Skocz do zawartości
Wiggly

Radeon X1650xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki oto problem, mianowicie po każdym restarcie systemu, czy to w filmach czy w grach pokazują sie dziwne kropki na całym ekranie. Pomaga przestawienie rozdzielczości z 1280x1024 na dowolną inną i ponowne przejście na rozdzielczość natywną. Po tej operacji problem znika. Grafika to sapphire radeon x1650xt, monitor Benq FP91G P, zasilacz Amacrox Warrior 450 PNF. Karta nie była podkręcana, napewno sie nie przegrzewa (w systemie ma około 40 stopni, w grach jakieś 10 stopni więcej).

W podglądzie zdarzeń znalazłem jeszcze takie błędy:

ostrzeżenie: "rom does support this device", źródło ati2mtag, kategoria LCD

błąd: l2c return failed, źródło ati2mtag, kategoria GCO

co jest grane? Z góry dzięki za odpowiedź.

edit: zauważyłem jeszcze, że po odinstalowaniu sterowników (catalyst 6.10), na standardowych sterach systemowych nie ma tych kropek. Postanowiłem zainstalować omegi, jednak pojawiły sie problemy: najpierw instalator nie mógł znaleźć sterowników ekranu, potem nie mógł kontynuować i stwierdził, że trzeba ustawić standardowy sterownik VGA. Po ominięciu tego problemu sama karta została zainstalowana, jednak nie zainstalował sie kontroler wideo (pytajnik w menedzerze urządzeń), który doinstalowałem z płytki otrzymanej razem z kartą, jednak problem pozostał. Teraz zainstalowałem catalysty 7.2 i problem jak był tak jest. W dalszym ciągu pomaga tylko zmiana rozdzielczości.

Edytowane przez Wiggly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to karta do reklamacji, pamięci walnięte zapewne. Standardowe drivery windows nie używają wszystkich kostek pamięci.

ok, ale jak wyjaśnić ten myk ze zmianą rozdzielczości przy której problem znika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Catalysty 7.2 to chyba najgorsze sterowniki jakie wypuściło ATi. Są już dostępne 7.3, i nareszcie doszedłem do ładu z wyjściem TV-out. Na poprzednich był problem 6-9 - 7.2 :angry:

Poza tym zdaje się, że są problemy z DVI (jak masz podpięty LCD? na D-suba czy DVI?) na niektórych sterownikach i niektórych kartach. Na domiar złego X1650XT to podobno straszny niewypał, ale nie mnie wyrokowac bo styczności nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Catalysty 7.2 to chyba najgorsze sterowniki jakie wypuściło ATi. Są już dostępne 7.3, i nareszcie doszedłem do ładu z wyjściem TV-out. Na poprzednich był problem 6-9 - 7.2 :angry:

Poza tym zdaje się, że są problemy z DVI (jak masz podpięty LCD? na D-suba czy DVI?) na niektórych sterownikach i niektórych kartach. Na domiar złego X1650XT to podobno straszny niewypał, ale nie mnie wyrokowac bo styczności nie miałem.

na sterownikach które dostałem do karty czyli 6.12 problemy były , na omegach najnowszych to samo. Łącze się przez DVI. Czy x1650xt to niewypał to zależy pod jakim względem. Jeśli chodzi o wydajność w grach to jestem zadowolony, w benchmarki sie nie bawie bo nie interesuje mnie ile punktów zdobędzie mój sprzęt, interesuje mnie tylko jak bedzie spisywał się w codziennym użytkowaniu. W każdym razie karta poszła dzisiaj na serwis bo skończyły mi sie pomysły co mógłbym zrobić we własnym zakresie, zeby wyeliminować te problemy o których pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając na myśli niewypał mówiłem właśnie o niektórych grach. W benchmarkach karta wypada zaskakująco dobrze. Problemem są zdaje się niedopracowane do tej pory sterowniki. Podobna sytuacja była z X1950PRO, tyle że tam uporano się z tym w miarę szybko. Miałem różne karty zarówno NV jak i ATi, i problemy ze sterownikami Catalyst zaczęły mi się jak tylko korzystam z X1300PRO. Na szczęście właśnie wersja 7.3 pomogła. Pisałem zresztą do supportu ATi odnośnie mojego problemu i widac już go rozwiązano.

Należy zaznaczyc, że problemy nie występują z grami, a jeśli już to rzadko, a z obsługą wyświetlaczy, klonowania obrazu, itp.

