Gość Genesis Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 E2140 i E2160 to żadna rewelacja, jednak ciekawi mnie aż tak duży skok fpsów między modelami E2140 i E2160. Ja jednak wolę pozostać przy AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzich_44 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 (edytowane) btw. zmiana dzielnika na 9 nie pomaga w oc U mnie pomaga, 9x322 działa a dla porównania 9.5x302 mimo wolniejszych pamięci już nie. Edytowane 5 Kwietnia 2007 przez zdzich_44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dwaIP Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 Haha, to jest dobre, jednordzeniowce chyba niedługo za gratis będą dawali do każdego kupionego X2 :DTo nie jest wcale taki zły pomysł. Najtańszy semp 90 nm w wersji OEM dołączony do Agena, Kuma lub Brisbane. Pozwali na uniknięcie problemów z aktualizacją bios (DFI przykładowo nie startuje z Brisbane bez aktualizacji) Co równie istotne, uszkodzenie CPU podczas OC nie pozbawia użytkownika odpalenia komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kaaban Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 TA i będzie taka naklejka "recommend for overclocking" i właściwości semprona: można aktualizować spokojnie bios, można spalić X2 i jest zapasowy, można odsprzedać, itd itd :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo Hudinii Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 Mam pytanie!! Czy to jest X2 na Brisbane?? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+4000+AM2+B bo goście z proline nie wiedzą!!! I co oznaczają literki (SOI) przy Procesie technologicznym???Czy on jest 65 W??A swoją drogą zastanawiam sie jak pójdzie taki 4000+:) napewno nie tak dobrze jak 3600+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanbastek Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 To jest to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 (edytowane) U mnie pomaga, 9x322 działa a dla porównania 9.5x302 mimo wolniejszych pamięci już nie. hmm popawka: mam wrażenie, że przy tym trzecim egz. jednak ta zmiana mi pomogła (może ma to związek z dzielnikiem pamięci), poprzednie dwa bezwzględnie kończyły na 2850. generalnie widzę że trafiliśmy na bardzo podobne egz. w sigu masz 2.88 czyli puszczasz go na 320 (dokładnie jak ja). ile potrzebujesz do 320, a ile do 322? u mnie 1.450/1475. pamięci mam ustawione identycznie jednak 2T :( Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 (edytowane) Mam pytanie!! Czy to jest X2 na Brisbane??Jak oni nie wiedzą to skąd my mamy wiedzieć? Jeśli 0.065 i mnożnik 10.5 to tak, jeśli pomyłka na stronce i 0.09 i bez mnośnika .5 to nie. I co oznaczają literki (SOI) przy Procesie technologicznym??? Silicon On Insulator, technika wykonywania przyrządów w technologi MOS. Edytowane 5 Kwietnia 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek23 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 gdzie na dzien dzisiejszy mozna dostac 3600?? bo jakos nie moge znalezc.. sorka za glupi temat.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spookie Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 http://sklep.gral.pl/preview/AMDAthlon64X2...Brisbane_88.php Gdzieś widziałem jeszcze troszke taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xacti Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 taniej jest w apollo i morele, ale tam ich juz nie maja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor89 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) ja bym poczekał te ~10 dni aż obnizka wejdzie w życie ;) taki X2 za 200zł... spirzedam wpi*du swojego pentiuma i asrocka :D Czy ten biostar http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...id=s2BioNF4AM2L pociągnie brisbane? ;> jako że swięta, troche wolnego - zaczałem się rozgladać za mobaskami pod brisbane - i widze że tanie gigabyte i mój upatrzony biostar z nowym biosem obsługują stepping G1 - czyli brisbane ^_^ jupi! :D Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xtreme Addict Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 Co do nowych Pentium - wcale nie jestem przekonany, czy one będą "hitem". Obecnie intel w nowej rewizji Allendale (L2) tak przyciął właściwości OC... np. mam E6400, który robi max prime stable 3150 MHz 1,675v (bios) na W/C :mur: Więc zakładając, że nowe Pentiumy będą się kręcić w podobne granice, to X2 będzie lepszym wyborem - choćby tańsze płyty, niższa cena i te same właściwości OC/wydajność :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor89 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 Co do nowych Pentium - wcale nie jestem przekonany, czy one będą "hitem". Obecnie intel w nowej rewizji Allendale (L2) tak przyciął właściwości OC... np. mam E6400, który robi max prime stable 3150 MHz 1,675v (bios) na W/C :mur: Więc zakładając, że nowe Pentiumy będą się kręcić w podobne granice, to X2 będzie lepszym wyborem - choćby tańsze płyty, niższa cena i te same właściwości OC/wydajność :) może nie te same, ale nie warte takiej róznicy cenowej :) W kiblu posiedze 30 sekund dłużej z gazetką w ręku, wróce do komputera i efekt ten sam :D a i mądrzejszy będe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dwaIP Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 Co do nowych Pentium - wcale nie jestem przekonany, czy one będą "hitem". Obecnie intel w nowej rewizji Allendale (L2) tak przyciął właściwości OC... np. mam E6400, który robi max prime stable 3150 MHz 1,675v (bios) na W/C :mur: Więc zakładając, że nowe Pentiumy będą się kręcić w podobne granice, to X2 będzie lepszym wyborem - choćby tańsze płyty, niższa cena i te same właściwości OC/wydajność :) O chłodzeniu i zasilaczu też warto wspomnieć bo taki