szczepan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Witam Mój komp: Asrock 939dual-sata2 Venice 1800@2200mhz 1gb ram 7300gt galaxy forton 350w 80gb sataI No i do tej gireki to raczej za słaby bedzie na full detalach ? Teraz mam dylemat czy zmieniać cała platforme na am2 czy np. kupić lepszą grafe ( odpada 8800 za drogi ) i dokupić pamieci z 1gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio7 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 A ile pieniędzy chcesz wydać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Ciekawe ktory admin pierwszy sie doczepi :) Na tym sprzecie tez sobie pograsz, co moglbys zmienic to najwyzej grafike na takie 7900gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 o Full details zapomnij. Priorytetem bedzie tutaj grafa oraz pamięć ram. Nad zasilaczem moglbyś się zastanowić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) Kup grafe np Palit/Galaxy 7900GS lub Radek X1950Pro, dołóż 1GB ramu i podkrec wiecej proca i pomyśl nad lepszym zasilaczem bo jak byś chciał kupić jedną z w/w kart to ten fortron będzie ciut słaby, a tak w ogole to ile masz kasy na zmiany? Edytowane 24 Marca 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Zgadzam się z @maruh'em Kup: GeForce 7900GS Palit 256MB ~540zł DDR 1GB PC3200 400MHz Goodram GR400D64L3/1G ~232zł Chieftec GPS-400AA-101A 400W 120mm ~164zł === Razem: ~936zł Pamięci możesz wziąć te DDR 1GB PC3200 400MHz Patriot value PSD1G400H ~334zł w tedy wyjdzie 1038zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 7900gs nie pojdzie na full przy 1024x768 ? Mam 700zł wiec na zasiłke nie starczy może da rade ten forton. Gra wsumie wychodzi za miesiac wiec moze warto czekac na cos z 8xxx ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 7900gs nie pojdzie na full przy 1024x768 ? Mam 700zł wiec na zasiłke nie starczy może da rade ten forton. Gra wsumie wychodzi za miesiac wiec moze warto czekac na cos z 8xxx ? Ta gra ma lekko skopany silnik i nawet na GF8800 fps potrafia spadac do 14, owszem na 7900GS w 1024-768 pograsz na full ale spadki beda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Oczywiscie ze da rade - 7900gs od twojej obecnej karty pobiera ok 20W wiecej, kolejna kosc pamieci to jakies max 10W (strzelam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Witam Mój komp: Asrock 939dual-sata2 Venice 1800@2200mhz 1gb ram 7300gt galaxy forton 350w 80gb sataI No i do tej gireki to raczej za słaby bedzie na full detalach ? Teraz mam dylemat czy zmieniać cała platforme na am2 czy np. kupić lepszą grafe ( odpada 8800 za drogi ) i dokupić pamieci z 1gb ? Do oceny jaki element zestawu jest wąskim gardłem do konkretnej aplikacji, warto włączyć wcześniej menadżera zadań bo ten pokaże ilość użytego RAM i zajętość CPU. Drugą czynnością jaką można dość łatwo wykonać to spowolnić o 10% CPU oraz (oddzielnie) GPU i zobaczyć co bardziej wpływa na wydajność CPU czu karta grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Do oceny jaki element zestawu jest wąskim gardłem do konkretnej aplikacji, warto włączyć wcześniej menadżera zadań bo ten pokaże ilość użytego RAM i zajętość CPU. Drugą czynnością jaką można dość łatwo wykonać to spowolnić o 10% CPU oraz (oddzielnie) GPU i zobaczyć co bardziej wpływa na wydajność CPU czu karta grafiki. Zgadzam się niemal w 100%, niemal, ponieważ większość gier z założenia zużywa 100% procesora, dlatego metoda z osobną kombinacją taktowania cpu i taktowania karty jest najlepsza. Pamięć ram trzeba będzie dokupić na pewno do max detali. Karta również za słaba, a czy procek to właśnie sprawdź tak jak dwaIP napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Zgadzam się niemal w 100%, niemal, ponieważ większość gier z założenia zużywa 100% procesora, dlatego metoda z osobną kombinacją taktowania cpu i taktowania karty jest najlepsza. Pamięć ram trzeba będzie dokupić na pewno do max detali. Karta również za słaba, a czy procek to właśnie sprawdź tak jak dwaIP napisał. Do sprawdzenia ilości potrzebnego RAM menadżer zadań to najprostszy sposób i bez tego kupowanie dodatkowego RAM to zazwyczaj zbyteczny wydatek. Czasami może okazać się że ilość RAM, szybkość CPU i GPU są wystarczające a przyczyna przycinek leży w zamulonym lub zbyt wolnym HDD. Czasami wystarczy od nowa wgrać system operacyjny i nic nie trzeba więcej modernizować (spyware potrafi zamulić komputer z każdym CPU GPU RAM i HDD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) Tak, ale wejdź do tematu o Stalkerze i zobacz, że ludzie piszą o zajętym 1,3GB Ramu i inaczej nie będzie, na odchudzeniu systemu może ze 100MB się zyska co najwyżej. Zresztą ram zawsze można dokupić, a sprawdzić owszem nie szkodzi ile potrzeba, tyle że tutaj wyjątku nie będzie. Edytowane 24 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Narazie nie mam tej gry wiec nie sprawdze ile czego zuzywa. Strasznie meczy mnie ten 8800 ale ta cena...nie wiem czy pchać sie w 7900 chyba poczekam na 8600 ??? Pamieci trzeba juz dokupic puki tanie sa. Dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Ciekawe ktory admin pierwszy sie doczepi :)Temat jest ok. Nie ma się do czego doczepiać. ;-) Ja proponowałbym tak jak inni 2gb ramu i grafikę na poziomie 7900gs. Jednak jeśli obejdziesz się bez full detali i nie jesteś maniakiem frapsa i mierzenia fpsów, to powinieneś grać w miarę płynnie. (Choć nie zapominaj że mam radeona 9550, a jak wiadomo użytkownicy tej karty mają inne poczucie płynności. ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Jak wyżej. Dokup giga ramu i zmień kartę na 79gs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Co do 9550 i "innego poczucia płynności" to jako były posiadacz tego cuda mogę to potwierdzić :) A co do konfig'a pod stalker'a to na Twoim miejscu jak wyżej: dokupić 1gb ram i 79GS... ale high nie będzie... BTW. dziś mi wpadł readme Stalker'a i jak dobrze kojarze to zalecany konfig na max detale kształtował się tak: C2d E6700/X2 5200+, 2Gb ram i 512mb grafa klasy 8800GTX/X2800..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Gra nawet na 1GB rmu potrafi doczytywać mi z dysku. Więc to o czymś świadczy. Raz też po wyjściu z gry sprawdziłem w menadzeże zadań i szczyt miałem coś 1,3GB wię tak 1,5 GB ramu jest potrzebny żeby wszystko chodzilo bardzo ładnie. Mam też znajomego który gra na radeonie 9550 i 768 ramu na medium w rozdziałce 800x600 i nie wygląda to żle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...