adamlop Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 a 316-317 robi 316 to juz 3ghz, moj np tyle nie chce zrobic nawet na 1,5v :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 316 to juz 3ghz, moj np tyle nie chce zrobic nawet na 1,5v :/a moze cos innego np kontroler pamiatki plyta - ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) [gluteus maximus], jednak po dokladniejszych testach cos sie sypie. Tylko teraz nie wiem czy proc, czy ram, czy plyta, bo podkrecalem wszystko razem :P Corsairy na 800 4-4-4-12 CR1 2,1V przeszly calego MemTesta bez bledu, a znowu w SuperPi cos mi sie po chwili wywala, i nie wiem czy ram (ale przeciez 1H Memtest przeszedl caly), czy proc, a na niego to juz nawet probowalem 1,375V i dalej sie wywala po paru minutach. EDIT: Ile mozna bezpiecznego V na codzien dac na tego Brisbane ? Edytowane 19 Maja 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 1,5V to chyba granica rozsądku na AC. 1,45 uważam osobiście za całkowicie bezpieczne, choć sam jadę na 1,475 i lęków nie mam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Luzujcie TRFC :) 192 dla 1GB kości i może coś jeszcze ruszy HTT :) Ja tam nie sądze, że jest jakaś granica V np. 1,5V. Jeżeli Twoje chłodzenie jest w stanie utrzymać procesor w dopuszczalnej temperaturze, to można więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 arek niestety nie do konca tak jest, zawsze wieksze v-core = wieksze zuzycie i ryzyko ze cos padnie, nawet jak sie procka w minusowych temperaturach trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 kain, w sumie masz po części rację, ale pamiętam jak gadalem z gościem co miał Venice na 1,65V przez ponad rok :) Nic mu nie było. Fakt większy proces, większe V wytrzymuje :) Dobre sztuki Brisbane do 3GHz nie potrzebują >1,5V, a posiadacze tych "gorszych" muszą dobrać takty tak, żeby proc nie pracował w ekstremalnych warunkach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Narazie: W biosie jest ustawione 1,325V. Pozniej potestuje na 1,3V. Niestety, ale jak to wyglada ladnie, to juz 3Ghz sie resetuje po paru minutach nawet na 1,4V. Ale jeszcze pozniej sie bede bawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) Luzujcie TRFC :) 192 dla 1GB kości i może coś jeszcze ruszy HTT :) Ja tam nie sądze, że jest jakaś granica V np. 1,5V. Jeżeli Twoje chłodzenie jest w stanie utrzymać procesor w dopuszczalnej temperaturze, to można więcej :)co to w ogole jest to TRFC - jakis wymysl ktory przyszedl z ddr2 ? dla 2x1gb w sumie daje 132 - jednakowe dla kazdego dimm1 & 2 1,5V to chyba granica rozsądku na AC. 1,45 uważam osobiście za całkowicie bezpieczne, choć sam jadę na 1,475 i lęków nie mam :D 1.5 dla 0.65 to cos jak 1.6 dla wenecji a to juz duzo czasami kontrolery padaly w granicach przyzwoitosci 1.45V + dobre chlodzenie bo temperatury beda wykrzaczac Narazie: W biosie jest ustawione 1,325V. Pozniej potestuje na 1,3V. Niestety, ale jak to wyglada ladnie, to juz 3Ghz sie resetuje po paru minutach nawet na 1,4V. Ale jeszcze pozniej sie bede bawic. superpi to kupa - zapomniales ze masz 2 jajka nie 1 uzywaj cinebench multi cpu test od razu wywala jak cos sie nie pasi np jedno jako niedowoltowane superpi to kupa jezeli chodzi o testowanie 2 jajek www.cinebench.com Edytowane 19 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (...)Dobre sztuki Brisbane do 3GHz nie potrzebują >1,5V, a posiadacze tych "gorszych" muszą dobrać takty tak, żeby proc nie pracował w ekstremalnych warunkach :wink:No ale i tak za 250 zł kupić procek który robi minimum 2,8 GHz to jest rewelka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 superpi to kupa - zapomniales ze masz 2 jajka nie 1 uzywaj cinebench multi cpu test od razu wywala jak cos sie nie pasi np jedno jako niedowoltowane superpi to kupa jezeli chodzi o testowanie 2 jajek www.cinebench.com No rzeczywiscie. SuperPi bierze po 50% z obu jajek, a Cinebench leci na cale 100% z obu jajek. Mowisz, ze jesli cos nie tak, to odrazu powinien sie wywalic ? Bo na tych ustawieniach 2850Mhz 1,325V przeszedl ten multi cpu test bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) No rzeczywiscie. SuperPi bierze po 50% z obu jajek, a Cinebench leci na cale 100% z obu jajek. Mowisz, ze jesli cos nie tak, to odrazu powinien sie wywalic ? Bo na tych ustawieniach 2850Mhz 1,325V przeszedl ten multi cpu test bez problemu.widzisz u mnie przy 3ghz 1.375 superpi wsio gites opalam cinebench i wywala sie blad ktory po dowoltowaniu 1.4 v juz wsio ok ( i juz wiem ze jedno jajco niedomaga przy 1.375) do testowania tak na szybko - przy kijowym chlodzeniu nieoceniony jest wlasnie cinebench superpi to mozna pamiatki czy kontroler Edytowane 19 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) widzisz u mnie przy 3ghz 1.375 superpi wsio gites opalam cinebench i wywala sie blad ktory po dowoltowaniu 1.4 v juz wsio ok ( i juz wiem ze jedno jajco niedomaga przy 1.375) do testowania tak na szybko - przy kijowym chlodzeniu nieoceniony jest wlasnie cinebench superpi to mozna pamiatki czy kontroler mi sie wydaje ze ten cinebench nie zastapi orthosa :/ Ktos wie czemu cpu-z 1.4 blednie pokazuje taktowanie i div pamieci w stosunku do najnowszego everesta i sandry ??? Edytowane 19 Maja 2007 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 No wlasnie, o co kaman z tym kaktowaniem pamieci ?? MemTest pokazuje 814Mhz, CPUz 407Mhz(czyli tez 814Mhz w DDR), a jak robie testy pamieci w Everescie 3.5, to pokazuje 713Mhz. Ktory leci w ch... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 No wlasnie, o co kaman z tym kaktowaniem pamieci ?? MemTest pokazuje 814Mhz, CPUz 407Mhz(czyli tez 814Mhz w DDR), a jak robie testy pamieci w Everescie 3.5, to pokazuje 713Mhz. Ktory leci w ch... ?? u mnie everest 4 zawsze ok, natomiast najnowszy cpu-z zle odczytuje na div533, na div400 jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 To mowisz, ze Everest pokazuje dobrze ? Bo i ten 4.0 i 3.5 pokazuja, ze mam 713Mhz, kiedy MemTest i CPUZ 814Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) Nom, a jeszcze lepszy numer ci powiem, niektorzy mysla ze maja stabilne 800mhz, a w rzeczywistosci jest to 700 :D, bo sugeruja sie cpu-z Edit: Clockgen tez zawyza Teraz nie wiem, sandra i everest ~700mhz clockgen i cpu-z ~800mhz To w koncu ile mam na pamieciach :/ Ktos ma taki cyrk na kn9 przy div533 ??? Edytowane 19 Maja 2007 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) ale dzisaj mialem przygode z boxem ten glut na boxie to jakis klej mimo wygrzania przed zdejmowaniem nie chcial odejsc patalach troche mocniej pociagnelem i wyszedl z prockiem przyklejonym do spodu ( gniazdo oczywiscie zamkniete :lol: no widac az tak mocno nie trzyma na szczescie nozki cale u intela pewnie wyrwaloby cale gniazdo :lol: po zalozeniu pentagrama hp-100 temp burn 12 stopni nizsza ten boxowy gluto-klej to pelni role izolatora pentagrama za 55 wyrwalem w sklepie piekne chodzenie polecam Edytowane 19 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Nom, a jeszcze lepszy numer ci powiem, niektorzy mysla ze maja stabilne 800mhz, a w rzeczywistosci jest to 700 :D, bo sugeruja sie cpu-z Edit: Clockgen tez zawyza Teraz nie wiem, sandra i everest ~700mhz clockgen i cpu-z ~800mhz To w koncu ile mam na pamieciach :/ Ktos ma taki cyrk na kn9 przy div533 ??? Ja bym w sumie najbardziej zaufal MemTestowi, gdyby nie to, ze teraz pokazuje 1140Mhz na 2,2V i wszystko bez bledow, co jest zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe. Everest pokazuje 950Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216047&st=330 Posty od 345 do 363. Teorie są co najmniej dwie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 CPU_Z pokazuje niby źle? niby na jakiej podstawie tak uważacie ? pokażcie mi screena na którym widac everesta i 2 okna w CPUz - memory i CPU :) dorwałem kolejnego proca :) jak narazie śmiga prime od 15 minut bezbłędnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Co, bez screen`a nie uwierzysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 zwracam honor :) sprawdziłem przy różnych mnożnikach/dzielnikach i rzeczywiscie wyniki w odczytach i zapisach różnią się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 No dobra, to powiedzcie skad mam wiedziec jak taktowane sa moje pamieci obecnie: 9,5x308 div 533 Everest: 732mhz (cpu/8) Cpu-z: 836mhz - (cpu/7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 ... mi też, mi też :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 CPU_Z pokazuje niby źle? niby na jakiej podstawie tak uważacie ? pokażcie mi screena na którym widac everesta i 2 okna w CPUz - memory i CPU :) dorwałem kolejnego proca :) [ jak narazie śmiga prime od 15 minut bezbłędnie ;) niezle dowoltowanie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 No dobra, to powiedzcie skad mam wiedziec jak taktowane sa moje pamieci obecnie: 9,5x308 div 533 Everest: 732mhz (cpu/8) Cpu-z: 836mhz - (cpu/7) Z moich wyliczen 731.5MHz Czyli Everest jak zawsze gorą :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Z moich wyliczen 731.5MHz Czyli Everest jak zawsze gorą :PNiby jak na to wpadles ? CPU/7 daje 418 czyli 836ddr2 wiec tez sie zgadza :) Kwestia ktory program podaje prawdziwy dzielnik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Niby jak na to wpadles ? CPU/7 daje 418 czyli 836ddr2 wiec tez sie zgadza :) Kwestia ktory program podaje prawdziwy dzielnik :) occhhhh gooottt :mur: czest pamieci = mnozik*HTT*2 / (n) gdzie n to rzeczywisty dzielnik zalezny od mnozika i dzielnika pamieci (stosowna tabelka na egieldzie) czyli w twoim przypadku czest pamieci = 9.5*308*2 / 8 = 731.5 Jasniej juz sie nie da. Troche matematyki i juz sie gubią :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) Co powiesz na to matematyku? http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=14545 Edytowane 20 Maja 2007 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...