E6400 ustawiony na 3150 MHz, 1,675 bierze ponad 150 W a płyta przy tak wysokim FSB też jest prądożerna. Jeśli doliczyć do tego dodatkowe opłaty za prąd to wychodzi drogo,nawet bardzo drogo. Według mnie użytkowe OC kończy się poniżej 1,5v dla 65 nm. Najbardziej stabilny i niezawodny jest jednak komputer bez OC. Ciekawe ile czasu trzeba poczekać średnio aby CPU 65 nm z napięciem ustawionym na 1.675 przestał działać. Do modernizacji starszego komputera chyba najciekawszym rozwiązaniem będzie Brisbane 35W ze względu na niewielkie wymagania od zasilacza (o ile cena nie będzie zaporowa). http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=4942 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzich_44 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) generalnie widzę że trafiliśmy na bardzo podobne egz. w sigu masz 2.88 czyli puszczasz go na 320 (dokładnie jak ja). ile potrzebujesz do 320, a ile do 322? u mnie 1.450/1475. pamięci mam ustawione identycznie jednak 2T :( Przy 320X9 mam 1.425v. 322X9 potrzebuje 1.45v. Na default vcore idzie jakoś około 2.74Ghz. Maksymalnie odpaliłem 3.02Ghz@1.525 ale nie jest stabilnie, nie jestem natomiast wcale pewien czy to proc nie wyrabia czy płyta, mnożnik 9.5 się ogólnie zachowuje znacznie gorzej od 9x a połączenie 9.5 z wysokim htt to juz dramat. Na próbe podniosłem jeszcze vcore do 1.55v ale nic to nie dało. Chyba nie ma sensu więcej woltować. 3020MHz@1.525 : http://img176.imageshack.us/my.php?image=s...x2302ghzda5.jpg A Korsarze idą na 2 voltach. :) EDIT: może nowy biosik oprócz temperatur poprawi współpracę z połowkowymi mnożnikami...o ile wyjdzie bo Abit leci w kulki. Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez zdzich_44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 może :) ale mój Sempron leciał na niej 8x350 więc nie robię sobie zbyt wielkiej nadziei ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzich_44 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) W sumie to mi strasznie nie zależy na 3Ghz... wolałbym, żeby temperaturki pokazywało realne bo teraz mam "procesor" 58 °C a rdzenie 8 °C i 1 °C. Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez zdzich_44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dwaIP Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2007 Przy 320X9 mam 1.425v. 322X9 potrzebuje 1.45v. Na default vcore idzie jakoś około 2.74Ghz. Maksymalnie odpaliłem 3.02Ghz@1.525 ale nie jest stabilnie, nie jestem natomiast wcale pewien czy to proc nie wyrabia czy płyta, mnożnik 9.5 się ogólnie zachowuje znacznie gorzej od 9x a połączenie 9.5 z wysokim htt to juz dramat. Na próbe podniosłem jeszcze vcore do 1.55v ale nic to nie dało. Chyba nie ma sensu więcej woltować. 3020MHz@1.525 : http://img176.imageshack.us/my.php?image=s...x2302ghzda5.jpg A Korsarze idą na 2 voltach. :) EDIT: może nowy biosik oprócz temperatur poprawi współpracę z połowkowymi mnożnikami...o ile wyjdzie bo Abit leci w kulki. 2.74 GHz na domyślnym napięciu to bardzo dobry wynik (oby każda sztuka robiła powyżej 2.7 na domyślnym) Zmieniło się nieco w cennikach dzisiaj nowy rekord ceny detalicznej x2 3600+ to 260 zł http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/32673 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaelius Napisano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2007 Ta cena zabija ;) Wyglada na to , ze nawet jak po 22kwietnia e4300 spadnie na te ok 450 zeta to dalej bedzie to cena x2 3600+ z dobra plyta :D Szkoda tylko , ze inteligenci z intela az do czerwca dalej beda sprzedawac 925 i 935 po 70-80$ zamiast spusci na 50. Aczkolwiek serii e21xx bym nie przekreslal po kilku gorzej krecacych sie sztukach z wyzszej polki zawsze moze sie trafic beznadziejny proc nawet posrod super kretliwych - przyklad u mnie w sigu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamil2201 Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Tylko czemu ten procesor za 260zł ma jądro Windsor? Nie powinno być brisbane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 to raczej w apollo powinieneś spytać :) zresztą było już o tym i wygląda na to, że akurat w tej kwestii apollo nadal leci sobie w kulki robiąc klientelę w konia (ponieważ nie poprawia nieścisłości w opisie produktu). z tego co pamiętam ktoś tam dzwonił i okazało się wtedy że to jednak o.90 i podejrzewam, że nadal można się naciąć.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Za taką cene i jeszcze marudzą :P Ja już pisałem że w opisie w apolo są sprzeczności, ale imo za 260zl to 0.09um dla mnie moze byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamil2201 Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Imho za 0.09nm tez warto dac te 260zł.. Ale co z tego ze 260zł jak produkt nie jest dostepny xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 nie warto - imho lepiej dolozyc do 3800+ EE bo łatwiej zrobić na nim te 2.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Ile sztuk miałeś w rękach że wiesz że łatwiej? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 kilka ;) obserwuję też opinie użytkowników i imho 3800+ EE lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoN Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Ile sztuk miałeś w rękach że wiesz że łatwiej? ;]Są zdecydowanie low voltages, chociaż do SD im brakuje troche... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 Wiesz DaRoN, to że fabrycznie mają niskie V nie gwarantuje OC. Praktycznie każdy procesor może pracować z obniżonym napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymy Napisano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2007 poza tym mnożnik x10 który może pomóc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...