Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie chcialo mi sie przepisywac :D grunt to lenistwo

lubmich

(stały dyskutant)

09/05/2002, 00:14

Re: do elektronikow - jaka dioda (?) (250095) [odp. na hardtmuth/244543]

zmień

wyślij odpowiedź

ale zmyslacie nie za trudne a dajace plynna regulacje rozwiazanie to LM 7805 - stabilizator napiecia 5 V + potencjiometr

jezeli dobrze pamietam wyjscia to bedzie tak srodkowe wyjscie z LM-a /wyjscie pomiarowe/ do srodkowego wyprowadzenia potencjometru, prawe wyjscie LM-a /wyjscie/ do jednego z pozostalych wyjsc potencjiometru oraz do wentylatorka (+).

- wentylatorka podlaczasz do ostatniego wyprowadzenia potencjiometru i calosc podpinasz do 12 V ( tzn lewe wyjscie LM-a do + i wyjscie z wentylatorka -)

Nie jestem elektronikiem wiec jak sie gdzies myle to czekam na poprawke . Jako potencjiometr powinien byc odpowiedni 4,7 k /ale moge sie mylic/

w efekcie powinna byc plynna reg. w zakresie 5 - 12V

do LM-a mozna jakas blaszke przykrecic - moze sie zagzac przy wiekszym wentylku.

ENIGMA

(nałogowy dyskutant)

09/05/2002, 07:41

Re: do elektronikow - jaka dioda (?) (250162) [odp. na lubmich/250095]

wyślij odpowiedź

miedzy elema a potencjometr trzeba wstawić też resystorek bo inaczej spali potencjometra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zrobione na LM 317-T i mam zakres 0-12..

Ja uznalem, ze ponizej 5V i tak nikt nie schodzi. Zreszta jest to przy okazji zabezpieczenie przed przypadkowym wylaczeniem wentylkow. :D. Ale jak ktos chce to trzeba podmienic tylko LM-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...