Skocz do zawartości
sibik

Jak Zalożyć Ftp?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to dobry temat, ale wydaje mi sie ze tu powinien on sie znajdowac.

Mam problem chciałbym założyć serwer ftp. Już kilka razy próbowałem, ale działał on tylko w sieci lokalnej. Mam dialog dsl 2 podielony przez router na 4 kompy. Niestety nie wiem jak zrobić aby móc się połączyć przez ip zewnętrzne. Mam dostęp do admina na routerze.

Proszę pomóżcie!! Powiedzcie krok po kroku dla laika jak to zrobic.

Także jaki program freeware do ftp byście polecali (łatwy w obslodze).

Z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

program nie robi - osobiscie uzywam cerbusa, ale kazdy inny dobrze skonfigurowany bedzie ok.

co do dostania sie z zewnatrz - musisz prekierowac port na ktorym sie laczysz (np 21) na ruterku, jak to zrobpic znajdziesz w googlach ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc sam serwer FTP nie gra znaczenia. Wybierz sobie np. coś z tej listy:

http://www.instalki.pl/programy/download/serwery_ftp/

Jeśli zaś chodzi o przekierowanie portu, to są różne routery z różnym oprogramowaniem, więc ciężko dać jednoznaczny opis. Ogólnie jednak musisz przekierować połączenia przychodzące do portu 21 routera na swojego kompa (na IP kompa) na port, na którym działa serwer FTP (domyślnie właśnie 21).

Ogólny zapis jest taki: router:21->ip_twojego_komp:21

Edit:

Nie wiem, kto konfigurował Wam ten router, ale ten ktoś nie powinien mieć problemów z ustawieniem takiego przekierowania. Pogadaj z tą osobą...

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi