Trancvission Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) Witam:) Zdecydowalem sie na umieszczenie tego tematu w tym dziale, ale jesli ktos bedzie myslał inaczej po tym topicu niech mnie poprawi.. i chwala mu za to..:) Sprzet jaki stwarza problemy i sam problem opisalem tutaj coprawda dotyczy on VGA jednak ja twierdze inaczej.. Obecny raport w 3dMark03: info Jak widac nforce2 i problem i artytakty na MX200 i na Gainward FX5500 ehh niewiem Przetestowalem szyne AGP rowniez na ATI, co ciekawe bez rozwalonej textury... -napiecia nie ruszane na plycie, jedynie procek ale co ma procek do Szyny AGP, mysle i stawiam albo na konfikt sterow nvidia/nforce2 Zmienialem detonatory na starsze / nowsze .. niepomagalo.. oczywiscie potem przejechałem driver cleaner, Obecnie zdecydowalem s ie na uaktualnienia na nforce2 znane RMX.. ktore polecam jak najbardziej jednak i one nie rozwiazaly problemu.. z tekstura.. Oto lista sprawdzanych drv.na nforce2 -nvidia 5.10 -nvidia 5.11 -nvidia 5.13 nForce 9.35 Unified Remix NvidiaUnified-8.22 nware_x86_07-02_alpha_1 (Polecam moje aktualne) No i jednak nic to nie dalo .. ehh nie mam pojecia juz co mam wymieniac.. wiem ze wtopilem sie z tym gainwardem FX5500 ale wiem ze jest sprawny a dla mnie wystarczy w zupelnosci.. tylko skad sie wziely te problematyczne artytakty.. ehh.. W biosie wyglada to tak.. bardzo ubogo.. (GA 7NF-RZ) CPU Frequency: 200MHz (Custom) Memory Frequency: 333MHz ustawilem Timings: 8, 3, 3, 3.5 (Normal) AGP Frequency 66Mhz (normal) AGP amarature size 128 MB Fast Write: enable no i na tyle jesli chodzi o funkce AGP i CPU.. nie moge nawet przestawic z 8x na 4x.. probowalem .. z poziomu forceware ale automatycznie przesuwa mi na 8x.. na co jeeszcze moge wpasc.. :)) Ale pewnie bez zmiany tego nforce2 sie nie obejdzie.. hh:(( moze aktualizacja biosu .. na fabryczny F3 bo obecnie mam F4 i nic nie wychodzi zadnych modow.. Pozatym pisalemdo gigabyte.. i oto jaka odpowiedz dostalem w sprawie aktualzacji.. nforce2 do tej plyty: Jest to już stosunkowo stary model płyty głównej do którego nowe Biosy nie są już niestety tworzone. Dodanie możliwości zmiany Vcore często jest niemożliwe również z uwagi na fizyczny projekt płyty głównej.Serdecznie PozdrawiamPomoc Techniczna GBT Zamieszczam jeszcze screen z speedfun.. moze napiecia sa niestabilne.. lub temp..Zasilka to 450W niby, jakis procomp Co jeszcze mozna by sprawdzic :? Edytowane 24 Marca 2007 przez Trancvission Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 witam na poczatek proponuje zebys podal dokladna konfiguracje swojego kompa( cpu, mobo juz wiemy gigabyte, ile ramu, jaki zasilacz)a nastepnie zresetowal bios'a (byc moze napiecie na agp za wysokie), po restarcie biosu potestuj bez wlaczonego fast write'a. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 witam na poczatek proponuje zebys podal dokladna konfiguracje swojego kompa( cpu, mobo juz wiemy gigabyte, ile ramu, jaki zasilacz)a nastepnie zresetowal bios'a (byc moze napiecie na agp za wysokie), po restarcie biosu potestuj bez wlaczonego fast write'a. pozdrawiam Bios byl juz kilka krotnie resetowany (bateria i zworka) hmm. ale mam tez na plycie wejscie 12V 4Pin podłaczone 2xDDR Elixir PC3200 400Mhz (z czego jedna w dual ch) ale nie wiem.. czy to ma jakis zwiazek.. coprawda wczesneij sypal mi bluescreenami..ale