Dan!eL Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem tu nowy i przepraszam za ten temat jeśli tu nie pasuje. Niewiedziałem gdzie go wpiąć :( A więc tak, nie dawno złożyłem sobie nowy komputer i pojawił się problem z jakim jeszcze nigdy nie miałem doczynienia i nie wiem jak sobie z nim poradzić :( Komunikat jest tego typu: "Verifying DMI Pol Data.. K8 NPI Data Change... Update New Data to DMI!.... Boot CD: Boot CD: Boot CD: DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" a jeśli chodzi o komputer to ma takie parametry: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ 1 GB ramu Karta graficzna GeForce 7900GS i płyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 Z góry dzięki za odpowiedzi. Edytowane 26 Marca 2007 przez Dan!eL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomxx Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 "Verifying DMI Pol Data.. K8 NPI Data Change... Update New Data to DMI!.... Boot CD: Boot CD: Boot CD: DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" a jeśli chodzi o komputer to ma takie parametry: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ 1 GB ramu Karta graficzna GeForce 7900GS i płyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 Z góry dzięki za odpowiedzi. Wejdz do biosu (standardowo del klikasz do momentu wejścia w bios) dalej advance -> i tam popatrz gdzie masz IDE-0 ->cdrom IDE-1 musi być hard disk czy coś podobne związanego z twardzielem/bądź jeszcze jedna stacja cdrom IDE-2 j.w ew. ustaw odpowienie opcje bootowania->niewiem gdzie(masz 3 bądź 4 pozycje z nazwami urządzeń-niemyl z pierwszą opcją w biosie) to jest ale twój twardziel musi być na pierwszym miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dan!eL Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 (edytowane) Wejdz do biosu (standardowo del klikasz do momentu wejścia w bios) dalej advance -> i tam popatrz gdzie masz IDE-0 ->cdrom IDE-1 musi być hard disk czy coś podobne związanego z twardzielem/bądź jeszcze jedna stacja cdrom IDE-2 j.w ew. ustaw odpowienie opcje bootowania->niewiem gdzie(masz 3 bądź 4 pozycje z nazwami urządzeń-niemyl z pierwszą opcją w biosie) to jest ale twój twardziel musi być na pierwszym miejscu No własnie tak jest, i jak nie ma płyty z windowsem to wyskakuje ten komunikat, zaś jak płyta jest w napędzie to system uruchamia się normalnie, ale ja bym wolał żeby odpalał się z dysku a nie płyty :( Edytowane 26 Marca 2007 przez Dan!eL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Przestaw w biosie First Boot albo IDD 1 na HDD( "IDE-0 ->cdrom ") a nie na CDROM tak jak to Dan!el napisal :) Powinien sie uruchamiac z dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dan!eL Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Przestaw w biosie First Boot albo IDD 1 na HDD( "IDE-0 ->cdrom ") a nie na CDROM tak jak to Dan!el napisal :) Powinien sie uruchamiac z dysku Nie Daniel tylko tomxx, bo Daniel ma problem :P Właśnie jak ustawie na hdd to mi ten komunikat wyskakuje :( albo jak ustawie na cd rom i nie włoże płyty WinXP to też pojawia się ten komunikat :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 A nie zrobiłeś czasem tak, że masz stary system? Tzn. np. dysk i winda z poprzedniego kompa? Jeśli tak to formacik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 fixboot z instalki xp i sprawdź wtedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dan!eL Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 A nie zrobiłeś czasem tak, że masz stary system? Tzn. np. dysk i winda z poprzedniego kompa? Jeśli tak to formacik :)Tzn. mam dwa dyski, jeden nowy a drugi został stary z windą ze starego kompa. Ale kiedy włączałem po raz pierwszy komputer to instalowałem windowsa i to na nowym dysku :( fixboot z instalki xp i sprawdź wtedy A mółbyś dokładniej to napisać? Bo niestety nie jestem aż takim hakerem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Botujesz kompa z CD z Windowsem i po zaladowaniu masz do wyboru 3 opcje, o ile dobrze pamiętam to Instalacja Systemu, Naprawa za pomocą konsoli i wyjście, dajesz Naprawę, "logujesz" sie do systemu i wpisujesz FIXBOOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dan!eL Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Botujesz kompa z CD z Windowsem i po zaladowaniu masz do wyboru 3 opcje, o ile dobrze pamiętam to Instalacja Systemu, Naprawa za pomocą konsoli i wyjście, dajesz Naprawę, "logujesz" sie do systemu i wpisujesz FIXBOOT. Dzięki serdeczne :) Spróbuje w wolnej chwili, bo teraz poprawki gonią, jedna za drugą z przemianą z normalnymi kołami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 florek41: Widziałeś kiedykolwiek instalator XP? Sprawa wygląda tak, że ładuje się normalnie instalator Windowsa. Wciskamy Enter i brniemy dalej, aż zobaczymy napis "Wciśnij R, aby naprawić system używając konsoli odzyskiwania". A tak w ogóle, to wydaje mi się jednak, że problemem są ustawienia bios - 3-krotny wpis "Boot CD" oznacza, że na 3 pozycjach ustawiony jest CDROM. Wejdź do biosu, zmień ustawienia i ZAPISZ ZMIANY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dan!eL Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 A tak w ogóle, to wydaje mi się jednak, że problemem są ustawienia bios - 3-krotny wpis "Boot CD" oznacza, że na 3 pozycjach ustawiony jest CDROM. Wejdź do biosu, zmień ustawienia i ZAPISZ ZMIANY. Nie, to nie oznacza że na trzech pozycjach jest cd rom, tylko że szuka w trzech napędach płyty instalacyjnej :) Ustawione mam tak: boot 0: cdrom boot 1: hard disk Jak zamienie kolejnością to wyskakuje mi ten komunikat, zaś jak płyta jest w którym kolwiek napedzie to system uruchamia się z płyty :) A wolałbym żeby rozruch dokonywał się z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 ustaw boot0 na hdd0 (lub hdd1, zalezy na ktorym dysku masz system) boot1 i 2... ustaw na NONE/disable opcje boot from other device zmien na none/disable jeszcze gdzies powinna byc opcja do startowania z sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) florek41: Widziałeś kiedykolwiek instalator XP?Owszem widziałem, ale dosyć dawno, teraz pracuję na linuksie, i dlatego pisałem "o ile dobrze pamiętam". Edytowane 27 Marca 2007 przez florek41 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Nie, to nie oznacza że na trzech pozycjach jest cd rom, tylko że szuka w trzech napędach płyty instalacyjnejNie przyszło mi do głowy, że ktoś może mieć 1 dysk i 3 napędy.... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3loader Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Witam wszystkich. Jestem tu nowy i przepraszam za ten temat jeśli tu nie pasuje. Niewiedziałem gdzie go wpiąć :( A więc tak, nie dawno złożyłem sobie nowy komputer i pojawił się problem z jakim jeszcze nigdy nie miałem doczynienia i nie wiem jak sobie z nim poradzić :( Komunikat jest tego typu: "Verifying DMI Pol Data.. K8 NPI Data Change... Update New Data to DMI!.... Boot CD: Boot CD: Boot CD: DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" a jeśli chodzi o komputer to ma takie parametry: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ 1 GB ramu Karta graficzna GeForce 7900GS i płyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 Z góry dzięki za odpowiedzi. Generalnie chodzi o to, że nie wykrywa Ci dysku twardego.. te wszystkie komunikaty dotyczą prób zabootowania sytemu z różych źródeł. 1. Sprawdź czy dysk twardy jest poprawnie podpięty 2. Sprawdź w biosie czy dysk jest poprawnie wykrywany 3. Jeżeli nie pomogły dwa pierwsze kroki możliwe jest, że masz ustawione bootowanie tylko z CDROMu - bo sądząc po komunikatach jest on ustawiony jako First Boot Device -> aby to poprawić zbadać -> w biosie w menu BOOT Menu albo advanced bios features (w zależnosci od wersji biosu jaką masz wgraną) poszukaj opcji First Boot Device.. Second Boot Device itd i sprawdź czy pod nimi zaznaczona jest opcja BOOT OTHER DEVICE na ENABLE 4. Jeżeli i to nie pomaga spróbuj podpiąć hdd pod inną taśmę / gniazdo IDE albo SATA 5. Jeżeli nadal jest problem włącz komputer i przytrzymaj rękę na twardzielu, żeby wyczuć czy w ogóle działa (jak nie jestes pewien przyłóż ucho) -> być może jest uszkodzony albo zasilacz nie daje napięcia na tym gnieździe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...