Skocz do zawartości
kierownik

Partycja Systemowa I Jej Powiekszenie!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dysk 80gb podzielony na 4 partycje z czego ta 4 ostatnia byla mojej siostry na jakies tam bzdury. Kupila sobie kompa wiec zysklaem troche miejsca.

Problemem jest to ze chcialbym czesc uzyskanego miejsca dolozcy do partycji C czyli systemowej.

Mam PowerQuestPartitionMagic8.

Wykonuje nastepujace czynnosci: Usowam partycje F, przesowam partycje E tak zeby Unlocated bylo przed nia, nastepnie przesowam D, natepnie powiekszam C i PMagic wywala mi komunikat ze po zmianie rozmiaru partycji systemowej sytem moze sie nie bootowac. Troche by bylo nie bardzo gdyby tak sie stalo. Dlatego chcialem zapytac co moge zrobic zeby bezpiecznie powiekszyc partycje c bez wiekszego ryzyka stawiania systemu od nowa?

Z gory dziekje za pomoc i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacja która Ci się marzy jest ryzykowna i teoretycznie nie możliwa, bo oznaczało by to przesunięcie 60GB danych!

Jeśli już, to przenieś WSZYSTKIE dane z D na F i wtedy obetnij trochę z D. Zawsze jest jednak możliwość, że coś się spierniczy i obie partycjie szlag trafi.

Najprościej więc podłączyć dysk do innego kompa, przenieść wszystko z C i D na inny dysk. Usunąć partycję C i D, założyć od nowa z nowymi rozmiarami, przerzucić dane z powrotem. Potem tylko przy pomocy płyty instalacyjnej systemu przywrócić MBR, aby system się uruchamiał. Masz 100% pewności, że dane nie pójdą się paść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednak bedzie z tym troszke wiecej pracy niz sie spodziewalem. Ok dzieki wielkie za pomoc. Mysle ze jutro sproboje to ogarnac. Pozdrawiam!

Nie pamiętam nawet ile razy zmieniałem rozmiar partycji systemowej przy pomocy PM (przynajmniej 30 - 40) i jeszcze nigdy nic się nie stało. W użyciu najpierw był PM4 a potem PM7. Obydwa startowały z dyskietki pod DOS'em - nie ufam Windowsowskim trybom wyłącznego dostępu do dysku :wink: Dodam jeszcze, że ten drugi przy uruchamianiu wywala komunikat CRITICAL ERROR i pyta co dalej... jak się da "Ignore" to program leci dalej i robi swoje B-) Z tego tytułu nic mi jeszcze nie padło... tylko że przed każdą taką operacją robię backup, zwykle obraz całej partycji. Poza tym komp ZAWSZE chodzi na UPS'ie.

Ostrzeżenie, które wyświetlił PM najprawdopodobniej wzięło się stąd, że powiększając partycję przekroczyłeś 1023 cylinder dysku. W "zamierzchłych" czasach niektóre systemy operacyjne nie umiały wystartować z takiej partycji (np Linux odpalany przez stare wersje LILO). Na chwilę obecną niczym to nie grozi, ale komunikat pozostał.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi