serwal4 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Znajomy ostatnio nabył nagrywarkę DVD LG (sata), niestety modelu nie pamiętam (ale z obecnej oferty sklepu Proline) i nie wiem jak z nagrywaniem, ale odczyt zarówno dvd i cd miała strasznie kiepski (na paru kanałach sata sprawdzane, mobo Gigabyte AMD770 na AM3), mówię tu o odczycie z poziomu instalacji Windowsa (Xp na cd i W7 na dvd). Dość, że jego stary Lite-On DVD szybciej odczytywał (i z większą prędkością). Nec/OptiArc też nie zachwyca, LiteOn nie potrafi mnie przekonać. Więc na chwilę obecną tylko coś Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 a między LG, a LiteON co byście wybrali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 NEC/Sony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 to pięknie. znowu mam mętlik. każdy poleca coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Wymienili mi własnie SH-S202( miała 6 miechów..przestała CD-rw palic i kasować) na SH-S222A ( wersja ATA ) Kurcze kultura pracy nie do porównania w stosunku do 202-ki stara żęziła jak k... przed okresem zanim namysliła sie by zakrecic płyta to sporo czasu mineło i czkawy dostawała az kompa musiałem resetować bo blokowało się wszystko. Plusy : Szybki start Cichość pracy ( zwłaszcza ruchu głowicy nie słychać ) Pali na 93% jakosci ( Verbatim dvd+rw ) Wreszcie pali CD-rw z pełna predkoscia jaka zapewnia producent płyt Cyta i kasuje płyty które nie były do odczytania w innych napędach... Wady : Przydałby sie odczyt X22 ( jak zapis jest x22 to czemu nie odczyt ? ) Wersja SATA to to samo co ATA jesli chodzi o mechanike tylko interface inny.. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 zdecydowałem się na lite-on ihas 424. mam nadzieje, ze sie nie zawiode. pojutrze powinienem go odebrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Ja też chyba poszukam nagrywarki bo mam głupi problem ze te dvd dl + co wypalę nie działają u mnie natomiast na innych napędach tak :lol:. Bynajmniej to nie jest kwestia firmware ani wgrania aspi bo już sprawdzałem. Szkoda, że już pionków nie ma bo bym sie pokusił o jakiegoś. Pozostaje chyba do wyboru tylko Lg bo Samsung... no cóż zraziłem sie trochę do niego. Dodam jeszcze, że same płytki dl wypalane były sporadycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jaką polecacie nagrywarkę DVD SATA z LightScribe do 140 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiu Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Która z poniższy nagrywarek polecacie? Samsung DVDRRW 22x SATA LS.black SH-S223L / BEBE DVD-REC PIONEER DVR-216D SATA IVORY BULK ?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Bezdyskusyjnie pionek. Sam bym kupił gdyby był u mnie w mieście. Ten Samsung rewelacyjnego zapisu nie ma ale chyba lepszą korekcję błędów. Ja osobiście chyba będę sie kierował ku Litkowi http://www.myce.com/review/lite-on-ihas324-review-17515/ Test wypadł cool. Edytowane 26 Stycznia 2010 przez Mario_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) a co sadzicie o nowych Sony ?? Sony NEC Optiarc DRU-870S i Sony NEC Optiarc DRU-875S - Lightscribe na stronie sony pisza ze sa szybkie :| http://www.sony-optiarc.eu/products/retail...es/dru870s.html http://www.sony-optiarc.eu/products/retail...es/dru875s.html zastanawiam sie nad kupnem jednej z nich Edytowane 26 Stycznia 2010 przez hwdp43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Imho jak dla mnie Sony/Nec robi chłam. Może kiedyś były dobre ale ostatnio to wiele osób na nie narzeka. Poczytaj sobie choćby na cdrinfo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mx19 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam, chcialbym prosic o rade w wyborze napedu dvd-rw. jako, ze forum jest zapewne pelne fanow nagrywania, mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto poswieci chwilke na doradzenie mi czegos mam obecnie lg gsa-4167b, ktory niestety, no mowiac wprost jest katastrofa. na dzien dzisiejszy nie jest w stanie rozpoznac czystych nosnikow dvd-r verbatima, a wypalanie dvd+r tejze firmy wypada losowo... nosniki innych firm miewaja podobne (zazwyczaj wieksze...) problemy. zmiany fw czy asapi niczego nie dalo. z tej prostej przyczyny, chcialbym zamienic tego badziewia, na cos porzadnego, niekoniecznie wypalajacego plytki z predkoscia ponaddzwiekowa. przede wszystkim zalezy mi na jakosci zapisu, nagrywaniu bez problemow na DL, i przyzwoitej korekcji bledow. hmm... lightscribe czy czyms podobnym tez bym nie pogardzil jako, ze lubie estetyczne plytki. ale jak mowie - liczy sie pewnosc nagrywania i umiejetnosc radzenia sobie z wszelkimi nosnikami. moze byc cos uzywanego z allegro, moze byc nowe. cena tak gdzies do 100zl. oczywiscie jesli byloby taniej to rowniez bym sie nie obrazil moze byc ide moze byc sata. jesli to ma jakies znaczenie, bedzie chodzic wraz z mobo asusa p5ql pro, 2xhdd wd sata, 2gb ddr800, e5200 @ 3.15ghz, audigy1, 9600gso i psu maximusem 380w neoteca, xp pro sp2 32bit. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Imho jak dla mnie Sony/Nec robi chłam. Może kiedyś były dobre ale ostatnio to wiele osób na nie narzeka. Poczytaj sobie choćby na cdrinfo...Chętnie poczytam sobie na cdrinfo, tylko podaj konkretny temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Imho jak dla mnie Sony/Nec robi chłam. Może kiedyś były dobre ale ostatnio to wiele osób na nie narzeka. Poczytaj sobie choćby na cdrinfo... Mam już kilka miesięcy NEC DVD+/-RW DVR-AD-7243S i specjalnie nie narzekam, ideał to to nie jest ale nie miałem z nią jeszcze żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Witam wszystkich Nagrywarka SATA Samsung SH-223Q - nagrywarka jest w sumie nie używana, była w kompie HTPC i w sumie nagrałem na niej system jedynie. Gwarancji nie ma, ale gwarantuje że nie jest zajechana. Daje 14 dni rozruchowej. Cena 55zł Hmm...WARTO??? Czy dołożyć do nowej Samsung SH-223 30 PLN z 2 letnią gwarą??? Poszperałem po necie i Samsung SH-223Q jest z końca 2008 Czy jest tak samo dobry jak nowe nagrywary Samsunga? Niby te same serie Proszę o wypowiedzi Najlepiej jakby ktoś kto ją ma lub miał z nią do czynienia zabrał głos Z góry dzięki POZDRAWIAM Killer85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Co obecnie jest godne uwagi z nagrywarek na SATA? Samsung SH-223? Jakis Pioneer? Zalezy mi przede wszystkim na odczycie, ale od czasu do czasu zdarzy sie tez cos nagrac. Cicha praca mile widziana, koniecznie musi wystepowac w czarnej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Ja bym się zastanowił nad jakimś Pioneerem (DVR-217 FBK), ew. nad TEAC DV-W524GS. "[...] Ostateczna ocena nagrywarki jest dość wysoka. Jest to konstrukcja przemyślana i oferująca bogate możliwości, szczególnie bardziej zaawansowanym użytkownikom. Jeżeli jeszcze cena będzie konkurencyjna w stosunku do LiteON iHAS424, to nie ma nad czym się zastanawiać. [...]" Jednakże celowałbym w pionka (ma własne OPu/optykę, żaden rebrand - w stylu Samsung/Toshiba; LiteOn/Sony etc.) Edytowane 26 Marca 2010 przez potfur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Witam. Zaczyna mi padać mój obecny napęd Optiarc DVD RW AD-7170S. Zaczynam się rozglądać za czymś dobrym. Widzę że polecacie tutaj Pionki, Asusy itp. Dla mnie jak najbardziej, nie chcę żadnych Liteonów ani LG. Najważniejszy jest dla mnie dobry odczyt DVD i CD, korekcja błędów oraz w miarę dobre nagrywanie, do tego jak będzie jeszcze cichy no to byłby już luksus, wcale nie zbędny. Co byście mi polecili z dostępnych na angielskim rynku napędów SATA? Czy ten Pionek byłby ok? Edytowane 30 Marca 2010 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Na temat tego Pioneera DVR-S18L niewiele można napisać (nowy model) - jedyne co widzę, to że Pioneer zmienił dostawcę chipsetu - z NECa na MediaTek.Jeżeli pozostali przy własnym OPu (optyka), to kupił bym tego Pioneera, te nagrywarki słyną z tego że mają najlepszą na rynku jakość zapisu (nawet Plextor używa rebrandów Pioneera w ostatnich swoich modelach). "[...]4. Pioneer DVR-S18L [MediaTek chip] Pioneer changed the NEC chip used in previous models to MediaTek in this generation. It is relatively new so very few reviews can be found in the web sites. People in CDBest claimed that the A18/S18 are noisier than the previous model.[...]" W odczycie najlepsze były Samsungi (ale znowu zapis miały tragiczny), także kupiłbym DVR-S18L - myślę że w czasie po pojawieniu się nowych, bardziej dopracowanych firmwearów powinno być tylko lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Ok w takim razie, kupię tego Pionka i obadamy co i jak. