Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na starych creative inspire 5300 odczułem różnice. Bas się dużo poprawił i dźwięk stał sie taki pełniejszy.

Potwierdzam mialem kiedys Sb560 i na nich odczulem roznice! gdy integre wymienilem na sb live 5.1 sb00100, EAX sprzetowy, wiecej opcji konfiguracyjnych

W takim razie na jakie karty patrzeć? Jestem w tym zakresie zielona ;)

Wystarczy ci Sound blaster live 5.1 z allegro, albo jakis live 24. Wyzej sie nie oplaca:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na starych creative inspire 5300 odczułem różnice. Bas się dużo poprawił i dźwięk stał sie taki pełniejszy.

Pewnie na tym Live były aktywne efekty chorus i reverb ( jak w przypadku audigy ) . Jeśli chcesz coś powiedzieć o jakości to nie porównuj na czymś takim jak Creative Inspire 5300 .... a ... i jeszcze jedno .... czy porównujesz do Realtek 883 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Live 24 działa programowo i do gier sie nie nadaje, live 5.1 jest lepszy do gier, a różnicy w jakości dźwięku nie będzie duża ( jak nawet jej nie będzie).

P.S.

Porównuje do Realtek 883

Edytowane przez delekta87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Live 24 działa programowo i do gier sie nie nadaje, live 5.1 jest lepszy do gier, a różnicy w jakości dźwięku nie będzie duża ( jak nawet jej nie będzie).

P.S.

Porównuje do Realtek 883

Jestem tego samego zdania :wink: Czyli różnicy słyszalnej w dźwięku może nie być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiac najprościej nie ma większego sensu inwestować w osobną dźwiękówkę, bo i tak nie odczuję znaczącej różnicy w jakosci dźwieku?

Jeżeli korzystasz z głośników komputerowych na zintegrowanej karcie i przy tym nie słyszysz zakłóceń, szumów czy trzasków, to IMHO nie warto nic zmieniać.

Jeżeli masz kłopoty z kartą albo po prostu chcesz poeksperymentować, to najtańsze opcje polegają na zakupie używanej karty na Allegro, przy czym IMHO warto się zainteresować:

- SB Live 5.1, jeżeli chcesz kupić przyzwoitą kartę możliwie tanio, pewnie za 30-40zł da się zdobyć.

- SB Audigy 1 za jakieś 80-100zł, to najbardziej uniwersalna karta, daje dobry dźwięk, dekoder Dolby Digital i wspomaganie do gier. Tylko trzeba wybrać właściwy model, np. SB0090, SB0230, SB0160.

- SB Live 24 za 50-60zł, jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości dźwięku i dobrym wejściu do nagrywania.

Ale jak napisano wcześniej, na głośnikach komputerowych możesz nie zauważyć różnicy w brzmieniu.

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi