Jump to content
Shake

Catalyst 7.3

Recommended Posts

Lista zmian: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...ease_notes.html

Do pobrania z: http://ati.amd.com/support/drivers/xp/radeonx-xp.html

 

Nowości:

 

OpenGL CrossFire™ Support Under Windows Vista

 

Catalyst™ 7.3 introduces OpenGL CrossFire™ support for the entire ATI Radeon™ X1000 product series under Microsoft Vista. Users will see significant performance gains in a number of applications when running in CrossFire™ mode under Windows Vista.

CrossFire™ Enhancements for Windows Vista

 

Catalyst™ 7.3 includes CrossFire™ enhancements for Windows Vista that enable the Alternate Frame Rendering (AFR) CrossFire™ rendering mode by default, enabling performance benefits for all AFR compatible applications immediately (including newly released applications that have not been officially profiled for CrossFire™). Future Catalyst™ releases will add further CrossFire™ performance gains once new applications have been profiled specifically for CrossFire™.

 

 

Wydajność:

Performance Improvements

 

Dark Messiah Might and Magic performance improves 12.5% or greater on all Radeon™ X1000 series configurations when running in CrossFire™ mode under both the Windows XP and Windows Vista operating systems. Larger gains of 60% or more can be seen on high end products.

 

Pojawiła się poprawka do Cat 7.3: http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=26900

Mamy też Catalyst 7.3 z CP: http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&a...p;dwn_cat_id=18

Oraz NGO 7.3: http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&a...mp;dwn_cat_id=9

Edited by Shake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby ktoś miał problem z wyjściem TV-out na kartach X1x00 niechcącym działac jednocześnie z monitorem analogowym to rozwiązanie jest proste. Monitor należy podłączyc do gniazda DVI za pomocą przejsciowki do D-sub. Po tym zabiegu można śmigac na TV jako secondary.

 

Tu nieco info z AMD knowledge base jak konfigurowac 2-a wyświetlacze aby działały jednocześnie :

 

The information in this article applies to the following configuration(s):

 

* Radeon X1000 series products

 

The following is a list of the supported display Configurations for the X1000 series products with VGA, DVI-I, and TV Out connections:

 

* VGA + DVI

* DVI + TV Out

* VGA (via DVI to VGA adapter) + TV Out

* DVI + HDTV Component

* VGA (via DVI to VGA adapter) + HDTV Component

 

If connected to the VGA port directly with an analog monitor, the TV Out port can not be used simultaneously. Should you have difficulty enabling TV Out, please ensure that any analog displays are connected using a DVI to VGA adapter.

 

EDIT: oczywiście chodzi o karty z gniazdami 1x DVI-I / TV-out / 1x D-sub. Czyli 1050/1300/1550/1600 oraz niektóre X1650.

Edited by Evil One

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś sensacje ? Ktoś testował czy coś dają. Bardzo mnie też interesuje czy faktycznie GPU wspomaga HDTV ,bo filmy 1080p mi tną i to nieźle . Tylko 720 mi chodzą płynnie ,ale to i tak po wykorzystaniu kodeków CoreAVC. Jak odpalam bez nich to i nawet 720p mi tnie. Więc gdzie to wspomaganie przez GPU :|

 

 

 

EDIT:

 

Dziwne , nie widziałem żeby jakieś filmy cieły .

No mnie to tym bardziej dziwi. Może to jednak coś z kodekami albo sterami. Zainstaluje te 7.3 i sprawdzę jak śmiga. 2.7 ghz i x1950 PRO powinno wystarczyć moim zdaniem.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś sensacje ? Ktoś testował czy coś dają. Bardzo mnie też interesuje czy faktycznie GPU wspomaga HDTV ,bo filmy 1080p mi tną i to nieźle . Tylko 720 mi chodzą płynnie ,ale to i tak po wykorzystaniu kodeków CoreAVC. Jak odpalam bez nich to i nawet 720p mi tnie. Więc gdzie to wspomaganie przez GPU :|

 

EDIT:

No mnie to tym bardziej dziwi. Może to jednak coś z kodekami albo sterami. Zainstaluje te 7.3 i sprawdzę jak śmiga. 2.7 ghz i x1950 PRO powinno wystarczyć moim zdaniem.

Wg. specyfikacji dla 720p wystarcza właśnie Venice podkręcony do około 2.7GHz i karta z obsługą PureVideo HD lub Avivo. Dla 1080p już DualCore 3GHz Pentium D, lub 2GHz Core2Duo. Tyle, że tu chyba chodzi o odtwarzanie software'owe. Może jakimś cudem nie działa Ci wspomaganie karty. Kodeki Avivo instalowałeś? Ja się przyznam, że nie testowałem takiego materiału jeszcze na biednym X1300. Jeśli ktoś ma jakiegoś linka do sampli 720p i 1080p to niech wrzuci :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ściągnąłem sobie z ciekawości kilka sampli HD 1920x1080p i 1280x720p. Kodeki to najnowsze FFDSHOW dla SSE. Stery Catalyst 7.3, Avivo. Odtwarzacz BSPlayer 2.15.

Wyniki aż mnie zaskoczyły. Obciążenie proca max 75% dla 1280x720p 30kl/s (tu kodek AVC1/h264).

W drugim przypadku 1920x1080p 29,97kl/s (kodek MPEG2?) max 60% użycia proca. Wszystko w rozdziałce 1280x1024. Większej niestety nie mogę ustawic. 1080p przy użyciu kodowania h264 napewno zdusiłby mi proca na pełnej rozdzielczości HD, gdybym miał taki monitor. Ale i tak nieźle sobie radzi, biorąc pod uwagę Venice 2,25GHz i Radka X1300. Wspomaganie chyba działa, choc nie jestem pewnien, czy aby z ffdshow także.

Edited by Evil One

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odznacz opcje w środku hotkeys.

Zawsze odznaczam. Mimo to, tym razem nie działa tak jak trzeba.

 

Kyle - ATi Tray Tool jest mi świetnie znany i zawsze go używam jak robie OC do testów ale na codzień potrzebuje CCC ze względu na ustawienia dotyczące TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś sensacje ? Ktoś testował czy coś dają. Bardzo mnie też interesuje czy faktycznie GPU wspomaga HDTV ,bo filmy 1080p mi tną i to nieźle . Tylko 720 mi chodzą płynnie ,ale to i tak po wykorzystaniu kodeków CoreAVC. Jak odpalam bez nich to i nawet 720p mi tnie. Więc gdzie to wspomaganie przez GPU :|

 

EDIT:

No mnie to tym bardziej dziwi. Może to jednak coś z kodekami albo sterami. Zainstaluje te 7.3 i sprawdzę jak śmiga. 2.7 ghz i x1950 PRO powinno wystarczyć moim zdaniem.

 

U mnie nie tną się żadne rozdziałki.

2574141[/snapback]

Zawsze odznaczam. Mimo to, tym razem nie działa tak jak trzeba.

 

Kyle - ATi Tray Tool jest mi świetnie znany i zawsze go używam jak robie OC do testów ale na codzień potrzebuje CCC ze względu na ustawienia dotyczące TV.

Miałem to samo z Cat7.3. Kombinowałem, restartowałem i nic. W końcu zabiłem CCC.exe i odpaliłem ponownie z menu kontekstowego. Jak ręką odjął :blink:

Edited by MariuszDW

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie nie tną się żadne rozdziałki.

Least_Likely_PSA_1080i.mpg (30sek, 60MB), 1920x1080

Odtwarzam w WMP. Niewielki użycie procka. Nie ma natomiast wsparcia sprzętowego dla QuickTime. Ten format odtwarzam w VLC media player - to cudo wszystko płynnie wyświetla.

