Skocz do zawartości
krzypaw

Dysk Sata Problem Z Instalacją Win Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, kolega ma taką płytę Mercury KVT600X-L V1.1, yi na niej podłączony dysk sata, nie mogę na nim zainstalować windowsa żadnego bo nie widzi windows dysku podczas instalacji. Chciałem zapodać stery do sata ale na stronie producenta jest sterownik sata/raid o wielkości 6 mb. W czasie instalacji jak się pyta winxp o inny sterownik to tylko z dysk. a można go załadować. Ta płyta jest w ogóle jakaś dziwna. W biosie tak gdzie są zawsze wszystkie urządzenia dyskowe to pokazuje tylko ide, niegdzie nie ma info o sata. Ale dysk jest widziany przez bios bo w menu boot device można wybrać wdc..... Kto mi powie jak tą cholerną winde zainstalować na tym dziadostwie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...mp;SubCatID=143

Option One:

1) Set up the system with essential components only (no sound cards or additional peripherals that are not required at the time of installing the Operating system)

2) Plug in your SATA drive/s

3) Place your Windows CD in the CD-rom and a floppy disc with the VIA driver in the floppy drive

Note* To create the driver disk for Windows installation, you need to copy the contents of the folder named DriverDisk from the zip file, but not the folder itself - just the contents.

4) Boot the system and after the option to enter BIOS, Press the Tab key to enter user window

5) Create your RAID array or simply verify that the SATA drive has been detected

6) Exit and your system will detect the Windows installation disc in the CD-rom and will begin to load the installation program.

7) At the first Blue Screen prompt "Press F6 to install 3rd Party RAID Controller Software" Follow the instructions. It will detect the driver disc in the floppy drive and install the VIA driver

8 ) Continue with the Windows installation

nie chce mi sie tłumaczyć, na forum jest opis. Windows Xp instaluje się na tych płytach normalnie, po włożeniu dyskietki ze sterownikami SATA i użyciu F6 (dyskietki zrobionej tak jak napisali). Konfigurowanie RAID pomijasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...mp;SubCatID=143

nie chce mi sie tłumaczyć, na forum jest opis. Windows Xp instaluje się na tych płytach normalnie, po włożeniu dyskietki ze sterownikami SATA i użyciu F6 (dyskietki zrobionej tak jak napisali). Konfigurowanie RAID pomijasz.

no niestety angielski u mnie kuleje, totalne zero. Może jednak pomożesz, to tylko parę linijek A moze ma ktoś obraz takiej dyskietki?? Ta p[łyta jest na VIA KT600/VT8235CE/VT8237 Edytowane przez krzypaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz mieć na dyskietce driver od RAIDU. Podczas instalacji w odpowiednim momencie wciskasz F6, wybierasz sterownik z flopa i done.

Możesz też zintegrować ten sterownik z instalką windowsa przez program nLite. Dzięki temu ominiesz cały ten cyrk z dyskietkami. Drivery pobierz z www.viaarena.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to wszystko wiem, podczas instalki wciskam f6, chyba każdy to wie, tylko że nie mam dyskietki ze sterami i nie znam angielskiego a wy mi dajecie link do sterów które mają 6 mega i link do opisu po angielsku jak je upchać na dyskietkę. NIE ZNAM ANGIELSKIEGO!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drodzy panowie i panie ...

ja doszedłem do etapu walczenia portów uub w biosie pod dosem wiec mogę podłączyć pendirva do kompa ale ściągając z cd stery do sata wciskam f6 i niby zaczyna wszystko być dobrze do momentu kiedy nie wyskakuje mi blad plik ...

ta sama płyta kvt600x-l sterów z producenta nie można ściągnąć jw. ktos pisal ...

dysk przy bortowaniu widzi niestety w biosie już go nie widzi ... kiedy go wyszukuje ...

w biosie już probowałem majstrować ale to nic nie pomogło

gdzieś czytałem iż to wina sterowników właśnie Sata

czasami mi wyskakuje cos takiego przy inst windy

instalator nie mógł załadować obsługi określonego masowego urządzenia magazynującego.instalator załaduje teraz obsługę następujących masowych urządzeń

<brak>

naciśnij s, aby określić dodatkowe karty scsi dyski cd rom lub specjalne kontrolery dysków które maja być obsługiwane przez system Windows w tym również te do których masz sterowniki od producenta masowego urządzenia magazynującego

naciśnij klawisz enter jeśli nie masz sterowników dostarczonych przez producenta masowego urządzenia magazynującego lub jeśli nie chcesz odkreślać dodatkowych masowych urządzeń magazynujących do obsługi przez sys wind

wybieram pierwszą opcję włóż dyskietkę oznaczona dyskietka obsługi sprzętu dostarczona przez producenta do stacji dysków A: wciśnij klawisz enter gdy gotowe

tak robie mam błąd

plik txtsetup.oem wywołał niespodziewany błąd<1> w wierszu 1742 w d:\nt\base\boot\setup\oemdisk.c.

naciśnij dowolny klawisz aby kontynuować wciskam wracam do okna z komunikatami .... wybierac s i wciskac enter jesli nie mam sterow ...

kiedy wcisnę enter idzie dalej ale niewidzi mi dysku tylko pendriva

wątpię ze do pomocy przyda sie komuś ta inf ale mam dysk 400gb samsung hd403lj poproszę o odpowiedz lub jakaś wskazówka co mam zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi