sibik Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nie wiem czy to dobry temat, ale wydaje mi sie ze tu powinien on sie znajdowac. Mam problem chciałbym założyć serwer ftp. Już kilka razy próbowałem, ale działał on tylko w sieci lokalnej. Mam dialog dsl 2 podielony przez router na 4 kompy. Niestety nie wiem jak zrobić aby móc się połączyć przez ip zewnętrzne. Mam dostęp do admina na routerze. Proszę pomóżcie!! Powiedzcie krok po kroku dla laika jak to zrobic. Także jaki program freeware do ftp byście polecali (łatwy w obslodze). Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 program nie robi - osobiscie uzywam cerbusa, ale kazdy inny dobrze skonfigurowany bedzie ok. co do dostania sie z zewnatrz - musisz prekierowac port na ktorym sie laczysz (np 21) na ruterku, jak to zrobpic znajdziesz w googlach ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibik Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Właśnie szukałem w google juz kilka dni i tego nie moglem znalezc. Chodzi mi aby miec jakis przejzysty program z latwa obluga. Dziex za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 (edytowane) No więc sam serwer FTP nie gra znaczenia. Wybierz sobie np. coś z tej listy: http://www.instalki.pl/programy/download/serwery_ftp/ Jeśli zaś chodzi o przekierowanie portu, to są różne routery z różnym oprogramowaniem, więc ciężko dać jednoznaczny opis. Ogólnie jednak musisz przekierować połączenia przychodzące do portu 21 routera na swojego kompa (na IP kompa) na port, na którym działa serwer FTP (domyślnie właśnie 21). Ogólny zapis jest taki: router:21->ip_twojego_komp:21 Edit: Nie wiem, kto konfigurował Wam ten router, ale ten ktoś nie powinien mieć problemów z ustawieniem takiego przekierowania. Pogadaj z tą osobą... Edytowane 23 Marca 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibik Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 A jak mogę ustawić router: Linksys WRT54GC v2 Router 4xLAN 1xWAN ?? Może mi ktoś pomóc? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 a manuala nie masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 1)Logujesz się do panelu routera. 2)Zakładka Applications & Gaming 3)Tu ustawiasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibik Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Wielkie dzięki, za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Zadziałało?? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibik Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Jasne, nic nawet szukać nie musiałem. Widzę, że mi się łączy jak wpisze ip zewnętrzne. Mam jeszcze tylko problem z doborem programu freeware jako ftp :(. Ciągle szukam i nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 CesarFTP chyba się nada dla twoich potrzeb. CesarFTP&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Oj tak Cesar jest dobry a na dodatek jeden z protszych programów do ftp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...