Skocz do zawartości
grooze

Bloki By Krzysiu & Benek

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na długą przerwę w temaci pozwole sobie napisać posta pod postem. Spód jest gotowy. Zdjęcia są robione telefonem. Przydałoby się jeszcze czyszczenie i jakaś polerka, ale to potem. Mam nadzieję, że wyszło całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. Niestety wykończyłem frez robiąc ten blok i się zastanawiam czy to normalne, czy może przesadziłem z obrotami. Dałem 600obrotów/min i konkretnie chłodziwo parowało. Efekt był trochę jak przy paleniu gumy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsune pomysła i ciekaw jestem co o tym myślicie?

Dołączona grafika

probowałem to zrobic u siebie ale w domowych warunkach sie nie da (wiertarka reczna ,kiepskie wiertło) u mnie piny były zresztą o wiele cieńsze i lekko sie wyginały :cry:

większy przepływ i wieksza pow. + teoretycznie wieksze turbulencje

p.s.

czekam na krytykę pomysłu :huh:

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na krytykę pomysłu :huh:

Też o tym myślałem. Bardziej w takim rozwiązaniu podoba mi się oszczędność freza tarczowego i czasu. Bo najpierw można wywiercić otwory szybciutko i potem już zostaje niewiele materiału do zebrania przez tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za młodu, jak się bawiłem w rzeźbienie bloków to robiłem, nieparzystą liczbę rzędów z pinami, w ten sposób na środku wychodził 1 pin, a nie dziura jak u ciebie. (nie wiem czy to coś zmienia)

@ pietach, a czy to coś da?

post-119456-1175714917_thumb.jpg

Jak by policzyć to nic, lecz gdzie by tu upatrywać wydajności apogee?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś już jest. Troche za szeroko rozmieściłem króćce, ale dopiero jak spasowałem to zobaczyłem. Uszczelka wygrzebana z piwnicy i spasowana jako tako. Wszystko wymaga jeszcze dopieszczenia. W pleksie dojdą otwory, zapas materiału zostanie usunięty i na końcu polerka. Spód do polerki.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi