Bartez89 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Witam Mam takie oto temperatury w normalnej pracy, zero stresu dla kompa. Płyta- 36 Procek- 44 Dysk-43 Mam procek P4 1,7Ghz Dysk Baracuda 7200rpm 40 Gb Płytka MSI 845 Na procku jest Box'owe chłodzenie i kilka dn itemu przesmarowałem go pastą, dysk jest w kieszeni bez górnej klapki, nad nim nie ma nic wiec ma opływ powietrza, z tyłu budy mam wentylatorek AC który wyciąga powietrze z budy. Co zrobić aby to jeszcze schłodzić ? Mam jeszcze w zapasie wentylatorek 92mm tez AC, ale nie mam go gdzie dać :/ Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Dysk-43 Dysk Baracuda 7200rpm 40 Gb IMO trochę "za ciepły" ten dysk Mam jeszcze w zapasie wentylatorek 92mm tez AC, ale nie mam go gdzie dać :/ Jak chcesz to zrób nim nawiew na twardziela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 O ile te temp sa wiarygodne to nie jest tragicznie. Jak na maly naklad kosztow :wink: Tylko czym mierzone :rolleyes: I temp w idle sa mniej istotne niz 45 min sp2004 dla procka i gruntowny skan partycji na dysku [; seba_999 Mialem maxtora 60GB ktory na dzien dobry pokazywal 57*C. Zgadnij czy to byl prawidlowy odczyt? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Mialem maxtora 60GB ktory na dzien dobry pokazywal 57*C. Zgadnij czy to byl prawidlowy odczyt? :P Wróżką nie jestem ale pewnie nie :-P. Za duzo jak na dzien dobry, no chyba ze byl walnięty :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Mierzyłem Everest Home Edition potem jeszcze temperaturę proca porównywałem na FuzzyLogic 4 i na Aida32. Zrobiłem tym 92mm nawiew bezpośrednio na górę twardziela i temperatura spała o 9-10stopni. Planuje posadzić nowe chłodzenie na procka, myślę nad tym collerem z AC, mam socket 478. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 przesmarowałem go pastą Napisz jaką :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Narazie zastępczo przesmarowałem go tanią pastą silikonową bo stara pastasie wytopiła po prostu. Docelowo planuje zakup tego chłodzenia AC i tam z tego co wyczytałem jest pasta termoprzewodząca. Zauważyłem, że zmycie resztek starej pasty i nałożenie tej silikonowej nic nie zmieniły, temperatura jest taka sama. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Narazie zastępczo przesmarowałem go tanią pastą silikonową bo stara pastasie wytopiła po prostu. Zauważyłem, że zmycie resztek starej pasty i nałożenie tej silikonowej nic nie zmieniły, temperatura jest taka sama. Pasta silikonowa to shit. Przesmaruj Arctic Silver 5 lub jak sie boisz o proca to Ceramique - bardzo duże szanse ze zobaczysz niższą temperaturę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Mierzyłem Everest Home Edition potem jeszcze temperaturę proca porównywałem na FuzzyLogic 4 i na Aida32. Zrobiłem tym 92mm nawiew bezpośrednio na górę twardziela i temperatura spała o 9-10stopni. Planuje posadzić nowe chłodzenie na procka, myślę nad tym collerem z AC, mam socket 478. Jak ja kocham ludzi którzy moga sparwdzic temperaturę dysku na dotyk ręka a posilaja się 3 programami, tak samo jest z zasilaczami programy zamisat miernika za 15zeta, brak słów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Przepraszam, ale co ci nie pasuje kolego ? Niestety moja ręka nie posiada miernika temperatury. Od tego są programy, aby nam pomagać. No chyba ze TY mierzysz częstotliwość taktowania procka na ucho ? Nie kupie przecież termometru za 40 zł żeby jednorazowo zbadać temperaturę dysku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Przepraszam, ale co ci nie pasuje kolego ? Niestety moja ręka nie posiada miernika temperatury. Od tego są programy, aby nam pomagać. No chyba ze TY mierzysz częstotliwość taktowania procka na ucho ? Nie kupie przecież termometru za 40 zł żeby jednorazowo zbadać temperaturę dysku. Tak, tak programy są żeby pomagać, ale nie zeby za nas myśleć! :mur: Jak ręka nie posiada miernika temperatury to wsadź we wrzątek i pogadamy. Jeśli dotykany dysk parzy (kilka sekund trzymania) i powoduje niemiłe uczucie na ręce to znaczy ze jest za ciepły! Ale kolega błaznuje z badaniem częstotliwosci na ucho Ja wiem, ze jest powszechny trend programów które wskazuja wszystko, ale sa stada ludzi na forum co pytają co sie stanie jak przełoża wentylator na druga stronę, lub odwrócą przepływajace przez obudowę powietrze, jakby nie mogli sparwdzić co sie stanie. Żeby to jeszcze wymagało nakładu pracy, ale to zwykle mniej niż pół godzinki z testami i proszą o fachowa ekspertyzę swoich często pogiętych pomysłów. Mówiac krótko zenada. Sam kilka razy u znajomych widziałem dyski o temperaturze (speedfan i inne bajery) w granicach -150 do +100 *c (w dodatku działały!) ale w farmazony podawane przez programy nie wierzę, skoro sam moge w sposób bardziej wiarygodny cos stwierdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Hahaha....... Ja widzę, że kolega ma chyba kiepski dzień dzisiaj. Schłodziłem już dysk, nie parzy ręki :) Dzięki za pomoc. Można wywalić ten temat, bo chyba nie przyda sie innym. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...