Skocz do zawartości
dymy

Brisbane - Czyli Wszystko O X2 65nm

Rekomendowane odpowiedzi

niezle ziom, jak wyglada fsb wall przy 0'c

Taki sam jak i przy +50C ;)

Mobo mnie zablokowalo, trza ustawienia obadac <_< Bo obojetne jakie multi to HTT = siakies 335 max :huh:

Niby mobo cisne duze HT, ale u siebie widze, ze im mniejszy mnoznik HT, tym wieksze HTT, a ludziki potrafili wycisnac i 1500+ HT hmm.

I nie ziomuj mi tu. Hmm aczkolwiek jako nieliczny mozesz ;)

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie baw sie w max ht ziom, bo to zbedny bajer ;) . I wracaj mi tu szybko na ciemna strone mocy (tak, wiem wiem)

Popatrz na valid, i zobaczysz, dlaczego mi brak HTT, a nie HT ! HT max mnie nie bawi, sprawa rozbija sie o max HTT, bo to mi potrzebne; o reszte sobie zadbam ( vcore ~2V ... )

A wrocic moze i wroce. Jak nowe 9600 nie beda ok, to powracam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie chłodzenie zalicza się do dobrego ?

Pentagram HP-100 AlCu jest dobre ? Dodam że mam na nim dwa wentylatory.

Tak, jest dobre. Mam nadzieje tylko że wentyle nie są na min :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest dobre. Mam nadzieje tylko że wentyle nie są na min :P

A co masz na myśli nie są na nim ? :D

Mam w obudowie dwa wentyle i na chłodzeniu od procka dwa. Mam zamiar kupić jeszcze jeden 120mm i jakoś to ułożyć tak by był jak najlepszy przepływ powietrza w obudowie :-P

Zaraz zobaczę czy coś da napięcie ponad 1,5V

Wypociłem z proca 2,7GHz na 1,375 i nie idzie więcej !!! nawet na 1,475 ;( Na standardowym robi 2,6Ghz czy coś w tych granicach. Skończył się proc ??? ;/

Myślę nad kupnem nowego ale co mam wybrać ? X2 4000+ Brisbane czy X2 3800+ F3 ? Podobno ten drugi robi spokojnie 3GHz ale czy ktoś wie gdzie taki dostanę i za jaką cenę ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

min czyli, że nie są skręcone na minimum.

Po co Ci nowy? x2 F3 jest praktycznie nie do dostania...

Daj na tego proca 1.6 i jak wtedy dalej nie pójdzie to możesz mówić, że się skończył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wydaje ci się że na brisbane 1.6V to o wiele za dużo ??? Widzę, że ty masz tego X2 3800+ f3 ;) Wszyscy mi mówią bym takiego kupił ale nikt nie wie gdzie takie są :(

Proca nowego chcę by zwiększyć wydajność - czyli mam na myśli to,że jeśli podkręcę proca więcej to i pamięci polecą szybciej a zauważyłem, że każdy MHz daje niemały wzrost wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wydaje ci się że na brisbane 1.6V to o wiele za dużo ??? Widzę, że ty masz tego X2 3800+ f3 ;) Wszyscy mi mówią bym takiego kupił ale nikt nie wie gdzie takie są :(

Proca nowego chcę by zwiększyć wydajność - czyli mam na myśli to,że jeśli podkręcę proca więcej to i pamięci polecą szybciej a zauważyłem, że każdy MHz daje niemały wzrost wydajności.

Nic sie nie stanie, jak będzie źle (małe prawdopodobieństwo) to po prostu po testach obniżysz... Szukaj nawet używki, też dobra :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 1,525 i 2,8GHz Zobaczymy. Testuje ;)

A temperaturka jaka największa może być ? :) Wiem, że różna ale najlepiej jakiej nie przekraczać ?

Co do tego używanego to nawet jeśli cudem znajdę to będzie mnie dręczyć dlaczego ktoś to sprzedaje skoro tak trudno go dostać :) pomyślę że słaba sztuka się mu trafiła :-P

Na allegro nie ma a w sklepach to nie warto szukać z tego co wiem, bo i tak nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej jak ktoś będzie sprzedawał to dlatego że mu

1) niepotrzebny

2) potrzebuje $$

słabe sztuki F3 i tak są sporo lepsze niż dobre sztuki innych rev....

nie przekraczaj ~60*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh po 30min. testu mam 60*C :D

Na chłodzeniu box miałem 70*C przy napięciu 1,35 :)

To czyli w najgorszym wypadku to tak 63*C Jeszcze może być tak ?