 

edit

Uzycie proca na tym filmie:

 

Miałem to samo z Cat7.3. Kombinowałem, restartowałem i nic. W końcu zabiłem CCC.exe i odpaliłem ponownie z menu kontekstowego. Jak ręką odjął :blink:

 

Po 1 ten film akurat też mi działa płynnie ,bo ma dość niski bitrate

Po 2 masz o wiele lepszy proc (2 jaja) i do tego na Toledo.

Po 3 płynność jest bardzo uzależniona od procka i jego taktowania.

 

Evil One

 

Pokombinowałem z kodekami i jak na razie lipa. Co do kodeków Avivo to raczej odpada ,bo nie mam wejścia Avivo na karcie ,więc chyba nici z tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem to samo z Cat7.3. Kombinowałem, restartowałem i nic. W końcu zabiłem CCC.exe i odpaliłem ponownie z menu kontekstowego. Jak ręką odjął

O zbawco!!!!

 

TO DZIAŁA!!! :D ćććććććććććććććććć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 1 ten film akurat też mi działa płynnie ,bo ma dość niski bitrate

Po 2 masz o wiele lepszy proc (2 jaja) i do tego na Toledo.

Po 3 płynność jest bardzo uzależniona od procka i jego taktowania.

(...)

16 000 kbps to jest niski bitrate?

W tym kawałku plus jest taki, że jest zakodowany w MPEG2

Proc ma oczywiście wpływ, ale nawet HD QuickTime na VLC playerze (testowałeś?) mi się nie cięło na Venice 3000. No innych odtwarzaczach były zacinki.

 

O zbawco!!!!

 

TO DZIAŁA!!! :D ćććććććććććććććććć

Genialne, co? :lol2:

Drugi "bonus" jest taki, że w końcu mi pamięta ustawienia Overdrive pod Vistą. Na poprzednich wersjach prawie zawsze po odpaleniu gry odznaczało mi się Zachowuj ustawienia funkcji Overdrive po zalogowaniu. Jeśli zapominiałem spowrotem zaznaczyć, to po restarcie miałem ustawienia fabryczne.

Na Cat7.3 w końcu działa jak powinno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mariusz jakich kodeków używasz.? Wiem że VLC ma własne ,ale np. filmy w HD. Powiedzmy taki War.Of.The.Worlds.1080p.HDTV.h264-hV mi haczy bardziej w VLC niż w subedit czy mpc ,gdzie korzysta z CoreAVC (nie wiem co to ? Kodeki ,filtry ? ). W każdym razie bez tego nawet 720 mi tnie na takim subedit. Widać więc ,że to brak wsparcia GPU. Popracuje jeszcze z innymi catami. Sorki za małe OT.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

O zbawco!!!!

 

TO DZIAŁA!!! :D ćććććććććććććććććć

Chciałem zaznaczyc, że "ci" nie można używac bez podobnych akrobacji pod "Katalizatorami" 7.4 :angry: U ATi/AMD już tak jest: raz coś poprawią, a innym popsują. Ale i tak stery przyzwoite i na moje oko nowy control center VS nvidia new control panel - 10:0 dla ATi :wink:

 

EDIT: btw, u mnie "ććććććć" działa teraz po zabiciu procesu CCC.exe, ale już po uruchomieniu i zamknięciu Control Center znów jest tylko "cicicicicici" :lol2:; za każdym razem, aby móc używać "ć" trzeba zabijać na początku CCC? Raczej mało "eleganckie" rozwiązanie.

:rolleyes: Może ktoś wypuści jakiegoś auto-tweaker'a do zabijania CCC zaraz po zamknięciu Control Panela, jeśli ATi nie rozwiąże problemu w polskiej, przecież, lokalizacji paczki CCC.

Edited by Evil One

Share this post


Link to post
Share on other sites

żeby odzyska"ććć" trzeba wejsć do ccc Menadżera klawiszy dostępu / edytuj / ja zastąpiłem 'C" literą 'M" / potwierdzić i odchaczyć klawisz dostepu / Reset komputera /

Hahah... rzeczywiście banalne, a jakże skuteczne :wink: Dzięki za info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.