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Nagrywara SH-S222A FW:02 Płyta MAXELL DVD-R X16 (RITEK F1 ) Palona X16 odczyt X16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) Dobra, Pioneer DVR-S18L już siedzi w środku, pierwsze odczucia średnie. Nagrywania jeszcze nie sprawdzałem bo nie to było priorytetem w sumie, zobaczymy później. Natomiast co na wstępie to szybka i cicha tacka, jednak już przy odczycie płyt dvd z danymi to mieli jak wiertarka udarowa. Niestety mam problem i nie wiem co jest przyczyną bo test transferu spoko przechodzi - później wkleję screeny, tak w Nero DiscSpeed 5 jak i w Opti Drive Control. Schody zaczynają się gdy chcę wykonać Disc Quality test w Opti Drive Control - wyskakuje mi coś takiego "error, code E10000", natomiast w Nero DiscSpeed w przy teście Jakości Dysku otrzymuję informację że napęd nie obsługuje tej funkcji :blink: Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 regedit : HKEY_CURRENT_USER --> Software --> Nero --> Nero9 (analogicznie postępujemy w przypadku innych wersji, np. Nero8) --> Nero Toolkit --> Nero DiscSpeed --> CD Quality Zmieniamy zawartość pola "Blocked": Prawym klawiszem myszy klikamy na "modyfikuj", następnie usuwamy z listy nazwę naszej nagrywarki (w moim przypadku były to Samsung oraz TSST u ciebie Pioneer). Klikamy OK. Klikamy F5 by odświerzyć system i wiola uruchamiamy cd quality powinno jarać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) ~tbadoo Tak apropo's jakości nagrywania nowego Pioneera: Nośnik: Panasonic DVD+R 16x (MediaCode:MBIPG101 R05) - fw:1.02. Nośnik: Verbatim DVD+R 16x (MediaCode:MCC004) - fw:1.02. Źródło Firmware do Pioneer DVR-S18L - 2010/2/10 Updated Pamiętaj żeby w czasie upgradu fw. w napędzie nie było żadnego nośnika. Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez potfur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 @Kwazor Nie ma u mnie Pioneera, mimo tego po usunięciu wszystkich pozycji poza Samsungiem nic to nie pomogło, nie wiem dalej ocb @Potfur Dzięki za wklejenie wyników, ja nagrywam na TDK, to chyba Yuden, przetestuję w najbliższym czasie Co do firmware to dostałem ten napęd z najnowszym póki co oprogramowaniem 1.02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 ~tbadoo Jak chcesz sprawdzić jakie nośniki DVD mają jaki "MediaCode" (np. Verbatim ma MCC004), i dobrać sobie nośnik w stosunku do najlepszej strategii zapisu - pobierz program DVD Identifier - wrzucasz czystą płytę DVD i sprawdzasz jaki ma "MediaCode" (na tej podstawie można sobie dobrać nośniki które są najlepiej palone na danym modelu nagrywarki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki, sprawdzę to, ale teraz mam inny problem o którym pisałem w poprzednim poście. I niby nic się nie stało póki co, bo nie wykazałem iż coś z tym napędem jest nie tak skoro odczytuje i nagrywa mi płyty które mam na ten czas (TDK DVD+R 1-16x 4.7GB), co poniekąd głośno to robi ale jeszcze nic nie rzuciło mi podejrzeń o to by był wadliwy. Ale jednak sprawa z tymi testami, a raczej brak możliwości ich wykonania mnie lekko niepokoi. Zważywszy na to że help do Nero DiscSpeed zawiera informację o tym iż ten test "Może zostać uruchomiony niezawodnie tylko za pomocą nagrywarki; zwykły czytnik jest nieodpowiedni." to sytuacja staje się nieco dziwna, co zaczyna mnie zastanawiać. EDIT: Ok, zainstalowałem ten program, tylko nie wiem co z czym się je. Jak i gdzie mam zaleźć informację o "MediaCode". Zakładka 'Media Code' Block... zawiera dość nieczytelne dla mnie informacje. Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Ma ktoś tego nowego TEAC'a? Może jakiś poglądowy screen z jakością nagranego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 (edytowane) [...]Ale jednak sprawa z tymi testami, a raczej brak możliwości ich wykonania mnie lekko niepokoi. Zważywszy na to że help do Nero DiscSpeed zawiera informację o tym iż ten test "Może zostać uruchomiony niezawodnie tylko za pomocą nagrywarki; zwykły czytnik jest nieodpowiedni." to sytuacja staje się nieco dziwna, co zaczyna mnie zastanawiać.[...] Z tego co pamiętam (za czasów 110/111 Pioneer) to pionki nigdy nie miały możliwości testowania nagranych płyt DVD (takie ficzery miał tylko BenQ/Philips & LiteOn - a to jeszcze nie każdy model) - więcej do doczytania na forum cdrlab.pl - szczególnie zwróć uwagę na posty niejakiego ~slawekj (gość miał/ma trochę fioła na punkcie jakości zapisu/testowania etc.). ps. ~slawekj "w akcji" ;) ;] "pity & landy" w "normie" ;] itd. itp. [...]EDIT: Ok, zainstalowałem ten program, tylko nie wiem co z czym się je. Jak i gdzie mam zaleźć informację o "MediaCode". Zakładka 'Media Code' Block... zawiera dość nieczytelne dla mnie informacje.[...] :mad: A to, to co to jest ? Ma ktoś tego nowego TEAC'a? Może jakiś poglądowy screen z jakością nagranego dysku? Post nr. #618 - tam masz odnośnik do testów (wraz z analizą jakości zapisu nowego TEACa - przeczytaj całą reckę). Edytowane 5 Kwietnia 2010 przez potfur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...