SpiderMAN Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 kup rurke miedziana (miekka)...rurki miekkie to nawet 5-cio letenie dziecko wygnie w rekuHA ! benek - widzę ze kojarzysz temat - możesz wyjawić czym się różnią rurki miękkie Cu od twardych ? czy to tylko kwestia grubości ścianki ? (np. rurka standardowa czyli twarda fi zew 15 ma ścianki grubości 1 mm) (miękkiej jeszcze nie dorwałem) btw: wczoraj w NOMI widziałem pośród zestawów do lutowania różnych różności Zestaw do lutowania Aluminium (???) 1. jak nazwa wskazuje - twarde sa twarde czyli sztywne a miekkie sa miekkie czyli latwo sie zaginaja, ale i na twarde jest sposob - rozgrzewasz nad gazem i od razu hartujesz woda i twarde sa juz miekkie 8) chodzi o Cu bo innych nie testowalem ;) 2. jak w jakiejs ofercie zobaczysz rurki w sztangach (pociete na odcinki) to na 95% sa twarde, jak beda w kregach to na 95% sa miekkie 3. standardowo rurki do instalacji CO lub wodnej miekkie maja grubosc scianki 1mm bo inaczej trudno by sie formowaly (zalamywaly by sie a nie robily luki), rurki twarde (z tego co pamietam) do srednicy ~30 maja scianki 1mm, do ~60 maja scianki 1.5mm, do ~90 maja 2mm itd 4. przy lutowaniu twardym moze i da sie polutowac Alu., spawanie skuteczniejsze (o ilepamietam Alu. spawa sie elektrycznie w oslonie argonu) a co do lutowania Alu. to pogadaj z jakims fachowcem to powie ze najlepszym sposobem na laczenie Alu. jest skrecanie na sruby lub nitowanie - maly koszt a duza skutecznosc - ale z oczywistych przyczyn nie nadaje sie do naszych zastosowan :( chyba ze ktos robi sobie bude z Alu. :) O wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Bede lazil po sklepach i szukal rurek miedzianych w kregu :) THNX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 No co ty benek :?: Nitowanych roorek w chlodnicy nie widziales :?: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 No co ty benek :?: Nitowanych roorek w chlodnicy nie widziales :?: :lol: Chyba reed robisz sobie jaja :P ;) Nitowane owszem, ale pozniej to czyms uszczelnione. :P :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Spider jak znajdziesz te rurki to daj znaka gdzie taki fajny sklepik sie nawinie i ile sobie zam metra licza bo czas wloty do nagrzewniczki przerobic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Witam Podłaczam sie tu bo mysle ze pasuje no i ze mi pomozecie. Moze legenda krotka pierwsze dwei fotki to tak jak jest teraz na dwoch nastepnych jest namalowane na czartno taj jak ma byc ostatecznie (tak jak bym chciał). Wezami sie polaczyc tego nie ma bo sie gnom na maksa zreszta tak jak widac na zdjeciu sprawdzalem z roznymi i z roznych materiałow. Tak mysle o tej gietkiej rurce miedizowej ale koles powiedzial ze nie zrbie takeigo łuku Macie jakies pomysly ??? Pomóżcie !!! TAK JEST TERAZ: PRZÓD: TYŁ: A TAK MA BYC Z góry dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Widziałem taki motyw żeby te węże się nie zginały wsadzali w nie spręzyny.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Poszukaj firmy, ktora robi chlodnice metoda nawlekania finow na rurki - tak sa robione chlodniczki discotechowo-mateowe (stednica luku to 4 cm). Moze wtedy dadza Ci pare takich rurek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 oliwa To co proponujesz to polaczenie wszystkich rurek szeregowo. Zwroc uwage, ze w aluminiowych rurkach masz takie spiralki. Powoduja one, ze przy polaczeniu rownoleglym taka nagrzewnica sprawia na prawde spore opory (mam takie 3 w domu, 4ta rozcialem). Jesli polaczysz to szeregowo, to opory beda ogromne, a przeplyw w zwiazku z tym tragiczny (sprawa polepszy sie troche jesli te spiralki wywalisz w cholere, ale one dodaja nie tylko oporow ale i wydajnosc :wink: ) Rozumiem, ze rozciales swoja zeby zmniejszyc gabaryty - polacz to wiec w podobny sposob jak to bylo oryginalnie (czyli 2 glowne kanaly, gdzie kazdy kanal zawieralby 7 rurek), tylko ze komory bedziesz musial samemu zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Witam Podłaczam sie tu bo mysle ze pasuje no i ze mi pomozecie. Moze legenda krotka pierwsze dwei fotki to tak jak jest teraz na dwoch nastepnych jest namalowane na czartno taj jak ma byc ostatecznie (tak jak bym chciał). Wezami sie polaczyc tego nie ma bo sie gnom na maksa zreszta tak jak widac na zdjeciu sprawdzalem z roznymi i z roznych materiałow. Tak mysle o tej gietkiej rurce miedizowej ale koles powiedzial ze nie zrbie takeigo łuku Macie jakies pomysly ??? Pomóżcie !!! [CIACH] Z góry dzieki za pomoc No to masz! A do tego stan w jakim ja sprzedalem. Kupilem przewod hamulcowy od CC i on mial taka zajebista sprezynka jako oslonke. Weszla do srodka rurki 8mm idealnie! Rurki osadzalem na silikonie, a calosc pozniej oblepilem dla pewnosci Poxilina, zeby przypadkiem nie zeskoczyly. 100% szczelności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...