Próbowałeś podłączac LCD-ka przez zwykłe D-sub? Czy tu ten problem też występuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając na myśli niewypał mówiłem właśnie o niektórych grach. W benchmarkach karta wypada zaskakująco dobrze. Problemem są zdaje się niedopracowane do tej pory sterowniki. Podobna sytuacja była z X1950PRO, tyle że tam uporano się z tym w miarę szybko. Miałem różne karty zarówno NV jak i ATi, i problemy ze sterownikami Catalyst zaczęły mi się jak tylko korzystam z X1300PRO. Na szczęście właśnie wersja 7.3 pomogła. Pisałem zresztą do supportu ATi odnośnie mojego problemu i widac już go rozwiązano.

Należy zaznaczyc, że problemy nie występują z grami, a jeśli już to rzadko, a z obsługą wyświetlaczy, klonowania obrazu, itp.

Próbowałeś podłączac LCD-ka przez zwykłe D-sub? Czy tu ten problem też występuje?

na kablu analogowym problemu nie ma. Jednak napewno nie będe z niego korzystał bo różnica w jakości obrazu, kolorach, ostrości itp jest bardzo duża między DVI a D-Sub, oczywiście na korzyść DVI. Zresztą ten problem występował jak podłączyłem kabel pod prawe wejście na karcie. Na lewym problemu też nie ma, jednak w tym przypadku co jakiś czas ekran staje sie czarny na jakąś sekunde (monitor nie wyłącza się, to wygląda tak jakby karta nie dawała sygnału na ekran), więc tak źle i tak niedobrze. Napisałem do supportu supportu sapphire`a i napisali, że karta wygląda na uszkodzoną i należy ją wymienić, równocześnie napisałem do ATI i tutaj kazali mi kombinować ze sterownikami. Jednak sterowniki już zmieniałem i żadnej poprawy. W linku który dostałem od ATI, pisze o problemach związanych z DVI... radzą aby w sterownikach włączyć alternatywny tryb dvi i coś tam jeszcze związanego z częstotliwością i wysokimi rozdzielczościami. Zrobiłęm to już dawno i też nic nie pomogło.

Edytowane przez Wiggly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i karta faktycznie okazała się walnięta. No i teraz jest taki myk, że moge dostać nowego radka (taki sam model) lub za dopłatą zamienić go na 7900GS Palit (dopłata +15 zł) lub 8600GT PointOfView 256MB (dopłata +60). Co wg. Was najlepiej zrobić? I gdybym wymieniał na GF to czy musiałbym przy okazji zmienić zasilacz?

Zasilacz to Amacrox Warrior 450PNF, a reszta sprzętu to:

E6300

AsusP5B

2x1024 MB Kingston 667

LG H12-L

Seagate 250 GB, 16 MB cache SataII

+sieciówka i FDD

powiedzcie co o tym myślicie. Jeśli konieczna bedzie zmiana zasilacza to poważnie się zastanowie nad jakąkolwiek zmianą bo nie będe miał kasy aby wydać kolejne 250-300 zł na coś mocniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zamiany nic nie wyszło niestety. Ale może opisze sytuacje. W poniedziałek (23 kwietnia) zadzwoniłem najpierw do serwisu dowiedzieć się czegoś nt. karty którą zostawiłem u nich 30 marca. Karty nie było. Zadzwoniłem więc do kierownika sklepu z pytaniem czy była by możliwość zamiany karty na inny model. Zgodził się pod warunkiem, że w środe (25 kwietnia) czyli w dzień w którym serwis dostaje paczki, karty dalej nie będzie. Zadzwoniłem w środe i karty nie było. Dzisiaj poszedłem jeszcze raz do kierownika, on osobiście poszedł na serwis i okazało się, że nowa karta czeka na mnie od 17 kwietnia (dzowniłem średnio 2 razy w tyg. i karty jakoś nie było). Oczywiście nic z zamiany nie wyszło, mówi się trudno, jednak śmiem twierdzić, że ludzie pracujący na serwisie w rzeszowskim oddziale Apollo są niepoważni i mają klienta w d.... o czym osobiście kilkukrotnie się przekonałem w ciągu niespełna dwóch miesięcy. Pewnie w Apollo zbytnio się nie przejmą, że właśnie stracili klienta jednak mam nadzieje, że każdy kto przeczyta tego posta zastanowi się 1000 razy zanim cokolwiek kupi w Rzeszowie na ulicy Grunwaldzkiej 1

Edytowane przez Wiggly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi