iC3man_4U Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Witam! Pytanie kieruje raczej do starszych furowiczów, tych którzy pamiętają system operacyjny DOS 6.22 lub PCDOS 7.0. A mianowice na sprzecie PIII 733MHz 128 MB RAM płyta intela bodajrze 845 lub coś koło tego. Przy pracy w tym systemie na menadżerze plików Volkov Commander czasami pojawia sie bład na czarnym tle z napisem w górnym lewym rogu ekrany"PARITY CHECK". Na początku myślałem ze to wina ramu więc przeorałem go MemTestem ale nic nie wykazał następnie wyłączyłem wszystkie sterowniki (EMM386 i SMARTDRV) ale też nie pomogło w tym momencie jestem bez silny skączyły mi się pomysł. Jeśli kto ktokolwiek ma jakieś sugestje bądz rade z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Zauważ, że jest różnica między CHECK i ERROR. Jeśli system nadal pracuje stabilnie, to nie widzę powodów do zmartwień. Jeśli rozumieć komunikat dosłownie, to wykonywane jest sprawdzanie parzystości (domyślnie dla pamięci RAM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iC3man_4U Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Dodam ze system przy wyświetleniu komunikatu sie zawiesza nawet metoda trzech króli nie pomaga tylko twardy reset. Podmieniłem nawet kości myślac ze to jakiś nie wykrywalny błąd ramu ale to i tak na nic sie nie zdało. Kości nie są typu ECC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 plyta obsluguje korekcje bledow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iC3man_4U Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 W końcu sukces. Po prawie 2 tyg. kombinowania winowajca okazał sie stary wirus dosowy o nazwie PARITY BOOT. A przybył on razem z komputerkiem i siedział w MBR aż wybiła jego godzina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...