Skocz do zawartości
Gość

Nowy Procek Intela

Rekomendowane odpowiedzi

na glownej chyba o tym nie bylo, trafilem na taki news

Wprowadzenie nowego 45-nanometrowego procesu technologicznego produkcji procesorów nie będzie oderwane od zmian technologicznych w konstrukcji samych procesorów. Intel ujawnił właśnie sporo arcyciekawych informacji dotyczących nowych procesorów Penryn i całkowicie nowej mikroarchitektury Nehalem, która zrywa z Core 2 i wprowadza takie rodzynki jak wbudowany w procesor kontroler pamięci, zintegrowany rdzeń graficzny czy porzucenie szyny FSB na rzecz nowego interfejsu komunikacyjnego.

czytaj dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Wbudowana grafika! Jako, że Nehalem ma być mikroarchitekturą "skalowalną", w niektórych procesorach znajdziemy zintegrowany rdzeń graficzny. Ma być to GPU przeznaczone dla masowego odbiorcy, nie będzie więc zachwycało wydajnością porównywalną z dodatkowymi kartami, lecz jego integracja z CPU ma pozwolić na uzyskanie przyzwoitej prędkości.

i tutaj ten procek polegnie raczej ... będzie się to grzać jak niewiadomo co. Małe przewidywanie, ale czas pokaze na ile skuteczne. Już sama wielkość L2 oraz ilość rdzeni da niezłe temperatury, a co dopiero grafika zintegrowana w cepie. IMO bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się tak wydaje. Idealne do supermarketów ;) Te lepsze pewnie nie będą miały zintegrowanego rdzenia graficznego. Przy technologi 45 nm chyba tak grzać się nie będą nawet z tym wbudowanym GPU. Ciekawi mnie jak to będzie z tym nowym interfejsem komunikacyjnym i kiedy procki trafią na rynek oraz czy wreszcie AMD odpowie. Bo jak na razie to nawet z C2D nie powalczy. No może oprócz niskich cen za dwa jaja.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się proc ma byc do wszystkiego a zatem do niczego... przynajmniej ten wspomniany z wbudowanym GPU. Mnie bardziej zastanawiają te nowinki: zintegr. kontroler ram i inny sposób komunikacji ... oj będzie sie działo coś czuje. Kolejna zadyma na miarę C2D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia przy ile bedzie lapal CB. Jak proc nie bedzie sprawny do pracy w -100 to po co komu taki procek?

Dokładnie, nie będzie miał racji bytu na PPC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwłaszcza, że wszyscy tutaj mamy pr0 el0 s00b zirół chłodziwa :twisted: oj tam oj tam ... proca nie ma a my już narzekamy :P chociaż to w sumie fajnie sprawdzić, czyje przepowiednie będą najtrafniejsze a po przebenczowaniu takich kilku cepów nadać tytuł : Wielki Nostradamus PPC najlepiej przewidującemu :twisted:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajmy o postępie. Taki GPU do prac biurowych za rok lub dwa, to może być maszynka na poziomie 6600GT, co IMO jest kosmos - jak na intergrę. Owszem, nadal będzie klapa jeśli chodzi o nowości, ale śmiganie w Q4 na zintegrowanej grafie to już będzie powód do chwalenia się. :P

Jeśli chodzi o technologię, to im mniej, tym lepiej. Może w końcu suszarki 120mm i "akwaria" znikną z naszego biurka na dobre na rzecz małego radiatorka bez żadnych śmigiełek. Do tego Flashdyski, dalsza miniaturyzacja i w końcu PC tez będzie przenośnym komputerem, a nie walizką na długie wycieczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jeszcze zastanawia jedno... czy wraz z podkęcaniem samego proca (ciekawie będzie kombinowac .. skoro ma nie być FSB :P ) ulegnie podkręceniu zint. GPU czy bedzie mozna go osobno kręcić, czy też może zablokuja takie mozliwości ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pójdą w tak duże liczby :D 5 TB ot co .. a tak w ogóle to dyskusja schodzi na niebezpieczne tereny łowcze Orgiusza :twisted: zaraz nam porozdziela i bedzie.

W sumie VT będzie standardem raczej. Bardzo mnie ciekawi jak intel wykona kontroler pamięci i jak będzie z tym odpowiednikiem FSB. Ciekawa bedzie jazda jak się okaże, że sprzęt jest totalnie niepodkręcalny .. co wtedy ?? OCing umrze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale jakoś cały czas wydaje mi się, że powinni dążyć do obniżania taktowania rdzeni przy jednoczesnym zwiększaniu ich ilości i zmniejszaniu zapotrzebowania na volty .... tak jakoś mi się skojarzyło z nagłosnieniem .... możesz mieć jeden głośnik o mocy 130 W pod wzmacniaczem toże 130 W ale możesz mieć 10 głośników po 13 W i będzie głośniej buczało .... przynajmniej tak mi się zdaje :P Ale co tam ... zobaczymy co będzie jak dorzuca cache'u i rdzeni. IMO temp skoczą w górę względem C2D :twisted:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No też tak sądzę. Chyba by nie byli tacy głupi. To zawsze dodatkowo ciepła wydaje. No chyba że po włożeniu jakieś karty GPU automatycznie się wyłącza co też nie generuje ciepła. Oby Intel nie zszedł na złą drogę. C2D wg. mnie zapowiadał się równie średnio jak Pentiumy ,a wiadomo co dobrego im wyszło ;) Oby tak dalej. A AMD ? Nie śledzę w ogóle co się dzieje na rynku AMD i jakoś nie mogę się dopatrzeć zapowiedzi ich nowego dziecka . Hmm czyżby to jakaś tajemnica czy brak pomysłów. Ajj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale może nie we wszystkich będzie integra gpu ^^

Wersja biurowa i pro ^^

Jako, że Nehalem ma być mikroarchitekturą "skalowalną", w niektórych procesorach znajdziemy zintegrowany rdzeń graficzny.

w pierwszych postach kryje się odpowiedź... nie wszystkie będą miały zintegrowane GPU.

EDIT: technologia produkcji w 0.45 nic nie znaczy skoro tam ma być 4 rdzenie ... przypomnijcie sobie jak to fantastycznie miało być z C2D .. przejście na 0.65 i mniejsze grzanie ... ale więcej cache, który swoje wygrzewa... poza tym standardowo 2 rdzenbie w 0.45 to jak jeden w 0.9 czyż nie ?? <--- chodzi mi o pobór mocy / oddawanie ciepła. Ponadto: 4 rdzenie w techn. 0.45, każdy oddający swoją moc cieplną na poziomie dajmy na to e6300 .... policzcie sobie Xx4 gdzie X to poziom oddawania ciepła normalnego, ucywilizowanego i uśrednionego e6300 :twisted: Moim zdaniem nie ma o czym rozmawiać .. nawet jesliby to przeliczyć na ułamki to i tak będzie oddawał więcej ciepełka .. ale praktyka pokaże ... :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi