Skocz do zawartości
Hajdi

Zestaw Budżetowy Na Am2. [1000zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wiem, że pytam już kolejny raz o zestaw... I za każdym razem inny, ale poszedłem za waszą radą i z początkowego 600zł zrobiło się 1000zł. Niestety to już maksymalna kwota jaką mogę osiągnąć. Prosiłbym o rzetelną ocenę zestawu i uwagi dotyczące ewentualnych poprawek, zmian ec.

RAM: (Prosiłbym o pomoc w wyborze... Niestety tylko z podanych pamięci. Lub inne pamięci ale tylko z www.znak.pl) !!!CENA DO 310zł!!!

DDR2 2x512MB Dual PC-667 PDP Patriot CL5 265,00

DDR2 2x512MB PC-667 GeIL CL 5 277,00

DDR2 2x512MB PC-667 Dual PDP Patriot Extreme Performance LLK CL 4 325,00 (jeśli warto znajdzie się to dodatkowe 15zł)

MOBO:

Biostar Tforce 6100 AM2 (nVidia GeForce 6100) [DDR2, PCI-E, KG] 233,00

[W przyszłości planowany zakup karty grafiki. Chwilowo brak funduszy. Z tego powodu integra... Czy to prawda, że to najlepsza płyta z integrą pod AM2? ]

CPU:

AMD Athlon 64 X2 EE 3600+ BOX (Socket AM2, 64bit, 65W) 336,00

[Pytanie... czy ten procesor ma 2000MHz czy 2x2000MHz ? Pytam bo w każdej znalezionej specyfikacji podwójnie jest podawana tylko pamięć cache.]

AC:

Arctic Freezer 64 Pro 63,00

[i tutaj pytanie... czy to chłodzenie wejdzie na to mobo Biostara ?]

Przesyłka 11,00

SUMA: 908,00

CENY POWYŻEJ POCHODZĄ Z WWW.ZNAK.PL - tylko ten sklep wchodzi niestety w grę !!!

(ALLEGRO) POWER SUPPLY:

350W DELTA DPS-350PB-2 29,99

[uciągnie ten zestaw ta zasiłka ?]

PRZESYŁKA+POBRANIE 17,00

SUMA: 47,00

KOSZTA WSZYSTKIEGO BEZ RAMu: 690,00

KOSZTA MAKSYMALNE PO WLICZENIU RAMU: 1000,00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że MOBO które proponujesz to już nie seria TFORCE.

A RAM też jest trochę mało wydajny. Jednak planowałbym choćby lekkie OC.

A co do grafiki to i tak za jakieś 2 miesiące planuję dokupić więc nie wiem czy warto kupować słabą grafikę, kosztem osłabienia RAMu i MOBO, czy lepiej kupić lepszy RAM i lepszą MOBO a za 2 miesiące dokupić także lepszą grafikę. [?]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weż lepie teraz lepszy ram i lepsze mobo, a tak się przyczepie do tej zasiłki, gdzieś na forum się doczytałem że to wcale nie taka rewelacja, ale poczytaj sam, bo mogłem coś pomylić. A ten biostar nie jest najlepszaą mobo z integrą pod am2, najlepszy jest abit nf-m2 nviev, ale kosztuje 100zeta więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmierdzi mi tu plotkami Intela :> . Plotką Intela o X2 było też bardzo słabe OC Athlona X2 3600+ na nowym jądrze Brisbane 65nm, który tak naprawdę kręci się znakomicie (z 1900Mhz [ma mnożnik 9,5 i w sumie 1Mb Cache] kręcił się na jakimś portalu do 2,7Ghz :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten biostar Tforce 6100 to b. dobra płytka . Co prawda lepszy jest abit nf-m2 nview ale z biostara też będziesz zadowolony. Są do niego zmodowane biosy i do oc się nadaje.

Poczekaj może do końca przyszłego tygodnia bo planowane są obniżki procków Am2. W proline brisbane 4000+ 65nm jest już po 379. Więc może za 350 zeta będą pod koniec tyg. A jeżeli to za drogo to z pewnością 3600 x2 stanieje.

Poza tym zestaw jak najbardziej ok. Szczerze powiedziawszy to za 1000 pln masz "dwa jajka" i 1gb ramów, więc całkiem przyzwoicie.

Jeżeli chodzi o zasilacz to się nie wypowiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 64 X2 EE 3600+ BOX (Socket AM2, 64bit, 65W) 336,00

[Pytanie... czy ten procesor ma 2000MHz czy 2x2000MHz ? Pytam bo w każdej znalezionej specyfikacji podwójnie jest podawana tylko pamięć cache.]

Ma 2000mhz, nie sumuje się taktowania (tak robią jedynie markety dla rozreklamowania chłamu i niektóre "komputerowe" sklepy pokroju Vobisa...

Co do ramu to jak już ci radzili bierz 1 kość 1gb, karte skoro masz zamiar kupić niedługo to IMO kozystniej będzie przecierpieć te kilka chwil na integraku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.

Mam jeszcze prośbę o inne propozycje zestawów do 1000 zł max.

Ważne tylko żeby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage aby elementy pochodziły z 1 sklepu. Dowolne jest mi jaki to sklep ale przesyłka będzie jedna.

Proszę też o propozycje zestawów z Grafą i zestawów z budą jakąś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi