Skocz do zawartości
Dan!eL

Problem Już W Biosie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i przepraszam za ten temat jeśli tu nie pasuje. Niewiedziałem gdzie go wpiąć :(

A więc tak, nie dawno złożyłem sobie nowy komputer i pojawił się problem z jakim jeszcze nigdy nie miałem doczynienia i nie wiem jak sobie z nim poradzić :(

Komunikat jest tego typu:

"Verifying DMI Pol Data..

K8 NPI Data Change... Update New Data to DMI!....

Boot CD:

Boot CD:

Boot CD:

DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER"

a jeśli chodzi o komputer to ma takie parametry:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+

1 GB ramu

Karta graficzna GeForce 7900GS

i płyta DFI Infinity NF Ultra II-M2

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Dan!eL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boot CD:

Boot CD:

Boot CD:

1 GB ramu

Wejdz do biosu (standardowo del klikasz do momentu wejścia w bios)

dalej advance -> i tam popatrz gdzie masz

IDE-0 ->cdrom

IDE-1 musi być hard disk czy coś podobne związanego z twardzielem/bądź jeszcze jedna stacja cdrom

IDE-2 j.w

ew. ustaw odpowienie opcje bootowania->niewiem gdzie(masz 3 bądź 4 pozycje z nazwami urządzeń-niemyl z pierwszą opcją w biosie) to jest ale twój twardziel musi być na pierwszym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdz do biosu (standardowo del klikasz do momentu wejścia w bios)

dalej advance -> i tam popatrz gdzie masz

IDE-0 ->cdrom

IDE-1 musi być hard disk czy coś podobne związanego z twardzielem/bądź jeszcze jedna stacja cdrom

IDE-2 j.w

ew. ustaw odpowienie opcje bootowania->niewiem gdzie(masz 3 bądź 4 pozycje z nazwami urządzeń-niemyl z pierwszą opcją w biosie) to jest ale twój twardziel musi być na pierwszym miejscu

No własnie tak jest, i jak nie ma płyty z windowsem to wyskakuje ten komunikat, zaś jak płyta jest w napędzie to system uruchamia się normalnie, ale ja bym wolał żeby odpalał się z dysku a nie płyty :(

Edytowane przez Dan!eL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw w biosie First Boot albo IDD 1 na HDD( "IDE-0 ->cdrom

") a nie na CDROM tak jak to Dan!el napisal :) Powinien sie uruchamiac z dysku

Nie Daniel tylko tomxx, bo Daniel ma problem :P

Właśnie jak ustawie na hdd to mi ten komunikat wyskakuje :( albo jak ustawie na cd rom i nie włoże płyty WinXP to też pojawia się ten komunikat :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zrobiłeś czasem tak, że masz stary system? Tzn. np. dysk i winda z poprzedniego kompa? Jeśli tak to formacik :)

Tzn. mam dwa dyski, jeden nowy a drugi został stary z windą ze starego kompa. Ale kiedy włączałem po raz pierwszy komputer to instalowałem windowsa i to na nowym dysku :(

fixboot z instalki xp i sprawdź wtedy

A mółbyś dokładniej to napisać? Bo niestety nie jestem aż takim hakerem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Botujesz kompa z CD z Windowsem i po zaladowaniu masz do wyboru 3 opcje, o ile dobrze pamiętam to Instalacja Systemu, Naprawa za pomocą konsoli i wyjście, dajesz Naprawę, "logujesz" sie do systemu i wpisujesz FIXBOOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Botujesz kompa z CD z Windowsem i po zaladowaniu masz do wyboru 3 opcje, o ile dobrze pamiętam to Instalacja Systemu, Naprawa za pomocą konsoli i wyjście, dajesz Naprawę, "logujesz" sie do systemu i wpisujesz FIXBOOT.

Dzięki serdeczne :) Spróbuje w wolnej chwili, bo teraz poprawki gonią, jedna za drugą z przemianą z normalnymi kołami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

florek41: Widziałeś kiedykolwiek instalator XP?

Sprawa wygląda tak, że ładuje się normalnie instalator Windowsa. Wciskamy Enter i brniemy dalej, aż zobaczymy napis "Wciśnij R, aby naprawić system używając konsoli odzyskiwania".

A tak w ogóle, to wydaje mi się jednak, że problemem są ustawienia bios - 3-krotny wpis "Boot CD" oznacza, że na 3 pozycjach ustawiony jest CDROM. Wejdź do biosu, zmień ustawienia i ZAPISZ ZMIANY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle, to wydaje mi się jednak, że problemem są ustawienia bios - 3-krotny wpis "Boot CD" oznacza, że na 3 pozycjach ustawiony jest CDROM. Wejdź do biosu, zmień ustawienia i ZAPISZ ZMIANY.

Nie, to nie oznacza że na trzech pozycjach jest cd rom, tylko że szuka w trzech napędach płyty instalacyjnej :) Ustawione mam tak:

boot 0: cdrom

boot 1: hard disk

Jak zamienie kolejnością to wyskakuje mi ten komunikat, zaś jak płyta jest w którym kolwiek napedzie to system uruchamia się z płyty :) A wolałbym żeby rozruch dokonywał się z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i przepraszam za ten temat jeśli tu nie pasuje. Niewiedziałem gdzie go wpiąć :(

A więc tak, nie dawno złożyłem sobie nowy komputer i pojawił się problem z jakim jeszcze nigdy nie miałem doczynienia i nie wiem jak sobie z nim poradzić :(

Komunikat jest tego typu:

Boot CD:

Boot CD:

Boot CD:

1 GB ramu

Generalnie chodzi o to, że nie wykrywa Ci dysku twardego.. te wszystkie komunikaty dotyczą prób zabootowania sytemu z różych źródeł.

1. Sprawdź czy dysk twardy jest poprawnie podpięty

2. Sprawdź w biosie czy dysk jest poprawnie wykrywany

3. Jeżeli nie pomogły dwa pierwsze kroki możliwe jest, że masz ustawione bootowanie tylko z CDROMu - bo sądząc po komunikatach jest on ustawiony jako First Boot Device -> aby to poprawić zbadać -> w biosie w menu BOOT Menu albo advanced bios features (w zależnosci od wersji biosu jaką masz wgraną) poszukaj opcji First Boot Device.. Second Boot Device itd i sprawdź czy pod nimi zaznaczona jest opcja BOOT OTHER DEVICE na ENABLE

4. Jeżeli i to nie pomaga spróbuj podpiąć hdd pod inną taśmę / gniazdo IDE albo SATA

5. Jeżeli nadal jest problem włącz komputer i przytrzymaj rękę na twardzielu, żeby wyczuć czy w ogóle działa (jak nie jestes pewien przyłóż ucho) -> być może jest uszkodzony albo zasilacz nie daje napięcia na tym gnieździe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi