balker Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 (edytowane) Witam, ostatnio zakupiłem laptopa do domku, sieciówka nie wiem jaka dokładnie jest w nim, bo producenci rzadko tak dokładnie opisują swój sprzęt. Wiem tyle, że powinna obsługiwać standardy Wifi b/g. Karte w stacjonarnym PCcie mam obsługującą standardy Wifi b/g/g+... Komputery sa połaczone, net z kablówki jest podłaczony do kompa stacjonarnego, który nadaje sygnał karta WiFi do laptopa systemem 11Mbit... W związku z tym mam 3 problemy: 1. Jak zmienić ustawienia sieci, w Windowsie XP, aby móc łaćzyć się miedzy komputerami systemem 54Mbit? 2. Komputery, co jakiś czas się rozłanczają same... średnio jest to 15 minut, a są w odległości do siebie max 1m. Co może być przyczyną tego rozłanczania się? 3. Karta w laptopie wydaje mi się troszke za słąba, w dodatku potrzebowałbym możliwości dołączenia dodatkowej anteny, niestety, ta karta nie ma takiej możliwości, chciałbym się dowiedzieć, jaką dobrą kartę (chyba raczej tylko na USB) do 150 zł mógłbym dokupić? Ewentualnie, jak można byłoby zamontować w domu router, który będzie posiadał 2 anteny, jedną na kalbu która będzie odbierała sygnał z sieci kumpla, a drugą (raczej pokojową, najlepiej mocną wbudowaną), która będzie wysyłała sygnał w domu? Czy istnieje wogóle coś takiego? I jak to by wyglądało w praktyce? Z góry dziękuję... Edytowane 29 Marca 2007 przez balker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 1. automatycznie bedzie jechal 54 jesli tylko bedzie wystarczajaca moc sygnalu 2. poszperaj w ustawieniach oszczedzania energii 3. karta jest wystarczajaca b) chyba niema takiego routera co jedna antena odbuierze, podzieli i nada druga a juz napewno niema go w cenie skladajacej sie z 3 cyfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balker Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 1. automatycznie bedzie jechal 54 jesli tylko bedzie wystarczajaca moc sygnalu 2. poszperaj w ustawieniach oszczedzania energii 3. karta jest wystarczajaca b) chyba niema takiego routera co jedna antena odbuierze, podzieli i nada druga a juz napewno niema go w cenie skladajacej sie z 3 cyfr Generalnie chodziło mi o to, aby router posiadał 2 anteny, a do jednej z nich dałoby się podpiąć antene zewnętrzną, która bedzie obgierać sygłan z innej sieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 to wystarczy jedna antena :) jesli chcesz jedna antena odbierac a druga siac to trzeba kupic ap, ktory bedzie wspolpracowal z routerem twojego kumpla w wds Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...