wymienilem zasilke i jest ok tylko dziwne zaraz po instalce detonatorow z cd od gainwarda.. .. kolory wskoczyly do 4bit i nie szlo nic z tym zrobic.. czasami tez na drv. nizyszch dx sie wieszal.. i AGP wariowalo szczegolnei na NGO optim. drv.. no ale czy problem lezy po stronie drv.. czy bardziej sprzetu.. .. te artyfakty pojawiaja sie w momencie ladowania testow w 3dmarku a juz gdy leci test 1.. (samolociki.) to artyfakt.. wystepuja minimalnie na samym dole ekrany gdzie naliczany jest wynik.. sama grafa chodzi plynnie, z nastepnymi testami podobnie.. :(( no ale na radeonie normalnie wszystko chodzi.. dlaczego to dziwne.. gainward sprawny bo testowany u kumpla na podobynm sprzecie i bez artyf.. cos tu nie gra.. :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Zamieszczam jeszcze screen z speedfun.. moze napiecia sa niestabilne.. lub temp..Zasilka to 450W niby, jakis procomp Moze sie myle ale mi sie wydaje ze ta zasilka to jakis szit... szczegolnie na zalaczonym screenie te napiecia +5V: 6,85 !! :mur: i +5V: 3,23!! :mur: (czemu dwa razy?) - jezeli to prawda to zaraz moze Ci sie wszystko sfajczyc, poniewaz to sa masakryczne napiecia. Ale moze to tylko blad odczytu... na wszekli wypadek wez miernik w rece i sprawdz napiecia. Pozatym to nie mam pojecia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Moze sie myle ale mi sie wydaje ze ta zasilka to jakis szit... szczegolnie na zalaczonym screenie te napiecia +5V: 6,85 !! :mur: i +5V: 3,23!! :mur: (czemu dwa razy?) - jezeli to prawda to zaraz moze Ci sie wszystko sfajczyc, poniewaz to sa masakryczne napiecia. Ale moze to tylko blad odczytu... na wszekli wypadek wez miernik w rece i sprawdz napiecia. Pozatym to nie mam pojecia ;) kurde nie wiem teraz mi wywala ciagle blue screeny . jeden po drugim.. 0x0000008E (0xC0000005, 0x804DAC8A) i ten sie powtarza co jakis czas.. kurde. ehh.. ale znalazlem na jakims forum ze nero moze to powodowac no albo grafa.. ogolenie to wszystko... cholera.. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 NAPIĘCIA MIERZYMY MIERNIKIEM! Jakiej firmy jest ten zasilacz?? Fastwrites włączone było pod czas testów?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 tak mam miernik ale nei wiem jak sie za to zabrac nie jestem elektrykiem.. to jaka mam zasilke kupic.. wkoncu .. pytam jakie instalowac detonatory 32/64bit.. pod tego gainwarda.. i serie.. jakbys mogl polecic.. sterowniki wykluczam mozliwe ze zasilka.. i cz wyjac to 12V 4Pin czy nie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 tak mam miernik ale nei wiem jak sie za to zabrac nie jestem elektrykiem.. to jaka mam zasilke kupic.. wkoncu .. http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 Ile masz kasy-to raz, a dwa-poszukaj na forum, było nie raz i nie dwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) 1. Podaj pełen konfig razem z zasilaczem! 2. Do MX200 stery 4x.xx to max. Do FX5500 to tak do 6x.xx. Problem w tym, że niektóre aplikacje (gry) wolą 9x.xx (im nowsze tym lepiej). 3. Wyłącz FastWrite, bo MX200 tego nie obsługuje i FX pewnie też nie bardzo sobie radzi. 4. Przeczyść całego kompa z kurzu, sprawdź kondensatory na płycie, przejedź RAM programem GoldMemory. 5. Koniecznie podaj model płyty, to rzucimy okiem do instrukcji, co mogłeś skopać ustawiając bios. :P 6. O mierzeniu miernikiem masz temat - szukaj. 