jaką kupić aby spełniała wszsytkie standardy, lightscribe, dwuwarstwowe i żeby miała dobre parametry. Powtarzam krótka piłka :) Proszę o podanie konkretnego modelu. Pozdrawiam :) Samsung SH-183L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SECRETMAN Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Samsung SH-183L Ok. To właśnie miałem na oku. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SECRETMAN Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) A czy czasem ta nagrywarka nie jest lepsza ?? Samsung SH-203B Panowie proszę o odpowiedz :) Edytowane 29 Lipca 2007 przez SECRETMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...