A mam takie pytanie jeszcze - czy jechać na mnożniku 9,5 czy 9 ? teraz testuje 9x312.

Słyszałem że Abit KN9 nie lubi tego x9,5 i w ogóle mnożników połówkowych :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mi powiedzcie tak: jaka jest różnica w przyroście wydajności związanej z przyrostem MHz pomiędzy AMD a Intelem ? Chodzi mi o różnice wynikające z wbudowanego kontrolera (działa z prędkością procka czy jak? ) oraz jaki ma wpłyt podkręcenie proca na szybkość działania pamięci. Chodzi mi o ten cały zestaw zabaw z mnoznikiem. Z tego co pamiętam YOTOMECZEK pod Dothanem miał tak, że im mnioejszy mnożnik i wyższy FSB tym większa wydajność. A u AMD to jak ? Jak dam max mnożnik i max HT to będzie to wydajniej?

dla przykładu: płyta robi ~320 MHz HT przy mnożniku 9 i 9,5 ale robi tylko 314 przy 10 a wyżej na razie nie próbowałem. No i teraz zapytanie, który w przypadku AMD będzie wydajniej pracował? Wyższy mnożnik z niższym HT czy odwrotnie?

BTW.: zmiana pasty z boxowej plasteliny AMD na jakiś tani silikon typu H dużo daje. U mnie około 12*C niżej z termometrem w radiatorze mierzone.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1,525 idzie 2,85GHz ( test ponad 8 godzin). Na 1,55 już 2,9GHz nie chciał uciągnąć.

Teraz mam taki problem - trzymają mnie pamięci. 900 na Cl4 robią spokojnie. Z tego co pamiętam to tak 910 dają radę przy tych ustawieniach. Napięcie 2,1V. Puściłem procek 2,75GHz i pamięci są 918MHz

a napięcie 2,2V. - zobaczę co będzie...

Wszystko chodzi o to że cl5 zwróci mi stratę w porównaniu do cl4 dopiero jak procek pójdzie ponad 3GHz - czy ktoś wie co mogę jeszcze zrobić, by uzyskać stabilność przy 2,8-2,85GHz ???

Edytowane przez gwiazdorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano własnie... z tymi tabelkami co prawda jak czarna magia, ale coś pokapowałem ... m.in. to że nie zawsze proc na full daje przyrost wydajności bo przy zmianie HT zmienia się DDR... dobrze to kminie ? Zmieniajac opcje DDR z 800 na 533 przypisuję pamiątkom inny dzielnik i dlatego nie blokuję proca, ale co gdy te pamięci cisną pod 520 DDR ? Próbowałem katować takie ustawienie, zeby wyciągnąć max z tego procka. Jeszcze pokombinuję, jak mi znowu zasilacza szlag nie trafi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam chyba niezłą sztukę tego proca - 4000+ na boxie 2,9 ghz robi na 1,3 volta, 3 ghz robi na 1,375 v, więcej sie na razie boje poki nie zmienie tego coolera na cos lepszego, aktualnie proc chodzi na 2,6 ghz 290mhz x 9 napiecie 1,2 volta

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę że fajna ci się sztuka trafiła ;) Szkoda, że ja mam pecha co do OC

:( No cóż może dorwę 3800+ F3 i będzie ponad 3GHz :) W przyszłości chcę kupić 8800GT i właśnie szukam taniego proca co poleci ponad 3GHz - myślałem nad tym X2 4000+ ale słyszałem że kręcą się jak dobrze trafisz więc

znając moje szczęście to nie trafię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy z ta F3 jak G2 pod postacia 4400+ daje podobne mozliwosci co do OC jak F3 a przy tym ma obnizone czasy dostepu do pamieci podrecznej w porownaniu do G1.

Brisbane G2 jest naprawde dobry i w sumie najtanszy bo jesli juz ktos sprzedaje na Allegro F3 to tylko dlatego by zarobic na nim sporo wiecej niz wydal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewne 3GHz na w miarę niskim napięciu to masz jak kupisz 5200+. Przy 3800+ też się trafiają dziady.

Widziałeś* jakiegoś dziada f3 który nie zrobił 3ghz? ;>

Ja jestem ofiarą totalnego padła i robi 3100 ;]

*chociaż ze względu na ich ilość na rynku, ciężko widzieć takie rzeczy :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, masz mnie :P. Opierałem się na wypowiedziach cnsm stąd, a ten koleś raczej głupot nie pisze. Na forum jest zaledwie kilka 3800+ na F3 i to chyba wszystkie z trytona, więc sam wiesz, jak z tym może być (może mieli lepszą partię itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi