Skocz do zawartości
dymy

Brisbane - Czyli Wszystko O X2 65nm

Rekomendowane odpowiedzi

1. Nie

2. 5000+ BE

3. Takie które da rade. Większość 5000+ robi 3000 MHz bez zmiany napięcia, do tego nawet BOX starczy ;) - zalecany Freezer / Karakorum

EDIT: FatAlbert ubiegł mnie o minutkę ;)

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc bo mam mały problem z moim 5000 Black Edition (ADO5000DSWOF), mianowicie czy to jade w górę mnożnikiem, czy też htt to orthos wali błędami w okolicach 2950mhz.

Ogólnie mam chyba jakiś problem z napięciami (btw. standardowe napięcie dla niego to 1.3 ? Bo na stronie amd nie jest jednoznacznie napisane).

Jak vcore daje na auto to wyświetla się:

w biosie - 1.38

w cpu-z - 1.216

w pc probe - 1.37-1.39 (programik asusa dołączony do płyty)

HT zmniejszyłem do 4x. Na 200x14 jest w porządku, a na 200x14.5 już sypie błędami (bez zmiany napięcia).

Przy vcore 1.3875 ustawionym w biosie (oczywiście każdy program pokazywał coś innego, np pcprobe - 1.45) orthos wywalał błędy ok 2980mhz.

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo jestem pewien że to ja coś źle robię.

Płyta to asus m2n-sli deluxe, pamięci mushkin em2 ustawione na 5-5-5-15 i zasilacz corsair vx450

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grucha383 napisał(a):

Ja czekam, jutro przyjdzie mi Karakorum więc może wycisne jeszcze do 3.5Ghz przy 1.55. Powyżej to już chyba niezdrowo ? A jeśli temp będą w miarę niskie nawet przy 1.6v ?

Hm, widzę że z ciebie ostry zawodnik :D 1.6? A stać cię na zakup proca jak by ci ten padł po pół roku? (choć w zasadzie nie powinien jeżeli tempy będą okey).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzasz temperatury?

Odczyt masz z diody czy termistora? (czasami samo sie zmienia....)

EdiT:

Z nudow.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=462090

Plyta niestety sie skonczyla...

Bylo nawet 3400 ale foty nie zrobilem..

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kudl4ty napisał(a):

Ja mam problemy ze swoim BE, rzuciłem mu 1,45v a dziad wyżej jak 3,2 nie chce iść....już myślałem o jakimś cofnięciu się z BIOSem mobasa, albo zaaktualizowaniem na nowszy -_-

Jaki ten BE ma def vcore ? 1.3 czy 1.35 ? Bo u siebie mam jakiś problem z odczytem, każdy pokazuje co chce ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tego stwierdzić nie mogę, musiałbym miernikiem pomierzyć.....po resecie BIOSa i wsadzeniu tego cepa miałem 1,3v def w BIOSie CPU-z pokazywał coś bliżej nieokreślonego 1,38 -_- ?

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3025Mhz na 1,25V

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=469957

Dlaczego 1,25V? bo vdrop na płycie tyle skacze.

Jakbym miał płyte która pozwala na zmiane mnożnika HT i napięcia proca [:D] to może do tych 3550 dociągnął.

Dlaczego mój wynik jest ciekawy? bo za zestaw Płyta + proc + chłodzenie dałem 300zł.

A i na pocieszenie dodam że Orthos właśnie 3 godzinki skończył bez błędów no i mam jeszcze jeden taki procesor z niższym batchem i podobno jeszcze lepszymi wynikami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie :D bo nie wiem co zrobić nabyłem nowego procka 5600+ i gdy wziołem się za jego oc podbiłem szynę o 10 i automatycznie ustawił się na 3 Ghz a orthos wywala po 3 min. to pomyślałem że płyta nie radzi sobie z połówkowym mnożnikiem ustawiłem na równe 14 ale nadal orthos wywala. vMem=1.95V vCPU=1.35 Czy coś źle robię obniżyłem HT do x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ja mam powiedzieć X2 4000+ nawet 3GHz nie robi:( i nie wiem już co mnie ogranicza, czy fakt że grafika zintegrowana daje tak słabe wyniki;/

geil'e nie trafiły mi się aż takie złe robią ok 1000Mhz, HT staram się trzymać poniżej 1000MHz, kombinowałem już z napięciami na NB, vDRAM, timingami, czujniki w brisbane zwalone;/ już nie wiem.. jak -cinek- zrobił 3.5 na foxconn'ie to nie mam pojęcia!

i jakim cudem zrobiłeś Foxconn A690GM2MA @ HTT 440 kiedy z bios pozwala tylko na 400?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, to z tym AX2 nie jest tak tragicznie, mój chodził max 2,9Ghz...wyżej to raczej selekty chodziły, co do pamięci, to moje Geil'e przy 5-5-5-15 i 2,1v robiły ponad 1000Mhz, Tobie radziłbym zejść trochę z papu....a jakbyś czytał temat to w jednym z postów, właściciel Foxconn'a wyjaśniał, że tajemnicą 440mhz jest Clockgen :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właściciel Foxconn'a wyjaśniał, że tajemnicą 440mhz jest Clockgen icon_razz.gif

masz racje, dopiero po napisaniu posta skojarzyłem że faktycznie to czytałem, chyba z pośpiechu i nerwów powstał ten post.. ;)

aktulnie 2.2v na pamięciach, i .1.40v na procku starczy byle stabilnie ;)

Mam tylko pytanie dotyczące napięcia na NB, i samej szyny (HT link x3/x4/x5) jak to z tym jest, jak najbezpieczniej je ustawić?

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi