Miguel707 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Sądzę, iż mojego kompa przymula słaby RAM. Czy zmiana ramów na jakieś tanie 1Gb da mi odczuwalny wzrost wydajności np. w grach (TDU) ? Choć teraz zastanawiam się, czy wogóle kupowanie DDR ma jakikolwiek sens (przyszłościowość). Czy coś innego może mnie przymulać prócz ramów (procesor) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 W grach to prędzej ilość RAM'u niż jego prędkość. Ja bym nic nie zmieniał i czekał na większą zmianę sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 To jest tak - jak naprawde jestes zdesperowany to kupuj ten 1gb. Ale przyspieszy to tylko wczytywanie w grach. Sama predkosc pozostanie bez zmian, bo na to wplywa grafika i procesor. Lepszym rozwiazaniem wydaje mi sie inwestycja w chlodzenie sempa ( wieloplatformowosc mile widziana ) i krecenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Przymulanie a przymulanie...jakie przymulanie? Mało fps, czy ciągłe doczytywanie z dysku? Czy jedno i drugie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 W TDU po włączeniu wyższych detali występują szarpnięcia (tak to jakiś czas i to w 1024x768). Myślę, że nie jest to wina grafy. Co do inwestycji w chłodzenie proca, to nie wiem czy to coś da, bo coś blokuje OC - proc jest z rewizji DH-E6, więc jest chyba ok, więc myślę, że to wina mobo. Czuję poprostu, że coś nie pozwala rozwinąć skrzydeł grafie. Czytałem niedawno artykuł o wpływie proca na szybkość gier (tygodnik komputerowy chyba) i wynika z niego, że mój proc może być za wolny do najnowszych gier. Narazie zbieram na większą zmianę sprzętu (tak z rok jeszcze pewnie pozbieram). Co o tym sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 (edytowane) W TDU po włączeniu wyższych detali występują szarpnięcia (tak to jakiś czas i to w 1024x768)....Raczej niedobór ramu. Aby się upewnić: . Restart kompa, odpal gierkę, pograj aby szarpało, wyjdź, po wyjściu z gry sprawdź w menedżeże zadań pozycję 'Wydajność->Pamięć zadeklarowana->Szczyt' i sprawdź tą wartość. Edytowane 26 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 (edytowane) No więc pograłem w TDU na 1024x768 detale high. Wartość szczyt to 2003144. EDIT : Oops. Nie zresetowałem kompa. Ale myślę, że nie przekłamie to wyniku, bo wcześniej grałem tylko w TDU i cały czas na 1024x768 LOW. Edytowane 26 Marca 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 2GB w szczycie, musisz grać na obniżonych detalach, ale i tak coś za dużo, system pewnie zawalony programami w tle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Bez włączonej gry w Menedżerze Zadań w zakładce procesy i polu "pamięc zadeklarowana" mam 318M/1561M bez włączonej przeglądarki internetowej (podczas gry nie jest włączona). Czyli wychodzi jednak, że ramu jest za mało..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Ta gra ma zwalony engine, tak teraz czytam w tamtym temacie, 2GB musi być i i tak ludziom coś doczytuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Myślę, że powinienem odświeżyć temat. W innym moim topicu ustaliłem, że lekarstwem na szarpnięcia w Test Drive Unlimited jest właśnie zmiana ramu 640mb/266 na 1gb/400. Czy dalej jest to tak nieopłacalne i nieprzyszłościowe, że nie warto tego robić ? Bo w innym moim topicu doradzono mi, abym kupił jakieś tanie GoodRamy 1Gb 400Mhz za 240 zł i potem zbierał spokojnie dalej. Co o tym sądzicie ? Jeśli jednak brać te Ramy, to dobre będą Apacery 1Gb 400Mhz za 242 zł (takowe są w moim mieście) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Może dołożyć ~20zł i kupić Samsung UCCC z Morele.net?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Mówisz o tych Samsungach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Tak, mówię o nich. Sam właśnie teraz takie kupowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No więc chciałbym to podsumować : 1. Finalne pytanie - brać, czy zaoszczędzić ? 2. Jeśłi brać to : Apacery, Kingstony, Samsungi, Goodramy, A-Daty, Hynixy ? W chwili obecej po radzie YogiCKa jestem nastwiony na Samsungi, ale na Allegro znalazłem m.in Hynixy D43 (ponoć ładnie się kręcą). Po przeszperaniu neta znalazłem też Kingstony w atrakcyjnej cenie. Czy ktoś mógłby ponumerować od najlepszych do najgorszych ? Np. 1. Samsung 2. Goodram itd. Drodzy forumowicze - proszę pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A data / Samsung Hynix Goodram / Apacer Kingston Jak dla mnie to jest tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Dlaczego DDR nie oplacalne ? Bierz i sie nie zastanawiaj. DDR2 moze jest i tansze ale wolniejsze (nizsze modele). Przyszlosciowosc ? Jaka przyszlosciowosc ? Zaraz bedzoe DDR3 i tak do usranej smierci :) Co do ramow to poszukaj goodramow D9. Kingstony sie strasznie popsuly ostatnio. Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 @HucK Dzięki za listę :) Teraz mam na to lepszy pogląd. @basik Gdzie można znaleźć Goodramy na (micronach ?) D9 ? Na Allegro jakoś ich nie było. Jak ich nie będzie, to posłużę się listą HucK'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...