7. Jak masz system 32-bit, to stery też muszą być 32-bit, a jak 64 to 64. Myślałem, że to oczywiste... :mur: Edytowane 24 Marca 2007 przez ULLISSES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 1. Podaj pełen konfig razem z zasilaczem! 2. Do MX200 stery 4x.xx to max. Do FX5500 to tak do 6x.xx. Problem w tym, że niektóre aplikacje (gry) wolą 9x.xx (im nowsze tym lepiej). 3. Wyłącz FastWrite, bo MX200 tego nie obsługuje i FX pewnie też nie bardzo sobie radzi. 4. Przeczyść całego kompa z kurzu, sprawdź kondensatory na płycie, przejedź RAM programem GoldMemory. 5. Koniecznie podaj model płyty, to rzucimy okiem do instrukcji, co mogłeś skopać ustawiając bios. :P 6. O mierzeniu miernikiem masz temat - szukaj. 7. Jak masz system 32-bit, to stery też muszą być 32-bit, a jak 64 to 64. Myślałem, że to oczywiste... :mur: wiec tak.. pomierzlem napiecia: +12V = 12,07V - 12,08V, +5V = 5,16V skrecilem tez procka.. ale wyjalem kosc jedna elixira dwustronnego i jest cacy.. najprawdopodobniej kosci tego samego producenta sie gryzly.. albo poprostu walnieta kosc.. w biosie: FW: wylaczylem AGP aparat. size: 128MB AGP freq: Normal Procka skrecilem z 200 do 166 i memory frequency dalem 400 a nie 333.. temperatury w normie.. zmierze jeszcze napiecia pod obciazeniem..prime95 :? ale i tak szykuje sie jakis chieftec cos czuje.. stery zostawilem naraze 90.xx chodzi stabilnnie.. Thanx4Help Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 W socket A ram i proc muszą być na jednej szynie ustawione. Ram sprawdź goldmemory albo memtestem. Nadal nie napisałeś jaki masz zasilacz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 W socket A ram i proc muszą być na jednej szynie ustawione. Ram sprawdź goldmemory albo memtestem. Nadal nie napisałeś jaki masz zasilacz! czyli jak mam ustawic jak ustawie mu 400/400 to sie nie wlaczy przeciez.. a teraz mam 512 jedna kosc.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 (edytowane) 166/166 ustaw... EDIT: Nie patrzyłem na obrazek z napięciami, po prostu nazwa umknęła w tym gąszczu literek... Zmień zasilacz i będziesz miał spokój, i sprawdź ram. Edytowane 25 Marca 2007 przez Grzechu_1990 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Bez kitu. Przychodzi taka lama, napierdziela bezsensownie całego posta i na końcu podaje, że zasilacz to procomp. Gościu - nawet nazwy programu monitorującego mając go przed nosem przepisać nie potrafisz. Grzechu - nie oglądaj obrazków, tylko czytaj posty. @ autor again - pisz staranniej bo napierdzielanie tak niestarnnie jak [ciach!]em po polu to zwykłe niedbalstwo i brak szacunku dla innych. Zmień se zasilacz i przestań wymyślać bzdury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Bez kitu. Przychodzi taka lama, napierdziela bezsensownie całego posta i na końcu podaje, że zasilacz to procomp. Gościu - nawet nazwy programu monitorującego mając go przed nosem przepisać nie potrafisz. Grzechu - nie oglądaj obrazków, tylko czytaj posty. @ autor again - pisz staranniej bo napierdzielanie tak niestarnnie jak [ciach!]em po polu to zwykłe niedbalstwo i brak szacunku dla innych. Zmień se zasilacz i przestań wymyślać bzdury. Po pierwsze, szacunek koles nie kazdy jest tak madry jak ty .. dzieki za pomoc.. co do zasilki macie racje to shit.. :mur: :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...