Skocz do zawartości
Gość Norferin

2 Ip

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Norferin

Mam dwa ip w sieci na jednym pracuje a drugie jest wolne, czy mozna zrobic dwa polaczenia na osobnych ip na jednym pececie np. jedno ip do neta a drugie do sciagania z p2pitp.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Norferin

ale tam nie ma tego co ja chce. Mam internet przez jedna antene wifi, na roterze sa dwa ip jedno moje a drugie wolne, pytanie jest takie:

1. jak zrobic zeby miec dwa ip (dwa polaczenia sieciowe) na jednym pececie

2. jak interanet explorer bedzie wiedzial z ktorego ip sciagac

3. jaki program p2p zainstalowac w krorym mozna ustawic ip np. explorer chodzi na koncowce 192 a p2p na 194

Edytowane przez Norferin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjscie pierwsze - to router z opcją dzielenia ruchu (np. wg portów) i przypisania odpowiednich odwołań do IP (np. www/mail/gg/gry online do pierwszego IP, sciaganie FTP itd do drugiego)

Wyjscie 2gie - postawić linuksa jako router i w nim to wszystko skonfigurować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bylyby rozne adresy bram, daloby sie to ustawic nawet ladnie, ale wypadaloby miec dwie karty sieciowe

Tak czy siak, trzeba je miec, wylaczasz na jednym brame, w IE ustawiasz proxy, dla ktorego potem w tabeli routingu ustawiasz trase przez druga brame i wsio. Sam tak leciałem.

Tylko trasy ustawiasz niestety dla konkretnych IP(stad to proxy), a nie dla protokolow. Nie wiem tez, jak bedzie to dzialac w przypadku jednej i tej samej bramy, sadze jednak ze IF=id karty powinno działać. Poczytaj jakis manual o poleceniu route

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mozna tego zrobic na jednym pececie, jakies routery tzreba stawiac, sieciowki9 dokupywac (mam tylko jedną sieciowke i radiowke przez ktorą mam neta). Znam taki program jak wirtual vifi tylko nie wiem jak go obsluzyc, jak mozecie to napiszcie cos o tym programie??

Edytowane przez Norferin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi