Busik Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 średnie to robi 3ghz na def vcore a to nawet na 1.40V nie robi 3Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 padaczna sztuka jak moja;/ ponawiam;) Mam tylko pytanie dotyczące napięcia na NB, i samej szyny (HT link x3/x4/x5) jak to z tym jest, jak najbezpieczniej je ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 średnie to robi 3ghz na def vcore a to nawet na 1.40V nie robi 3GhzUstaw dzielnik 800, timingi na 5-5-5-18-26 trfc 127/195ns, dowoltuj pamięci... coś mi się wydaje, że to niekoniecznie wina procesora... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ale dodam że wcześniej miałem 3800+ F2 i był on podkręcony na 2600Mhz i pamięci spokojnie chodziły na 5-5-5-15 800mhz :)) więc to chyba nie pamięci wysypują ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 właściciel Foxconn'a wyjaśniał, że tajemnicą 440mhz jest Clockgen icon_razz.gifA dokładniej aplikacja FOX ONE. Mam tylko pytanie dotyczące napięcia na NB, i samej szyny (HT link x3/x4/x5) jak to z tym jest, jak najbezpieczniej je ustawić?Napięcie najlepiej standardowe :D ale +200mV jest jak najbardziej ok, +400mV z nawiewem też bez problemu działa. HT x3 ale najlepiej nie przekraczać HT1000Mhz gdy zajdzie potrzeba można ustawić x2. Trancvission Spróbuj dobrać tak dzielnik pamięci aby ich częstotliwość była zbliżona do nominalnej, przy prędkości procka ok 3GHz. Timingi ustaw zgodnie z SPD (Everest->płyta główna->SPD) + trfc 195ns dla każdego ze slotów. Przykładowy screen: Timingi ustawione zgodnie z SPD dla 667MHz. (Moje pamięci jeżeli posiadają za luźne timingi dla danej częstotliwości to potrafią się wysypać) W ten sposób szukamy częstotliwości jaka nas interesuje z wykluczeniem wpływu pamięci na o/c procka. Można podbić napięcie procka jeżeli okaże się niestabilny, trzeba tylko uważać na temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) spróbuje dzięki, inna sprawa że mam rev G1 a ty G2 z tego co widzę, HT x3 ale najlepiej nie przekraczać HT1000Mhz gdy zajdzie potrzeba można ustawić x2. no właśnie w jakim wypadku ustawia się HT x2? skoro najbezpieczniej trzymać HT poniżej 1000MHz, to dlaczego po resecie biosu, standardową wartościa HT x5? Edytowane 22 Marca 2009 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) G2 jest podobno lepsze do o/c. Znalazłem akurat taki screen na dysku z priorytetem 1, możliwe że robiłem też na 9 ale nie jestem pewny. 12 godzin na prio 1 daje jednak pewność że jest stabilnie. W GTA4 i ET na takim taktowaniu procka żadnych zwiech, resetów czy bluescreenów nie było. edit: HT x2 w przypadku sprawdzania max HTT. Może trochę nie jasno opisałem ale standardowo mamy 1000Mhz, przy HTT300 i HT x3 mamy HT900Mhz, przy HT x4 bedzię 1200Mhz więc o 200Mhz więcej niż standardowo. W tym przypadku wpływ częstotliwości HT na wydajność nie jest duży, więc lepiej ustawić x3 i mieć spokój :D. Gdzieś kiedyś widziałem testy porównujące HT1000, 800 i chyba 600. Różnice były minimalne. Edytowane 22 Marca 2009 przez -cinek- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) ja fiołki qwa, stabilnego 3gh za ciula nie zrobi ten egzemplarz, już mam dosyć, a foxconn tez w ... leci z tymi biosami;/ Edytowane 22 Marca 2009 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ja jeszcze jutro się pobawię :D bo zauważyłem ze ramy wsadziłem odwrotnie niż miałem wcześniej. Kiedyś miałem wsadzone (elipdy-samsungi) a teraz mam odwrotnie nie wiem czy to przez to ale przełożę tak jak były kiedyś :)) i zobaczymy i jeszcze będę motał z tymi timingami zobaczymy co z tego wyjdzie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Co do HT to najlepiej trzymać 1000Mhz...ale jak jest wyżej to nic złego się nie dzieje. Moja płytka hasała 1465mhz, wyżej zaczynały się cyrki ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Jak bardzo mogę zjechać z napięciem na def? Odłączyłem wentyl - full passive ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) U mnie pracuje na 1ghz @ 0.9V - albo 1.5GHz @ 1.0V 2.7GHZ @ 1.175V Edytowane 30 Marca 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja ustaliłem granice i w u mnie wygląda to tak: ściąganie lub filmy - 1250 MHz @ 0,84V użytkowanie, net, muzyka, starsze gry - 2000 MHz @ 1,02V gry - 3000 MHz @ 1,32V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jakie są maksymalne temperatury dla Brisbane? Tak jak dla Inteli E8xxx uznaje się, że do 75 stopni może być (ale najlepiej poniżej 70), tak ile jest dla Brisbane? Chodzi mi o 3600+ jeśli ma to znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Szukam taniego X2 który zrobi 3GHz, za czym mam się rozglądac ? Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Poszukaj używki na allegro, w zasadzie każdy F3 tyle robi, G2 też nie powinien mieć z tym większych problemów, im wyższy model tym większa szansa na dobre o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 x2 3600+@3566 MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) moj F3 4600+ robi 3550 przy 1,50V (miernik) lub 3,0Ghz 1,20V (miernik) ewentualnie 3,2Ghz 1,33V udalo mi sie tez odpalic kompa na 3,75Ghz 1,55V stabilny tylko w biosie :) http://img156.imageshack.us/img156/4831/f33760.jpg http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=556090 Full stable. Procek na sprzedaz, lezy na polce i zdobi pokoj :) Edytowane 2 Września 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) F3 ma to do siebie ze kreci sie lepiej od G1. Twoje wyniki nie sa złe ale szału ni ma :P Moj były x2 4600+@3851 MHz :) Najlepszy F3 jaki mialem to Opteron 1210, ktory z 1,8GHz polecial na 3637 MHz . Mam go do dzis, smiga sobie na 3GHz@1.25v Oczywiscie w rekach mialem inne modele F3 ktore robily znacznie wiecej, jednak Opteron osiagnął najwiecej % :) Koniec o F3 bo to temat o Brisbane :) Edytowane 2 Września 2009 przez Sardyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) moje wyniki byly na AC. to po pierwsze po drugie nie wiem czy by nie poszedl wiecej, pl.glowna nie dawała wiecej papu niz 1,55V real 1,53V Ja mialem jednego F3, swojego Edytowane 2 Września 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 moje wyniki byly na AC. Opterona krecilem na AC :rolleyes: X2 4600+@WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) zapomnialem dodac ze moje wyniki byly na plycie z syg. :) Gdzie sam asus nie dał supportu dla prockow 125TDP (6000+ i 6400+) Wiec raczej moja sztuka lepsza od twojego F34600+ :P Jak bym zapodał V 1,60-1,65 przy WC mysle ze by bylo 3,9Ghz Jak odpalał kompa na prawie 3,8 1,55V Edytowane 2 Września 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Z tego co pamietam chciales sprzedac proca jednak sporo za niego wolasz. Skoro lezy i zdobi pokoj to poczekaj z nim do zimy i pokaz jakies wyniki @zima cooling :-D eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Z tego co pamietam chciales sprzedac proca jednak sporo za niego wolasz. Skoro lezy i zdobi pokoj to poczekaj z nim do zimy i pokaz jakies wyniki @zima cooling :-D eot a no nie sprzedałem bo ludzie rzucali smiesznymi ofertami, jeden koles z forum krzyknal 100zł nawet. Narazie kasy nie potrzebuje wiec proca juz nie wystawiam na allegro ani na forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Jakie jest bezpieczne napiecie do przetestowania wyżej jak i do codziennego użytku dla brisbane?. Mam własnie takiego procka na default to 4800+ z tym że udało mi sie go ustawić na 3200mhz (12,5x256) -vcore 1,38v. Dalej jak podbijam mu magistrale żeby chodził na 3300 to winda sie ładuje ale jest niestabilny bo puszczam 3dmarka 03 i niebieski ekran w drugim czy trzecim tescie i restart. Zapodałem 1,42v ale to samo, wyżej boje sie mu prądziska dać żeby go przypadkiem "nie uśpić na wieki" ^^. Stąd moje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 tozto masz 65nm ;) i takie chlodziwo, zasilacz tez elegancki do testów wal do 1,6 kontrolując temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompik22 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ja mam Athlona 6000+ Brisbane i M2N-VM DVI. Chyba płyta nie wyrabia, bo proc bardzo słabo działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiloP19 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam Mam pewien problem ze swoim prockiem amd x2 4400+, zacznę może od początku. Na początku gdy zakupiłem owego procka, to nałożyłem na niego niestety dość marną paste firmy Qoltec, temperatury były dość ciekawe 32/33*C w idle... w stresie ponad 50*C nie pamiętam ile dokładnie, oczywiście na box chłodzeniu. Potem zacząłem sobie go podkręcać... I temperatury rzecz jasna zaczęły troszeczkę podnosić się do góry. Początkowo podkręciłem stabilnie na 2,88MHz, gdzie temp w stresie były max 64*C tutaj troszeczkę się przestraszyłem więc na tym moje podkręcanie się skończyło. Przez jakieś 5dni komp pracował na tych ustawieniach na prawie max obrotach gdzie temp była około 60*C+++ Po tych właśnie kilku dniach coś zaczęło się dziać dziwnego, a mianowicie zauważyłem to w grach, komputer zaczął się przycinać, gdzie wcześniej nie miało to miejsca, gdy grę ustawiłem nawet na najniższe detale, niestety działo się podobnie i komp strasznie mulił. Jeśli chodzi o praca w systemie, kopiowanie, odtwarzanie filmów itd... takie coś nie ma miejsca. Testowałem orthosem, super pi, wszystko działało poprawnie, nic się nie działo. Postanowiłem zmienić pastę na coś lepszego, myślałem że to coś pomoże, ale niestety nie za bardzo, obecnie procek jest na standardowych ustawieniach czyli 2,3MHz i w spoczynku temperatury są 36/35 do 38/37 w stresie jeszcze nie sprawdzałem. Zasilacz jaki mam to Tagan U22 480W, grafe radek x1950, płyta gigabyte ga-ma770-ds3 Czy te temperatury w spoczynku dla tego procka na box chłodzeniu są odpowiednie? 36/35? Czy te przycinki to może być wina tego że procesor się przepalił? Max temp jakie pokazywał CoreTemp to max 64*C Co może być przyczyną że tak strasznie muli w grach? I dlaczego na początku temp były w spoczynku po 33/32 a teraz są na 36/34? jest lepsza pasta, te same ustawienia... a temp nie spada. Tak to wygląda w czasie pracy orthosa Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez KamiloP19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Co do HT to najlepiej trzymać 1000Mhz Dla czego? Na co to wpływa po przetaktowaniu (negatywnie) ale jak jest wyżej to nic złego się nie dzieje. Moja płytka hasała 1465mhz, wyżej zaczynały się cyrki ^^ Moja na 1260 Mhz - wyżej nie próbowałem. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Kyle, zlituj się, jakiej daty są posty na które odpowiadasz :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...